Denon A-11 versus Denon 2200

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Denon A-11 versus Denon 2200

Příspěvek od pininfarino »

Denon /SACD, DVD-A, CD/ A-11 versus Denon /SACD, DVD-A, CD/ 2200 .
Ja viem. Mnohým vám tu príde porovnanie týchto prístrojov divné. Sám som zvažoval, či to tu mám hodiť.. Ale nakoniec, možno to niekomu pomôže a nakoniec ten niekto bude aj veľmi rád. Tak prečo nie?. Poznamenávam, že reč tu bude len o zvuku CD, nie o obraze..
D. 2200 /cena cca 900€/vyšiel z linky myslím nejak v r. 2003. Bol nižšie od modelu D. 2900 /cena cca 1500€/. D. A-11 vyšiel v r. 2004 /cena cca 2400€/ . A-11 bola v tej dobe v rámci firmy hodne vysoko, Hneď pod Denon A-1 /r.2002/ a Denon A-1XV /až v r. 2005/. Ceny jedničiek boli okolo 3500€.
Ja som si kúpil D. 2200 hneď na začiatku v obchode vzhľadom na práve nabiehajúce formáty SACD a DVD-A. Keďže som však v tej dobe nemal ani jedno médium s týmto formátom, prístroj som ani len nezapol nejakých 6 rokov. /Mimochodom, dodnes nemám ani jedno SACD či DVD-A......./ Zapol som ho vlastne náhodou, keď som predal svoj CD D. S-10. A bol to šok. D. 2200 hral tak výrazne lepšie od D. S-10, že som to nemohol pochopiť. Lepšie vo všetkých smeroch. Onedlho mi dorazil Accuphase DP 55 a to som sa divil opäť! Jednoducho Accuphase /cena cca 3500€/ Denonu 2200 nestačil.. Denon ostával v zostave naďalej Primou. Po tejto skúsenosti som bol už trochu pripravený, takže keď som si asi po roku kúpil prevodník Accuphase DC 61 /cena cca 5000€/ šok, že hral horšie od Denonu 2200 som už zvládol ľahšie. Predsa len. Oba Accu boli vyrobené v r. 1996 a v tej dobe ešte prevodníky prežívali búrlivý vývoj... tak možno preto... V tej dobe som začal pátrať na nete po informáciach a hlavne po ohlasoch od užívateľov Denonu 2200. Nazbieral som ich celkom hodne. Áno. Všetky boli pochvalné až maximálne ospevné. A keď som do zostavy zaradil interkonekt RCA Audioquest Colorado, mal som pocit, že už hádam ani niet čo riešiť. Zvuk na moje uši je absolútny. V tom zmysle, že si neviem vlastne predstaviť, čo viac. Ono totiž viac nemusí byť automaticky lepšie. D. 2200 je zvukovo tak vyvážený, že ubrať, či pridať čokoľvek by bolo na škodu. Perfektne nastavená dynamika, ktorá sa naviac pre prípad potreby dá jedným tlačidlom mierne znížiť ... Najviac ale zaujme čistota podania. Zvuk je naozaj maximálne presný. Čistý. Bezprostredný. Neunavujúci. Priamy. .. A živý.
Postupne som si kúpil Denon 2200 /tentoraz na inzerát/ ešte 2 kusy. A jeden bratovi. A k nim nejaké náhradné lasery..
A kde je porovnanie s D. A-11? A-11 som si kúpil asi pred týťdňom. Na inzerát. Naozaj som bol veľmi zvedavý, ako si bude môj miláčik 2200-ka stáť popri tomto o dva stupne „mohutnejšom“ bratovi.
Po nainštalovaní som ku A-11 pripojil moju „primu“ AQ Colorado. A keďže som mal po niekoľkých rokoch počúvania D. 2200 už zvuk „v ušiach“ , hneď prvé tóny známej skladby ukázali rozdiel. Nebol rozdielny dramaticky, ale bol. Po prvé v dynamike. Aj keď má A-11 či už basov, alebo výšok pocitovo viac, vďaka vstavanému obvodu /Alpha procesor?/ sú akoby mierne utlmené. Už spomenuté basy v určitých okamihoch príliš na seba upovedomovali. Stredovýšky to samé, avšak permanentne. No nielen toto. Zvuk A-11ky proste nedosahuje ten stupeň čistoty, ktorý produkuje 2200ka..
O rok novší a o 2 stupne vyšší model....
Možno to bude tým, že D. A-11 má prevodníkové čipy s označením PCM 1790, pričom D.2200 PCM 1791. . Neviem.. /PCM 1790 má aj Den. 2900/.
Sprvoti som bol rozhodnutý, že novokúpený D. A-11 posuniem niekam ďalej. Napadla ma však jedna vec. Miesto AQ Colorado som zaradil Neutrálnejší a menej detailný interkonekt Cardas Crosslink. Naozaj, prevyšujúca zložka basov, ale hlavne stredovýšok sa znateľne zredukovala! Krivky sa dostali do správnych pomerov. Zvuk síce naďalej ostal detailnosťou a čistotou mierne za D.2200, ale už sa výborne počúva.. Zvuk A-11 je teraz vhodný na také to pohodovejšie počúvanie. Poznáme to všetci. Po ťažkom dni v práci, kedy nemáme až tak chuť NAČÚVAŤ, ako skôr POČÚVAŤ....
Takže. Ktorý je lepší?
Bude to o tých preferenciách. Ja sa považujem za „ načúvača“. Zameriavam sa na presnosť podania. Čistotu zvuku. Tak z tohto pohľadu u mňa naďalej vedie Denon 2200. Pre niekoho ale môže lepšie znieť A-11.
Samozrejme, Sme tvorovia nespokojní. Takže už teraz plánujem ďalšie testy. V nich podrobím môjho miláčika Denon 2200 porovnávaniu so súpermi najťažšieho kalibru tejto firmy v danom období. A to delá Denon DVD A1 prípadne Denon DVD A1XV...
Na záver tohto porovnania dávam do pozornosti tým, ktorí chcú mať naozaj dobrý prehrávač za naozaj brutálne dobrú cenu, aby neváhali a kúpili si ho. Nie, ja nepredávam :)) Na internete sa dá dnes zohnať aj za 100€ !!!! To je zadara.... A máte v tom aj DVD, DVD-A, SACD, MP3 . a čo ja viem ešte čo. Ak by mal niekto záujem o hodnotenia z fóra na nete, na požiadanie zašlem vo formáte World. Jeden link tu ale predsa len hodím v danom teste je Denon 2200 porovnávaný aj s kombom Theta Gen 5A/Jade - / 8000$ ..../ http://www.positive-feedback.com/Issue14/denon2200.htm

