DAC
Re: DAC
To BV audio:
Přesně tak,mám Intel NUC10 v pasívní skříňce Akasa,Windows 11,ovladače Topping a Asio driver Topping pro Foobar2000,asynchronní signal USB jde do hodin v D10 Balanced nebo U90 (měly by být ještě přesnější a mají vlastní napájení),potom přes mini DSP do Gustarda X16,všechno kabely AES-EBU.
Zrovna dneske jsem si koupil na Hires Audiu Al Di Meolu Across the Universe 24/96 ve Flacu (1,3 GB),zvuk jak víno,snad lepší než CD,alespoň dynamika.
Přesně tak,mám Intel NUC10 v pasívní skříňce Akasa,Windows 11,ovladače Topping a Asio driver Topping pro Foobar2000,asynchronní signal USB jde do hodin v D10 Balanced nebo U90 (měly by být ještě přesnější a mají vlastní napájení),potom přes mini DSP do Gustarda X16,všechno kabely AES-EBU.
Zrovna dneske jsem si koupil na Hires Audiu Al Di Meolu Across the Universe 24/96 ve Flacu (1,3 GB),zvuk jak víno,snad lepší než CD,alespoň dynamika.
Jistě by bylo zajímavé, kdybys Intel NUC10 nechal v obyčejné skříňce, vynechal D10 anebo U90, vykašlal se na lineární napájení a místo AES-EBU použil nejobyčejnější coax... a nechal si na výstupu z DACu, anebo ještě lépe až na svorkách repro naměřit rozdíl. Možná by jsi zjistil, ze jsi anebo netopýr, anebo je to vše jen zbytečné pozlátko. Tak jako tak by Tvá rétorika šla do .. víme kam.Tomáš píše: ↑30 led 2022 15:15To BV audio:
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tomáši, bez odpovědi, jak hrál graf, který jsem ti sem dal? Škoda, mohls nám tu otevřít oči svými nadpřirozenými schopnostmi a vyvrátit své nesmysné žvástání o tom, že z toho grafu poznáš zvuk DACu... .
Tak jednak obyčejná skříňka u Intelu má pištivěj větrák,mini DSP má pouze SPDIF a AES.EBU vstup,tak signál s počítače nejdřív musí projít konverzí s hodinama a AES-EBU není oproti koaxiálu žádnej zázrak,ale obyčejnej symetrickej digitál.Jistě by bylo zajímavé, kdybys Intel NUC10 nechal v obyčejné skříňce, vynechal D10 anebo U90, vykašlal se na lineární napájení a místo AES-EBU použil nejobyčejnější coax... a nechal si na výstupu z DACu, anebo ještě lépe až na svorkách repro naměřit rozdíl. Možná by jsi zjistil, ze jsi anebo netopýr, anebo je to vše jen zbytečné pozlátko. Tak jako tak by Tvá rétorika šla do .. víme kam.
A netopír nejsem,to je Pitrs,protože slyší zkreslení -120dB a níž.
Tož tak
Tak jsem se dopracoval k tomu, že na dacu svítí mqa a píše 44.1 khz
Nebo svítí pcm a píše 48 khz
Je to tak dobře???
5 time=1643478798 user_id=299]
Vystriedalo sa u mna niekolko DAC roznej cenovej kategorie, roznych konstrukcii, porovnavane, s myslim, ze dobrym streamerom za nie malo penazi. Musim povedat, ze som bol prekvapeny, ake male rozdiely medzi nimi boli a to sa bavime aj o modeloch za 20k euro.
ALe je to asi aj pochopitelne - DACko je jeden vyzrety produkt, kde skoro kazdy vie, ako sa to ma robit spravne, pouzivaju sa v principe 2 rozne chipy a ked nieco neposeries v implementacii tak to bude hrat viac podobne, ako by sa to lisilo. Nie je dovod aby 2 dobre implementovane AKM DAC hrali zasadne inac. Dnes uz skutocne nie je problem kupit dobry DAC, skor su vynimkou tie zle. a 2 dobre DACy budu mat spolocne to, ze neskresluju a nesumia.
