Audiostreamer Volumio

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
karfik
Kontaktovat uživatele:

Audiostreamer Volumio

Příspěvek od karfik »

Přátelé,

mám asi půl roku hotový audiostreamer s Volumio (https://volumio.org/). Obsahuje základovou desku s CPU Intel, lineární napájecí zdroj, nízkošumový zdroj pro oddělené napájení připojeného zařízení do USB (XMOS, ...), dálkové zapínání. Ovládání klasika přes web či aplikace pro Android/iOS. Připojení do sítě LAN či WiFi. Přehrává to skoro vše z flešky či z NASu. Umí to i Spotify či v placené verzi i Tidal.
Zvuk nebudu popisovat, ale hraje to podstatně lépe jak obdoba na platformě Raspberry Pi3/4 či PC se zvukovkou s čipem Envy24 a Foobar2000 přes ASIO, což jsem sám srovnával.
Poslech možný u mě či přijedu v okolí UH-UB-Veselí-Kyjov, velmi rád bych to porovnal s nějakou komercí, pokud někdo má a měl by chuť poslechu. Mám to v krabici Modushop Galaxy 2U, ale šlo by nainstalovat i do jiné. Je možná i výroba, kdyby se to někomu líbilo.
Díky.

Petr

karfik
Kontaktovat uživatele:

Re: Audiostreamer Volumio

Příspěvek od karfik »

Ještě foto toho mého minimalistického stroje - https://www.zonerama.com/karafiat/Photo ... /207166315
Vlevo streamer, vpravo integrovaný zesilovač vlastní výroby, kdo by chtěl můžeme také poslechnout.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

v ramci nejakeho spolecneho projektu to muzeme porovnat u mne v OL s Daphile

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Určitě, klidně i se zesikem, stejně to na něm budu ladit.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Ono to Volumio či Daphile či další audiostreamery založené na Linuxu budou zvukově +- stejné. Co jsem vypozoroval, tak vliv na zvuk má použití klasické x86 Intel základí desky vs Raspberry Pi (problém se sdíleným USB), druhá věc je napájení spínaný (bordel, rušení) vs lineární zdroj a třetí pak napájení USB. Ta základní deska co používám má napájení 19V, což se vyrobí jednoduše. Samozřejmě z těch 19V se ty všechna nižší potřebná napětí dělají na desce spínaně, ale prostě přínos je slyšet ihned. A pro USB je tam pak další stabilizace na 5V a tato se žene jedním vyhrazeným USB ven směr XMOS. USB pro flešku je napájeno z desky, tam je to jedno.
Osobně mě to nadchlo, je to jednoduché, levné, ovládání Volumia perfektní. Stačí to zapojit do sítě, kde běží DHCP, zapnu aplikaci v mobilu, ta si sama přes netbios Volumio najde a hraju. Popřípadě když se tam osadí WiFi karta, tak to dělá hotspot, stačí se mobilem k němu připojit a už to vše frčí jak na drátkách. Trochu mi to připomíná funkcionalitu Apple, tam taky vše funguje jak má a "samo".

Martin_AQ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_AQ »

Jen pro upřesnění: je to jen streamer, tedy ven jen výstupy pro DAC, nebo je to i převodník? Děkuji
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Mám to uděláno tak, že mám streamer ukončený USB a vedle v integrovaném zesiku mám USB + SPDIF + analog vstup a XMOS a DAC je až v něm. Samozřejmě není problém do toho streameru vintegrovat i XMOS a DAC. Je to DIY, takže jak si to člověk nakombinuje je na něm. Reálný je i jeden všeuměl, kde by byl streamer + DAC + zesik. Ale tam jsem se bál poruchovosti a morálního zastarání toho streameru, zesik bude hrát delší dobu.
A musel jsem se naučit programovat Arduino, tím se to vše řídí, moc pěkná hračka na logické myšlení (program v zesiku má cca 230 řádků).

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Trochu jsem asi nepochopil, co přesně se tu porovnává s čím a o jaký streamer přesně jde - máš přesný odkaz? A pokud píšeš o horší obdobě na platformě Raspberry Pi3/4, kterou přesně myslíš?

Osobně jako jeden ze streamerů používám Volumio v RaspberiPi+Digione Signagure (napájené dvěma vstupy, obojí lineár) > přes BNC kabel do DACu a přijde mi to hodně dobré. USB v DACu mám obsazené něčím jiným.

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

Obyčejné rpi3/4 asi nebude vhodný partner pro srovnání s Karfikovým streamerem, tam by byl pokud chceme srovnávat na platformě s RPI vhodněší Project stream box s2 ultra, který jede také na Volumiu, či USBridge Signature(hodně upravené RPI3) s vhodným zdrojem.

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Streamer jsem si vyrobil, není to komerční produkt, není žádný odkaz. Odkaz na fotku je výše, ale to nemá žádnou vypovídací hodnotu.
Porovnával jsem to s Raspberry Pi 3B a 4B, stilem Volumio na kartu a XMOS do USB. Ty to máš dělané přes "opravovací" kartu a leze ti z toho rovnou SPDIF a ten ženeš do DACu. Já ten SPDIF/DAC mám až v zesiku za XMOSem.
Věřím, že ti to bude hrát, máš tam reclock, ale já nejsem zastáncem cesty, že mám něco na začátku špatně, pak to opravím kartou za 6500Kč. Já to chci mít dobře celou cestu.

