VINYL vs. CD

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: VINYL vs. CD

Příspěvek od lidumil »

Ve většině případů je skutečně US vynil lepší než EU a CD, ale jsou i vyjímky. Když jsem poprvé pustil první vydání Deep Purple Machine Head z USA, lekl jsem se, že mi někdu vyměnil přenosku za krystalovou, nebo odnesl výškáče, jak hrozně to hrálo.

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

vintage píše:S Aretaxem souhlasím jen částečně. Jak říká zásadní je kvalita nahrávky a právě proto má cenu i levnější gramofon s přenoskou za pár tisíc. Například posluchač rocku 70. let by si nepomohl ani s CD přehravačem za 10 000 euro, bo remastery na CD jsou tak zprzněný, že orig vinyl nejlépe made in USA bude hrát mnohem lépe i na levnějším gramofonu... Samozřejmě, že u dobře nahrané klasiky (dnešní nahrávky klasiky jsou na vysoké úrovni) bude všechno jinak a takový gramofon si tam ani neškrtne.

U mě osobně klasika - CD, starý rock, který miluju - vinyl *thumbs up*
Mám viac rovnakých nahrávok na CD aj LP a mám dosť CD, kde je remaster na CD lepšie nahraný, ako 1. anglické vydanie na vinyle. Ako príklad uvádzam: Ritchie Blakmoor: Rainbow, Deep Purple: In Rock, Charlie Haden Orchestra, Queen: Bohemian Rapsody, Chuck Mangione a pod. Pritom gramo, rameno, prenosku, phono predzosilovač a káble mám naozaj hodne kvalitné. Čo sa týka vinylov, medzi najkvalitnejšie patria v kategŕii rock anglické, hlavne 1. vydania. Sú aj dosť drahé. Čo sa týka jazzu, tak nemecké ECM. Výborné sú aj americké, ale nie všetky. Napr. Pink Floyd - Wish You Were Here je najlepšie 1. anglické vydanie Harvest, americké od Columbie za veľa nestojí, to je lepšie nahrané japonské CD. Čo sa týka vážnej hudby, jednoznačne v kvalite vedie anglická DECCA, potom nemecký DG a to tak pôvodné, ako aj nové vydania. Nové vydania sa totiž robia z pôvodných záznamov. 180g a 200g LP majú oproti pôvodným "tenkým" platniam viac výhod, ako napr. platňa je rovná, nedeformuje sa. Aj zvukovo je nahrávka lepšia, pretože platňa dosadne rovnometne celou plochou na tanier. Keď ju zaťažíme prítlačným závažím, jeho hmotnosť sa rovnomernejšie rozloží na ploche platne. Tým, že je platňa rovnomerne zaťažená, výrazne sa znížia jej vibrácie a zlepší sa snímavosť prenosky.
Záverom len toľko: naozaj sa nedá jednoznačne konštatovať, ktorý formát je lepší, ktoré vydanie a pod. Všetko treba vyskúšať, je to lotéria a to tak v CD, ako aj v LP. Navyše tvrdím to, čo aj v predchádzajúcom príspevku: je potrebné porovnávať CD prehrávače s analógom v rovnakej kategórii (nie cenovej!!! - vinyl je podstatne drahší). Nie je možné porovnávať CD a ananlóg, medzi ktorými je
rozdiel niekoľkých kvalitatívnych stupňov. Keď si to dobre prečítaš, nepíšem o tom, ako kde hrajú nosiče rôznej kvality. Na to, aby sme mohli porovnať vinyl s digitálom musíme predpokladať nosiče rovnakej kvality. Keď je raz niečo nahrané na ho..., tak to nebude hrať dobre na ničom. Možno na kvalitnej aparatúre o niečo lepšie, ale nie dobre.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Našel sem digitální zdroj zvuku, co mi hladí uši.
Vintage Pioneer PD S6 má obrácenou kovovou mechaniku a používají "zlidšťovač" Legato link.
Nějaký obvod co hraje jako gramofon.¨
Ještě si vylepším typ operáku, tam je zvukový přínos velmi zřetelný, použitý je spíš neutrální a zastřený.
Joný OPA má dynamický apřitom kultivovaný zvuk.

Pokud nechci přehrávat z PC nebo HDD, je kvalita transportu / mechaniky podstatná pro takové to správné načtení z CD.
Zkušenost z Lubinova upraveného Pioneeru s modulem Sirius, mi ukázala, že tahhle načtená data se mi líbí i z velmi přesného Siria.
Celkovová mechanika s laserem nahoře (podoné gramofonu) fajně láduje data a ať původní elektronika, nebo přece jen dynamičtější Sirius se chová kultivovaně.
Prostě mám vintage CD player a najednou můžu poslouchat i klasickou, ne právě atraktivně nahranou hudbu.