Skor ako sa nimrat v nejakych rozdieloch medzi dobrymi DACmi, tak by som sa zameral na ine casti retazca - taky preamp vie byt game-changer s ovela vacsim vplyvom na zvuk
Pitrs, teraz bez nejakej potreby niekoho o niecom presviedcat, riesil som v ramci nejakeho konecneho doriesovania zostavy aj upgrade DAC, kde som chcel do stereo vetvy dodat urcitu nekompromisnost a nespoliehat sa na DAC sice v najhighendovejsom moznom, ale predsa len AV Procesore [mimochodom u Amira len tak tak presiel do zelenej v SINADe]I pristroje s vetsinou zkresleni pod -120 dB jsou sluchem pomerne dobre rozpoznatelne. Kdo rozumi aspon zakladum, vi proc.
Vystriedalo sa u mna niekolko DAC roznej cenovej kategorie, roznych konstrukcii, porovnavane, s myslim, ze dobrym streamerom za nie malo penazi. Musim povedat, ze som bol prekvapeny, ake male rozdiely medzi nimi boli a to sa bavime aj o modeloch za 20k euro.
ALe je to asi aj pochopitelne - DACko je jeden vyzrety produkt, kde skoro kazdy vie, ako sa to ma robit spravne, pouzivaju sa v principe 2 rozne chipy a ked nieco neposeries v implementacii tak to bude hrat viac podobne, ako by sa to lisilo. Nie je dovod aby 2 dobre implementovane AKM DAC hrali zasadne inac. Dnes uz skutocne nie je problem kupit dobry DAC, skor su vynimkou tie zle. a 2 dobre DACy budu mat spolocne to, ze neskresluju a nesumia.
Skor ako sa nimrat v nejakych rozdieloch medzi dobrymi DACmi, tak by som sa zameral na ine casti retazca - taky preamp vie byt game-changer s ovela vacsim vplyvom na zvuk
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Že sluchem rozeznatelné zvukové rozdíly v DACech patří k těm menším v rámci všech komponent, o tom sporu není. Zvlášť ve vyšších kvalitativních úrovních. V kategorii, ve které se pohybuje Tomáš, jsou ty rozdíly pochopitelně větší.
Já ale reagoval na něco jiného: na velmi hloupý Tomášův žvást, abych si půjčil jeho vyzrálou rétoriku, že z jediného grafu pozná zvuk DACu. A když dostal možnost dostát svým smyšlenkám a ukázat své ezoterické věštecké schopnosti, raději potichu ze svého trapasu vycouval.
Přitom kdyby napsal "Jo, napsal jsem kravinu, děkuju za upozornění", vyšel by z toho bez ztráty kytičky. Zatímco takhle... Tomáš už dříve prokázal neschopnost chápat vztah mezi měřením a reálným zvukem, že třeba o 1 dB horší SINAD u zesilovače ne nutně znamená horší zvuk, protože krom absolutních hodnot záleží i na atd... Napsáno mnohokrát.
Víc to nemá smysl rozpitvávat.
Já ale reagoval na něco jiného: na velmi hloupý Tomášův žvást, abych si půjčil jeho vyzrálou rétoriku, že z jediného grafu pozná zvuk DACu. A když dostal možnost dostát svým smyšlenkám a ukázat své ezoterické věštecké schopnosti, raději potichu ze svého trapasu vycouval.
Přitom kdyby napsal "Jo, napsal jsem kravinu, děkuju za upozornění", vyšel by z toho bez ztráty kytičky. Zatímco takhle... Tomáš už dříve prokázal neschopnost chápat vztah mezi měřením a reálným zvukem, že třeba o 1 dB horší SINAD u zesilovače ne nutně znamená horší zvuk, protože krom absolutních hodnot záleží i na atd... Napsáno mnohokrát.
Víc to nemá smysl rozpitvávat.
No ja som prave myslel, ze rozdiel nebol az taky velky, ani medzi pristrojmi v relativne uplne inych cenovych kategoriach - bavime sa aj o znackach typu DCS, Linn a podobnych.
Mal som moznost A/B testovania cez analogove vstupy preampu - hranie z jedneho zdroja, detto aj ako transport vs interny DAC, s DRC bez DRC
a AD/DA prevdom, ROON aj UpnP s NASky, Qobuz atd.
Samozrejme - uplne inac posobi 20 kilova krabica vyfrezovana z jedneho kusu hlinika a uplne inac krabica z ohybaneho plechu. Ale bol som prekvapeny, ako aj relativne lacne [a zaroven velmi dobre merajuce u Amira] vedia zahrat v porovnani s high-endovymo pristrojmi.