Obrázek

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Denon A-11 versus Denon 2200

Příspěvek od fox »

Zajímavé hodnocení. Mám dvě A11. Jednu používám v řetězci DK pro jeho fantastický obraz, srovnatelný s B.R. Na druhém si pouštím DVD-A ve stero řetězci.

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Áno, čítal som v nejakých hodnoteniach, že jeho obraz patril u Denonu DVD A-11 vo svojom čase k tomu najlepšiemu, čo existovalo. Určite lepší, ako Denon DVD A-1.. Taktiež Formáty DVD-A a SACD dostali mimoriadne priaznivé hodnotenia. To som ale netestoval, neviem to posúdiť.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Tvoje sestava je moc hezká. Nevadí, že máš repro blízko u sebe ? Nebo je při hraní posouváš více do stran ?

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Fy. Cabasse doporučuje hodne natiahnutý trojúholník /repro, repro, poslucháč/ od ktorého tvaru moja zostava nie je až tak ďaleko. Mali byť od seba ešte asi 50cm ďalej, ale je tam bohužiaľ nejaký kompromis kvôli zariadeniu izby...

bobo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobo »

S hi-fi jsem začínal stereo receiver Denon DRA-1000, cd Denon 1550 a repro Canton LE 170. Po chvilkovém úletu (zvané domácí kino s avr Denon 2105) jsem pořídil Accuphase 210 + 55. Na Cantonech rozdíl žádný a s ohledem na cenu jasný vítěz Denon. Takže s výsledkem moc překvapenej nejsem a když vidím za co se tyto Accuphase ještě dneska prodávaj, tak se musím jenom smát .....

Obrázek

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Bobo. Moja skúsenosť je taká, že pre mnoho starších rockových nahrávok môže byť Accuphase DP 55 dobrá voľba...
Mal som /mám/ aj Denon DCD 655, 755 AR, 1450 AR, 1550 AR. Sú to dobré mašinky, medzi HIFI_stami obľúbené. Ovšem zvuk Denonu DVD 2200 je od nich na míle vzdialený. *jupi*

bobo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobo »

Na cd 1550 rád vzpomínám (třeba raději než na 3910) a měl jsem si ji nechat. Zájemci o 2200 mrkněte na stánky eurostar sekce doprodej

Cosanostra
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Cosanostra »

Co takhle do porovnání zařadit velmi žádaný Denon DBP - 4010 UD ??? Má s ním někdo zkušenosti ?

Petrr234
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrr234 »

Zdravím,prosím Tě přehrává denon 2200 také pálené DVD-Audio. Díky.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Dekuji za toto vlakno pininfarinovi, ac po letech urcite pomohlo, zrovna se poohlizim po SACD prehravaci za hubicku jako entry-level ke streameru a mam v hledacku prave Denony - 2200,2900, A11. Za tech par eur stoji za pokus/omyl. Zajimave, ze na forech pasuji 2200ku nad vyssi/drazsi modely.

Odpovědět