Mám pár vyvedených nahrávek - dárek od Humpfa, s dirigentem Karajanem vyšlých v Suprafonu.
Původní CDP Vincent S-1.1 mě hrubě neuspokojoval v podání takových nahrávek a právě tehdy zvítězil laciný gramofon a laciná přenoska s levným Phono boxem.

Když sem se po 6 letech k těm založeným CDčkám vrátil, najednou mě poslech baví a konečně si vychutnám Beethovenovy symfonie provedené Karajanem, které jsem dosud neznal.

Poslech elektronické hudby je jednoznačně lepší z dobrého CDP nebo DAC. Tady je vinyl jako médium upozaděno a zbytečně drahé.

Špičkový analog má své, draze zaplacené kouzlo.
Co se mi povedlo nejvíc vymáčnout, bylo z slušného gramce se stříbrnýma signálkama, drahý stříbrný phono kabel a přenoska za 20t., která se teď dělá s jiným názvem za 30t. Ale Phono !
¨Nejlepší za 89t makalo excelentně, ale to už máme nějakou soupravu za 140t. Jiné phono je po 60t. korunek a ač nebylo tak průzračné, síla to taky byla, ale furt to není dostupné, dát jen za vinylovou aparaturu celkem 90 je taky moc.
Keců se dá napsat kilometr, kamarád má ročně v rybolovu 80t... atd.

Dobře temperovaný analog je pro mne etalon snadno vnímatelného zvuku, který jde přímo "na komoru".
Vymačkat to z placky je obtížné, ale když se sleví z nároků, je to o hodně levnější.
A pohodlnější.

Každýmá jiné nároky a slyšení. Co jeden označí za syrové a sterilní, má jiný za ideál transparence a maximum informací o nahrávce.

forfans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od forfans »

I zvuk remastrovaných Rush 2112 (vydáno 12/2013) dost zaostává ve všem proti stejnému ,ale neramasrtrovanému vynilu ze sedmdesátých let. Hlavně chybí ten prostor. Zvuk z cd je pořád jen "koule zvuku", všechny nástroje dokupy.
A můžete mít cédečko za deset nebo za stopadesát tisíc , vždy to budou jen jedničky a nuly prohnané přes převodníky do podoby zvuku. Na vinylu je jen a jen zvuk .Nemusíte mít ani zesilovač , ani bedny , aby jste jej vyzkoušeli. Vemte nějakou starou desku, roztočte ji na gramofonu a dejte do drážky normální tenkou jehlu na šití. Uslyšíte zvuk. A vo-vo -tom to je. :roll:

Disorder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disorder »

Hlavní rozdíl je v typu signálu. CD je digitál, když vinyl je analog, což znamená, když si představíš diagram signálu, tak u digitálu je to diagram sloupcový, poskládaný ze sloupků, když u analogu to je hladká plynulá sinusoida. Zvuk je jemnější, přesnější, měkčí. Obecně analog má větší dinamiku. Digitál řve, analog hlasitě hraje. CD pro docílení větší dinamiky bývají hodně přebuzeny, což je také na škodu.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Disorder píše:Hlavní rozdíl je v typu signálu. CD je digitál, když vinyl je analog, což znamená, když si představíš diagram signálu, tak u digitálu je to diagram sloupcový, poskládaný ze sloupků, když u analogu to je hladká plynulá sinusoida......
Dnes se vinyly nahrávají z digitálního master záznamu. Je-li tvoje teorie správná, pak na placku se vše nahrává ve "sloupečkách" (protože ty sloupečky vytváří A/D převodník při nahrávání) a ty se poté snímají (již jako analog) přenoskou.
*headbang* Kde se ty sloupečky v analogovém zvuku vinylu ztrácejí ?

Disorder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disorder »

To už je další věc. Mástry pro vinyly nejsou ve formátu wma a podobně, ale v HD audio, které mnohé přehrávače nejsou schopné přehrát (ne každý může vysolit 10 a více tisíc za studiový cd přehrávač). Jde o to, že v daném formátu ty "sloupce" nejsou tak zřetelné. Diagram je o hodně plynulejší. Je to stejné, jako s fotkou. Když použiješ na focení stejné fotky se stejným osvětlením obyčejný fotoaparát s výsuvným objektivem nebo profesionální fotoaparát s objektivem za 60 000. Při přiblížení vidíš kostky, jen že u profi fotky ty kostky jsou mnohonásobně menší a můžeš ji použit i na tištění plagátu.

