DAC FPGA koncepce

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
hřebík
Kontaktovat uživatele:

Re: DAC FPGA koncepce

Příspěvek od hřebík »

dkdkdk píše:Tzn. když koupím DAC za cca 35.000,- = polovina ceny Yggrasilu, dostanu polovinu výkonu, zvukové kvality? Vážně?
Původně jsem na to vůbec nechtěl reagovat, ale odpovím věcně, aby se to vyjasnilo: To tu nikdo netvrdí (a snad ani neočekává).

Petanek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petanek »

exaudio píše:
Petanek píše:V případě FPGA je vše složitější a dražší na implementaci (obprogramování). Jedná se o SoA řešení, takže s tím jde ruku v ruce vyšší cena. Značnou výhodou je zmiňovaná flexibilita a podle mého názoru není žádná nevýhoda FPGA v prostředí audia. jenom si nemyslím, že si MSB ty čipy reálně vyrábí. Spíše to bude nějaké na mír obrandované řešení Xilinx nebo Altera. Jak vidíš ty ceny, tak je to celkem jasné, kde je zakopaný pes ... nejlevnější z nich bude asi Meitner MA-1, který už máš doma a určitě upgradovaný na MDAT2.
K vašemu překvapení ty R2R jsou dělané přímo MSB.
Thrax DAC máme k vyzkoušení. MSB momentálně ne.

Díky za info.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Trochu to tu oživím. O víkendu jsem měl půjčený Chord Qutest. Je to převodník za maloobchodní cenu cca 35000,-. Tedy žádný highend, ale zároveň ani laciná Čína. Že je to FPGA jsem nevěděl, to jsem se dočetl až před chvílí v nějaké recenzi :-) Neměl jsem tedy předem žádná očekávání, ale překvapení se konalo. Hrálo to celkem dost jinak než třeba RME ADI-2 DAC. Takový zábavný, dynamický, snad i dravý zvuk. Možná se zdál i trochu bum-cink, ale upřímně bavilo mě to a hned bych si ho nechal. Co bych hlavně vypíchnul je bas, který šel tak nevídaně hluboko, že jsem nic takového ještě neslyšel. Ze subwooferu lezly úplně nové, mě neznámé tóny. Naopak lidské hlasy byly takový nicmoc, ale je to možná o zvyku. Měly nezvyklou barvu.
kabelguru.cz

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Qutest v kombinaci s M Scalerem by mohl být ještě jinde. Poslední generace Chordů je jinak dost vydařená, co jsem měl možnost osobně slyšet.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Toto by mohol byt jeden favorit tejto kategorie, resp. vsetkych kategorii:
Mola Mola - Tambaqui (10000€)
...
PWM DAC with 32-stage discrete analogue FIR output stage.
...
Full-Scale Output Level: 20dBu.
Signal to Noise Ratio: 130dB.
THD, IMD: not measurable (estimated -140dB).
Bandwidth: Up to 80kHz (apodising response).
Integrated jitter: <1ps from 10Hz upwards, <300fs from 1kHz upwards.
Jitter rejection: >80dB at 1Hz after 20 seconds of loc.
https://www.mola-mola.nl/tambaqui.php
https://www.iear.nl/docs/prijslijst/mol ... x59736.pdf (cennik)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

MOLA-MOLA TAMBAQUI

Pokec o tomhle DACu s jeho tvůrcem
https://ultraaudio.com/index.php/featur ... o-part-two

Prý má náskok tak deset let před konkurencí...............

(zajímavá je i první část rozhovoru o působení Putzeyse u Philipsu, Hypexu a Grimm Audio)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

no slušné sebevědomí a předpovídá tedy 10 let budoucnosti, nebo jak? :) Jinak nepíše s veškerou konkurencí, jen se specifickou (ale nečet jsem to celý, teď nemůžu):

... think I ought to build a circuit that simply outperforms the current best by such a large margin that you can extrapolate from historic data that ICs (DAC chips, I mean) won’t reach this level of performance within, say, 10 or 15 years. So at least for 10 or 15 years, I can sleep soundly, knowing that the DAC I did way back in 2014 is still the go-to product. That’s really the idea, because I do feel the current crop of good chips is exceedingly useful, and can be turned into really nice end-user products.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Tak že je Bruno Putzeys sebevědomý, to se nedivím -- je to vynikající matematik a fyzik, jeho technická řešení jsou podložená výpočty (dokonce matematika předchází praxi), Philips ho pět let platil v jedné z nejlepších technologických laboratoří Evropy v Leuvenu a mohl si těch pět let dělat a zkoumat, co sám uznal za vhodné.... - kdo tohle má?
Vymyslel tam nový koncept D-čkových zesilovačů, kterým bude patřit budoucnost a který se realizoval u Hypexů.
Bodoval i u Grimm Audio.
A pro Mola-mola postavil DAC s neměřitelným zkreslením.............. taky bych byl sebevědomý. :lol:

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

FPGA architektúru používa aj DAC od Aune X8s, čo je vlastne Čína "do 10 000", takže to asi nebude porovnateľné s EMM, ale treba to pre úplnosť spomenúť.

Odpovědět