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

Karfíku mohls bys uvést bližší info k použité základní desce a zdroji. Zdroj je diy, nebo komerce, něco jako HDplex? USB výstup je ze základní desky nebo oddělený? Jinak takhle z venku to vypadá velmi dobře. Spíš by mě zajímalo jak to vypadá uvnitř.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

karfik píše:
02 lis 2019 23:31
Ono to Volumio či Daphile či další audiostreamery založené na Linuxu budou zvukově +- stejné. Co jsem vypozoroval, tak vliv na zvuk má použití klasické x86 Intel základí desky vs Raspberry Pi (problém se sdíleným USB), druhá věc je napájení spínaný (bordel, rušení) vs lineární zdroj a třetí pak napájení USB. Ta základní deska co používám má napájení 19V, což se vyrobí jednoduše. Samozřejmě z těch 19V se ty všechna nižší potřebná napětí dělají na desce spínaně, ale prostě přínos je slyšet ihned. A pro USB je tam pak další stabilizace na 5V a tato se žene jedním vyhrazeným USB ven směr XMOS. USB pro flešku je napájeno z desky, tam je to jedno.
mam to postavene na fanless nuc (i5,8GB RAM, SSD) napajene linearnim zdrojem, oddelovak ethernetu, z nuc to leze do ifi iUSB power ktere je napajene dalsim linearnim zdrojem, z iUSB Power draty iFi s oddelenym napajenim do iFi iPurifier a teprve ten je pichnuty do DAC, jak pises, cela cesta se musi resit

karfik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karfik »

Venvnitř je deska ASUS mikroATX, mnou navržený a zkonstruovaný zdroj 19V + 5V. Dozadu na panel je pak vyvedeno jedno USB z desky, které je pro flešku a druhé USB z desky jde na desku zdroje, kde je odděleno napájení z desky a je tam dáno čisté. Toto USB je vyhrazeno pro USB vstupy DAC v podobě XMOS, Amanero, atd. Pak jde na zadní panel LAN RJ45 a 2x konektor pro WiFi antény, v desce je WiFi karta, ale není to nutné. A samozřejmě rhodiovaná zásuvka 230V, protože bez rhodia by to nebyl ten správný high-end :-). Ještě je tam na desce zdroje arduino pro dálkáč. Je to vlastně úplně jednoduché, tam není co vymýšlet. A Volumio je nainstalováno na flešce zastrčené v desce.
Já zvolil tu desku ASUS z důvodu ceny a protože jsem si to chtěl udělat jako komponent v designu zesiku. Nechtěl jsem mít někde krabičky stylu NUC + k tomu zdroj a celé to vypadá jak vrabčí hnízdo. Taky jsem chtěl mít dálkové zapínání.
Samozřejmě lze použít i jiné desky s CPU Intel, problém je, že mají většinou napájení ATX, pak lze použít NUC či MAC mini a k nim si udělat lineární zdroj. Popřípadě i notebook, ale stavte stabilizovaný zdroj 19V 60W. Ta ASUSka žere konstatně 10W, ani se jí ventilátor nezapne, je vlažný.
Jak už tu někdo psal, obdobou bude krabička od Projectu, ale dle velikosti to tipuji na Raspberry Pi a cena 17990Kč taky není lidová.

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

karfik píše:
03 lis 2019 09:44
Streamer jsem si vyrobil, není to komerční produkt, není žádný odkaz. Odkaz na fotku je výše, ale to nemá žádnou vypovídací hodnotu.
Porovnával jsem to s Raspberry Pi 3B a 4B, stilem Volumio na kartu a XMOS do USB. Ty to máš dělané přes "opravovací" kartu a leze ti z toho rovnou SPDIF a ten ženeš do DACu. Já ten SPDIF/DAC mám až v zesiku za XMOSem.
Věřím, že ti to bude hrát, máš tam reclock, ale já nejsem zastáncem cesty, že mám něco na začátku špatně, pak to opravím kartou za 6500Kč. Já to chci mít dobře celou cestu.
Díky za veškeré info.

Je tedy něco špatně na Volumio řešeních postavených na Raspberi, pokud jsou plně napájená lineáry a nepoužívají se jejich USB porty? Generuje pak samotné Raspberi něco nevhodného, nebo je tam jiný hw či sw problém?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Co jsem vypozoroval, tak vliv na zvuk má použití klasické x86 Intel základí desky vs Raspberry Pi
U mne to dopadlo stejně. Další kvalitativní posun potom bylo zařazení PCIe USB karty s vlastním napájením.
Ono to Volumio či Daphile či další audiostreamery založené na Linuxu budou zvukově +- stejné.
Záleží, co se myslí tím " +- stejné" :D
Mám na svém Audio PC nachystáno několik protředí (AudioLinux, upravený AudiophileLinux, SnakeoilOS, Daphile, Windows s JriverMediaCenter, Foobar) a občas mne popadne mánie a začnu je srovnávat. Když nepočítám dobrovolný příspěvek autorům, tak s výjimkou licence pro Windows a JRMC jsou zadarmo a snad tedy nemusím při hodnocení podléhat sebeklamu, abych obhájil smysl vynaložených prostředků. Poté, co jsem dlouho považoval za nejlepší upravený AudiophileLinux (zůstal z něj archlinux bez GUI, mpd, minimserver, upmpdcli), tak jsem po vyzkoušení Daphile musel uznat, že je s tímto prostředím zvuk docela jiný a spíše lepší. Většinou jsem v poslední době poslouchal na Daphile, přestože mi více z uživatelského pohledu vyhovuje instalace s minimserverem.
Rozdíly to nejsou velké, ale proč to nevyzkoušet, když to má bezkonkurenční poměr cena/výkon :)

Odpovědět