VINYL vs. CD
Re: VINYL vs. CD
Vinyl teď letí. LP i podlahy jsou v dnes v kursu.
jo
kolega si nakonec vybral plovoučku...
jde mi o to, jestli to skončí na nostalgii, nebo to bude trvalá alternativa k nejnovějším technologiím, ke které uteče vždy nějaké procento audiofilů (mizivé, nebo významné...?)
kolega si nakonec vybral plovoučku...
jde mi o to, jestli to skončí na nostalgii, nebo to bude trvalá alternativa k nejnovějším technologiím, ke které uteče vždy nějaké procento audiofilů (mizivé, nebo významné...?)
Audiofilů je v dnešní populaci mizivé procento. Myslím, že CD bude za nedlouho na tom stejně jako vinyl. Pár nadšenců pro oba formáty se najde. Možná, že v budoucnosti jich bude asi tolik, jako sběratelů starožitností.
Podľa mňa to perspektívu má, tá vinylová technológia je dobrá. Pravdepodobne je prekonaná digitálom, ale digitál je taký ako dnešná doba, všetkého veľa, všetko rýchlo, ozajstná kvalita sa v tých gigabytoch čohokoľvek stráca. Všetko stiahnem, páči nepáči, zmažem.
Nostalgia je niekedy dobrá aj v tomto, kupujem skutočný nosič, nesťahujem z internetu. Kupujem interpreta nie bajty z netu.
A tá nostalgia? V súčasnosti máme všetko v PC, fotky, piesne, filmy - všetko. V podstate to pre mnohých nič neznamená, nemáme vzťah k veciam a ani ľuďom, moderná doba v tomto nie je dobrá.
U babky na chalupe máme doteraz krabicu plnú fotiek, je to nostalgia ale aj super pocit, sadnúť si a pozerať tie fotky, ktoré babka zaplatila a doteraz si ich váži.
A pre mňa je to tak aj s LP, nevieš ich dať do nového priečinka, ak kúpiš zlú LP nevymažeš ju-môžeš ju vyhodiť alebo darovať, ale musel si ju zaplatiť.
A zase ktovie ako je to s digitálom už keď som spomenul fotky, digitálna fotografia napriek všemožnému vývoju nedokáže prekonať analógovú a v tom rozporov niet, jednoducho v tom sa odborníci v danej oblasti zhodnú.
Tuto mudrujeme či analóg alebo digitál - ktovie ako to v skutočnosti je? Pre mňa LP perspektívu majú, ako mladý som napálil hromadu CD s hudbou, nedochovalo sa ani jedno, ale LP ktoré som kúpil mám stále A raz možno poteším tých čo prídu po mne, budú rozmýšľať načo tomu bláznovi boli tie čierne kolesá?
Čo ak je ten analóg kvalitnejší ako digitál, len sa nedá šíriť sieťov a ani sa nedá zmenšiť, je ťažšie obchodovateľný ako bajty a mp3 a všetko čo sa vyvíja predáva, ono sa to vyvíja preto, že to má chyby a predáva preto že je to nenáročné na priestor a skladovanie. Všetci fotia digitálom lebo mať na to samostatnú miestnosť a náradie , a ešte to treba vedieť aj robiť
"Nostalgia nie je porucha a niekedy napraví systém" - Keby takéto fóra existovali v 19 storočí, všetci by sme si vykali a hádok by tu nebolo a ani napádania
Nostalgia je niekedy dobrá aj v tomto, kupujem skutočný nosič, nesťahujem z internetu. Kupujem interpreta nie bajty z netu.
A tá nostalgia? V súčasnosti máme všetko v PC, fotky, piesne, filmy - všetko. V podstate to pre mnohých nič neznamená, nemáme vzťah k veciam a ani ľuďom, moderná doba v tomto nie je dobrá.
U babky na chalupe máme doteraz krabicu plnú fotiek, je to nostalgia ale aj super pocit, sadnúť si a pozerať tie fotky, ktoré babka zaplatila a doteraz si ich váži.