A nedam ruku do ohna, ze keby niekto vymenil dosky a dal do krabice od DCSka nejaky Benchmark, ze by som si to vsimol.
Mal som moznost A/B testovania cez analogove vstupy preampu - hranie z jedneho zdroja, detto aj ako transport vs interny DAC, s DRC bez DRC
a AD/DA prevdom, ROON aj UpnP s NASky, Qobuz atd.
Samozrejme - uplne inac posobi 20 kilova krabica vyfrezovana z jedneho kusu hlinika a uplne inac krabica z ohybaneho plechu. Ale bol som prekvapeny, ako aj relativne lacne [a zaroven velmi dobre merajuce u Amira] vedia zahrat v porovnani s high-endovymo pristrojmi.
A nedam ruku do ohna, ze keby niekto vymenil dosky a dal do krabice od DCSka nejaky Benchmark, ze by som si to vsimol.
Každý si představuje pod pojmem "male rozdíly" něco jiného. Možná proto bych s výše uvedeným spíše nesouhlasil. Mám DAC s chipem AKM, který nabízí různé filtry (přímo ten chip), a tyto si mohu volit na přístroji. Ty rozdíly jsou celkem jasně slyšet. Kdyby různí výrobci vybrali každý jiný jim zaslíbený filtr a implementovali vše ostatní naprosto stejně, jistě bych netvrdil, že přístroje hrají stejně.Fidji99 píše: ↑30 led 2022 20:43...Musim povedat, ze som bol prekvapeny, ake male rozdiely medzi nimi boli a to sa bavime aj o modeloch za 20k euro.
ALe je to asi aj pochopitelne - DACko je jeden vyzrety produkt, kde skoro kazdy vie, ako sa to ma robit spravne, pouzivaju sa v principe 2 rozne chipy a ked nieco neposeries v implementacii tak to bude hrat viac podobne, ako by sa to lisilo. Nie je dovod aby 2 dobre implementovane AKM DAC hrali zasadne inac. Dnes uz skutocne nie je problem kupit dobry DAC, skor su vynimkou tie zle. a 2 dobre DACy budu mat spolocne to, ze neskresluju a nesumia. ..
Docela by mne zajímalo, jaké rozdíly SINAD mezi jednotlivými filtry by byly naměřeny.
@FS - presne - 6 roznych filtrov, ktore maju na zvuk DAC ovela vacsi vplyv, ako hocico ine.
A pritom - ktory z nich je "spravny"? Lebo iba jeden je verny. Vsetky ostatne su ako instagramove filtre, nie?
A toto je aj moja skusenost - mal som niekolko roznych DACov na porovnanie, a najvacsi rozdiel bol aj tak preset na DRCku ....
A pritom - ktory z nich je "spravny"? Lebo iba jeden je verny. Vsetky ostatne su ako instagramove filtre, nie?
A toto je aj moja skusenost - mal som niekolko roznych DACov na porovnanie, a najvacsi rozdiel bol aj tak preset na DRCku ....
Ono ale asi taky záleží na tom o jaké cenové relaci DACu je řeč. U drahých DACu jsou ty rozdíly fakt třeba jen v nastavení filtru ale já jsem měl třeba Topping D50 o kterém jsem si myslel že hraje dobře ale když jsem si to samé poslechl na SMSL DO200 tak tam byl propastný rozdíl ve prospěch SMSL DO200. Na Toppingu to žádné nastavení filtru nezachránilo a to ani nemám žádnou drahou sestavu. Myslím že na lepší sestavě by ten rozdíl byl slyšet ještě daleko víc.
No vidis a napriek tomu niekto povazuje napr aj ten D50 za “state od the art”. Teda az do casu, teraz je to zrejme pre zmenu E50, ktory ma u AMIR-a SINAD cca na urovni Molo Mola Tambaqui a stoji zlomok jeho ceny.
Suhlasim ale aj s Fidji-m ze filtre maju velmi zasadny vplyv jak na zvuk, tak to vidno aj v meraniach.
Suhlasim ale aj s Fidji-m ze filtre maju velmi zasadny vplyv jak na zvuk, tak to vidno aj v meraniach.
To by bola absolutne nepodlozena spekulacia. Rozdiel vo zvuku byva vyrazny uz len ked mas dva rovnake pristroje a len v jednom vymenis na jednej pozicii operak a D50 vs SMSL DO200 su kompletne rozdielne
- Přílohy
-
-