Výměna přenosky - sykavky

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Výměna přenosky - sykavky

Příspěvek od PítrsPraha »

Hudbu z gramce poslouchat můžu a poslouchám rád, když je u někoho příležitost. Ale rychle jsem pochopil, že kvalitní zvuk z gramce rovná se hodně, hodně, hodně péče o gramo větev a nekonečně mnoho kombinací, kde i ony pro laika "mikro blbosti" rozhodují, jestli je zvuk jen ok nebo špičkový. Mj. i pro to jsem cestou gramo nešel...

Dokonalý způsob reprodukce neexistuje. Jde jen o to, jaká nedokonalost komu sedí nebo nesedí.

K tématu:
Problémy se sykavkami můžou být i přenoskou jako takovou. Ale podotýkám, že přenosky, které tady diskutujete, neznám. Potýkal jsem se s tím s 2M Red. I přes všechnu snahu a pomoc s nastavením, byly sykavky zastřené a zkreslené. Přechod na Bronzku to se shodným nastavením polohy a úhlů bezezbytku vyřešil.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Proto jsem psal , ze lepsi hrot. Otazka, zda by mel pro nej vyssi vydaj cenu.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Jsem přesvědčen, že problém je v nastavení. Vyzkoušel bych pro klid ještě přenosku na jiném gramofonu, třeba u kamaráda, nebo někde ve studiu.

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Tyto problémy se sykavkami a také s "cykavkami" ve zpěvu jsou neodstranitelné. Odstranil je až nástup CD přehrávačů. V 80. letech minulého století (!) mě trápily u mého NC 450, dej mu pámbu lehké odpočinutí!
Trochu lepší to je u mého současného tangenciálního gramofonu, ale jen trochu.
V tomto případě to není chyba úhlu snímání, ale nejpomalejší rychlost snímání na konci desky, jak už se zde mnohokrát zmiňovalo.

A kupovat dnes vložky a hroty za desetitisíce jaksi postrádá smysl, vzhledem ke "kvalitě" nově lisovaných LP.
Další možností je pouštět na gramofonu jen orchestrální skladby a je po problémech, haha!

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

Doporučuji djrixovi sehnat hifistu z okolí s potřebnou výbavou (řádný protractor jako SMARTractor nebo Dr Feickert Protractor, aj.) a zkušenostmi, který by byl ochoten gramofon přesně nastavit.

Pokud ani to nepomůže, pak je na vině stav desek, které byly přehrávány na nesprávně nastaveném přístroji, obehranou přenoskou, neodstraňování prachu z povrchu LP, atd. atd.

dj.kure
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dj.kure »

Ahoj všem, díky za příspěvky - abych se tedy vyjádřil, tak jsem od spousty lidí slyšel názor, nebo zkušenost, že ta má Acutexka je zmlsaná na raménka a mé raménko je těžší, než vyžaduje a to zřejmě způsobuje samotný problém. Už jsem se s tím naučil žít, protože to není tak strašné, je to spíše na ohranějších deskách a to hlavně na jejich koncích, ale jak říkám, stále nad tím přemýšlím. Dnes gramofon považuji spíše za rituální věc, kdy si udělám skvělou kávu, naláduju vodnici dobrým tabákem, zapálím svíčky, vyberu vhodnou desku, usadím se na gauč a vychutnávám zvuk minulosti (pardon za ten termín, ale s gramofonem jsem vyrůstal od většího mimina). O nějakou úplně bezprostřední kvalitu mi nejde, ale spíše o ten pocit té jednoduché (na oko) mechanizace a principu přenosu. Když chci kvalitní přednos, tak zapnu Tidal (platím si HiFi/Master) a poslouchám.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Tak to dal nemusíš řešit. Pristupuji k tomu podobne, ale bez doutniku a svicky 👍

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Já měl podobný problém, došly ke mě desky z cizí sbírky, LP nešly přehrávat, pekelný zvuk, zkreslení, sykavky.
Skoro vyhodit. Potom jsem je ale vypral v Knosti kapalině a obrat o 180 stupňů. Doporučuji, mě se to
moc osvědčilo. A nastavení gramce samozřejmě, to je základ. Ahoj!

DJRix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJRix »

tujatuja píše:
30 říj 2020 09:03
Doporučuji djrixovi
To bude asi nejaky omyl, tazatel ma nick dj.kure :D

JanJan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanJan »

Měl jsem úplně stejný problém.Pri přechodu na novou přenosku ( ortofon 2M Black). Zkoušel jsem desky přehrávat i na jiných levnějších gramofonech a sykavek tam bylo míň .Jenže na mé staré audiotechnice ( Původní přenosce )ne.Po půl roce ( to už mě z toho chytal fantas protože některé desky hrály ok)Mě občas přestal znít levý kanál.Po peripetiích se zesilovačem,předzesilovačem,kabelama v rameni atd( na přenosku jsem nesázel poněvadž byla nová) jsem na to přišel. Celý problém byl v kabelech mezi přenoskou a konektorem v headshellu.( kupováno jako komplet) po opravě vše v pořádku a sykavky jsou pryč.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

DJRix píše:
30 říj 2020 22:07
tujatuja píše:
30 říj 2020 09:03
Doporučuji djrixovi
To bude asi nejaky omyl, tazatel ma nick dj.kure :D
Promiň, můj omyl.

dj.kure
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dj.kure »

Ahoj, všem díky za příspěvky. Zjistil jsem, že ta Acutexka je opravdu náročná na raménko a žádný způsob seřízení problém neřešil. Všechna má raménka měla vždy 8+ gramů a to je na ní hodně. Ona snese do šesti gramů. Výsledkem je tedy to, že jsem ji dal na Aukro a koupil nový gramofon i přenosku (ProJect 1-Xpression III s akrylovým talířem a karbonovým raménkem + ProJect Pick IT 25A), která slibuje slušné parametry (a v reálu taky opravdu skvěle zní, když jsem ji porovnával s 2M Red dodávanou ke gramofonu, která má horší separaci kanálů). Problém se tím tedy vyřešil. Škoda jen, že jsem se musel zbavit toho Elementala, moc se mi líbil a sloužil perfektně.

fb_svatopluk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_svatopluk1 »

Mně se osvědčilo mít dva gramofony. Jeden starší s keramickou přenoskou a diamantovou jehlou, na přehrávání desek ze 60., 70. a 80. let, které jsou "ohrané" na starých gramofonech, jako třeba v mém případě na staré Tesle z poloviny 60. let. Plus jeden novější z počátku 80. let s magnetodynamickou přenoskou na nové edice. U desek z antikvariátů navíc záleží i na tom, na jakém gramofonu předchůdce ty desky přehrával. Časté přehrávání na starých gramofonech (s přítlakem na hrot 5 gramů a více) je po letech logicky v nahrávce slyšet.

Odpovědět