A pre mňa je to tak aj s LP, nevieš ich dať do nového priečinka, ak kúpiš zlú LP nevymažeš ju-môžeš ju vyhodiť alebo darovať, ale musel si ju zaplatiť.
A zase ktovie ako je to s digitálom už keď som spomenul fotky, digitálna fotografia napriek všemožnému vývoju nedokáže prekonať analógovú a v tom rozporov niet, jednoducho v tom sa odborníci v danej oblasti zhodnú.
Tuto mudrujeme či analóg alebo digitál - ktovie ako to v skutočnosti je? Pre mňa LP perspektívu majú, ako mladý som napálil hromadu CD s hudbou, nedochovalo sa ani jedno, ale LP ktoré som kúpil mám stále A raz možno poteším tých čo prídu po mne, budú rozmýšľať načo tomu bláznovi boli tie čierne kolesá?
Čo ak je ten analóg kvalitnejší ako digitál, len sa nedá šíriť sieťov a ani sa nedá zmenšiť, je ťažšie obchodovateľný ako bajty a mp3 a všetko čo sa vyvíja predáva, ono sa to vyvíja preto, že to má chyby a predáva preto že je to nenáročné na priestor a skladovanie. Všetci fotia digitálom lebo mať na to samostatnú miestnosť a náradie , a ešte to treba vedieť aj robiť
"Nostalgia nie je porucha a niekedy napraví systém" - Keby takéto fóra existovali v 19 storočí, všetci by sme si vykali a hádok by tu nebolo a ani napádania
Naposledy upravil(a) kite19 dne 31 bře 2014 20:43, celkem upraveno 1 x.
Foxi nesejckuj!fox píše:Audiofilů je v dnešní populaci mizivé procento. Myslím, že CD bude za nedlouho na tom stejně jako vinyl. Pár nadšenců pro oba formáty se najde. Možná, že v budoucnosti jich bude asi tolik, jako sběratelů starožitností.
Zalezi to jen a jen na kazdem z nas!p3k píše:...jde mi o to, jestli to skončí na nostalgii, nebo to bude trvalá alternativa k nejnovějším technologiím...
Pokud budeme "vinylovou viru" sirit se stejnou urputnosti, jako jina svetova nabozenstvi ( ) a povede-li se nam docilit vyssich vydani hudby na LP nez na CD ( ), tak bude vyhrano.....
Je to vec marketingu, ktorý je pri propagácii mechanického záznamu v podstate nulový, pamätám doby, keď sme v roku 1981 žasli nad CD systémom a nikto nedával vtedy vinylu viac ako 10 rokov. Je rok 2014 a je jasné, že v audiofílii má vinyl a analógový záznam stále pevné miesto. Chce to celú generáciu, aby analóg spolu s príslušnými technológiami definitívne a prirodzene upadol do zabudnutia. Dnešná generácia audiofilov už nemá k nemu plošnú väzbu - skalní vinylisti sú buď generácia 50-70ročných, alebo ich audiofilské deti, ostatní frčia na CD systéme, alebo uprgejdli na HiRes. Formát môže prežiť len ak prežije obchod okolo neho. 50€ za relatívne rýchle opotrebiteľnú gramoplatňu, slušný gramec od 2000€ s opotrebiteľnou vložkou za 500€ - to už je fakt len pre fanatikov a možno ešte ich dedičov, ktorých bude menej a menej až po mizivé percento, ako spomínaš. Digitálny biznis má totiž teoreticky neobmedzenú perspektívu rastu - všade okolo nás, nielen v audiofílii. Bude však pre vec veľmi podstatné aby moderné technológie dosiahli takého stupňa, aby sme nemuseli banovať za nenávratne zlikvidovaným analógom, ktorého rozlíšenie sme neuchovali nasledujúcim generáciám...p3k píše:...jde mi o to, jestli to skončí na nostalgii, nebo to bude trvalá alternativa k nejnovějším technologiím, ke které uteče vždy nějaké procento audiofilů (mizivé, nebo významné...?)
...ak nejaké budú...
Však mi už takoví sběratele už vlastně jsme. V mém okolí si všichni ťukají na čelo, co jsem to za blázna. Někteří si myslí, že jsem z toho celý
No, raději půjdu s dobou. Jdu si něco stáhnout z netu.
No, raději půjdu s dobou. Jdu si něco stáhnout z netu.
Nezbyde asi nic jneho, nez VYPNOUT internet!!!
Kdo je pro.....?
Kdo je pro.....?
V podstatě se zamýšlím, zda to, jak už je tady napsáno, skončí u těch co to zažili, popř. u jejich dětí, nebo to nepadne a bude nějaé procento na trhu trvale.
Ten obal jak je veliký, a ty fotky na něm...
Jinak tisícovky eur je fakt extrém...
V podstatě se zamýšlím, zda to, jak už je tady napsáno, skončí u těch co to zažili, popř. u jejich dětí, nebo to nepadne a bude nějaé procento na trhu trvale.
[/quote]
[/quote]
Prospero píše:Nezbyde asi nic jneho, nez VYPNOUT internet!!!
Kdo je pro.....?
p3k píše: to bude velký třesk
Mas pravdu, tresk by to byl, ale budme uprimni: Vetsina dnesni „zmedializovane populace“ uz neni schopna z vlastni vule vypnout ani televizi.
A kdo si dnes jeste v hospode troufne pozadat cisnika, aby vypnul tu prisernou „zvukovou tapetu“, ktera cloveku brani pochutnat si v klidu na gulasi a pivu a povidat si se svym protejskem u stolu?
A proto: Jedine navrat vinylu je schopen vratit beh veci do normalnich koleji!
(Uz vidim hostnskeho, jak behem cepovani piva otaci LP! )
A kdo si dnes jeste v hospode troufne pozadat cisnika, aby vypnul tu prisernou „zvukovou tapetu“, ktera cloveku brani pochutnat si v klidu na gulasi a pivu a povidat si se svym protejskem u stolu?
A proto: Jedine navrat vinylu je schopen vratit beh veci do normalnich koleji!
(Uz vidim hostnskeho, jak behem cepovani piva otaci LP! )
-- aby z vinilů nebyl jednou podtácek
CDcka se hodi lepe!
Dle mého názoru pořízení gramofonu v současnosti má význam pro lidi, kteří mají sbírku vinylu z minulosti nebo nejsou spokojeni s kvalitou zvuku rockové hudby na CD a jsou ochotni platit zhruba dvojnásobnou částku za album. Musí se přitom spokojit s poněkud omezeným výběrem a akceptovat různorodou kvalitu současných výlisků vinylu. Jazz se dá na CD poslouchat dost dobře, horší je to s vážnou hudbou, ale nevím o tom, že by byly nové desky s vážnou hudbou vydávány.
S ohledem na dostupné digitální technologie vinyl nemá šanci na masový revival (a to i přes současný módní trend) a zůstane okrajovou záležitostí pro nadšence a fetišisty, kteří se nespokojí s sebelepším digitálním záznamem v počítači, protože vedle poslechu a s ním spojenými rituály je pro ně hudba současně záležitostí sběratelskou. K těmto lidem se hrdě hlásím i já a proto se nikdy nemohu spokojit s hudbou staženou z internetu do počítače.
S ohledem na dostupné digitální technologie vinyl nemá šanci na masový revival (a to i přes současný módní trend) a zůstane okrajovou záležitostí pro nadšence a fetišisty, kteří se nespokojí s sebelepším digitálním záznamem v počítači, protože vedle poslechu a s ním spojenými rituály je pro ně hudba současně záležitostí sběratelskou. K těmto lidem se hrdě hlásím i já a proto se nikdy nemohu spokojit s hudbou staženou z internetu do počítače.