longsleeper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od longsleeper »

papinak1 píše:měl bych dotaz ,už dlouho uvážuji že si pořídím nějaky ten gramec ale ještě jsem nikde neměl možnost poslechnout
si gramo ve srovnáni s CD mohli by jste my napsat pár zkušeností co se týká kvality zvuku? Díky
Lidi co mají rádi vinyly se dělí na tři skupiny.
V té první jsou lidi, kteří mají rádi tu "auru" kolem toho a technickou stránku věci ani kvalitu zvuku neřeší. Třeba jako děti poslouchali desky s tátou, a líbí se jim ten rituál okolo. Vytáhnout desku z obalu, kartáčkem setřít prach, položit jehlu na začátek stopy...Prostě nostalgie, to je v pohodě
V druhé skupině jsou ti, kteří prohlašujou - analogovej zvuk je nejlepší !!! Digitál je šit ! Jak to chceš srovnávat s nějakýma nulama a jedničkama !! Neslyšíš jak je ten zvuk měkkej ??!!
Tohle jsou lidi zpravidla bez hlubšího pochopení technické stránky věci,a to mi v pohodě nepřipadá.
Do třetice jsou lidi, kteří jsou technicky osvícenější, a vědí že co do parametrů se analogový záznam na vinylu nemůže rovnat cd kvalitě. Ale je jim to jedno, milují to jemné skreslení, lupance způsobené zatavenými částicemi prachu a specifický přednes, velké barevné obaly atd. Tohle je taky hodně v pohodě.
Můj názor.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

longsleeper píše:
papinak1 píše:měl bych dotaz ,už dlouho uvážuji že si pořídím nějaky ten gramec ale ještě jsem nikde neměl možnost poslechnout
si gramo ve srovnáni s CD mohli by jste my napsat pár zkušeností co se týká kvality zvuku? Díky
Lidi co mají rádi vinyly se dělí na tři skupiny.
V té první jsou lidi, kteří mají rádi tu "auru" kolem toho a technickou stránku věci ani kvalitu zvuku neřeší. Třeba jako děti poslouchali desky s tátou, a líbí se jim ten rituál okolo. Vytáhnout desku z obalu, kartáčkem setřít prach, položit jehlu na začátek stopy...Prostě nostalgie, to je v pohodě
V druhé skupině jsou ti, kteří prohlašujou - analogovej zvuk je nejlepší !!! Digitál je šit ! Jak to chceš srovnávat s nějakýma nulama a jedničkama !! Neslyšíš jak je ten zvuk měkkej ??!!
Tohle jsou lidi zpravidla bez hlubšího pochopení technické stránky věci,a to mi v pohodě nepřipadá.
Do třetice jsou lidi, kteří jsou technicky osvícenější, a vědí že co do parametrů se analogový záznam na vinylu nemůže rovnat cd kvalitě. Ale je jim to jedno, milují to jemné skreslení, lupance způsobené zatavenými částicemi prachu a specifický přednes, velké barevné obaly atd. Tohle je taky hodně v pohodě.

Můj názor.
S tým delením nesúhlasím. Nechápem technickú stránku, ale momentálne som z LP nadšený, vinylové nosiče s kvalitným mastrom sú pre mňa osobne oveľa dostupnejšie ako CD s kvalitným mastrom. LP zo 70 -80 rokov zvukovo prekonávajú súčasné mastre na CD, ak nepočítam nejaké špeciálne vydania pre audiofilov. Tiež je pravda, že aj súčasné LP musia byť od renomovaného vydavateľ aby bol zvuk kvalitný.
Je to hlavne o tom čo a ako je na nosiči zaznamenané a je jedno či je to LP alebo CD. Momentálne preferujem vinyl, detail a dynamika sú podľa mňa na strane analógu. Návrat k LP je u mňa osobne spôsobený hlavne tou nekvalitou mastrou na CD a lúštiť na obale CD odkiaľ je a kto ho vydal sa mi nechce, a ani platiť za špeciálne vydania s kvalitou- akoby to bol nejaký nadštandard v dobe nekvality.

Môj názor *sunglases*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

A pak existuje jeste jedna skupina lidi, ktera jeste nikdy v zivote neslysela, jak takovy zaznam z drazky (ne stopy) muze opravdu hrat.
Bez zkresleni, lupancu a sumeni, s mikrodynamikou, hloubkou prostoru a temi nejdrobnejsimi nuancemi v hlase zpevaka / zpevacky, nebo v zachvevu zvuku strun a zesti. Predevsim ale se sytym, nenervujicim projevem, ktery nechava behat mraz po zadech a nuti posluchace pokladat na talir dalsi a dalsi vinylove skvosty.
Tato skupina potom logicky preferuje digital a pokousi se vymyslet ruzne poucky, proc pry to nutne musi hrat lepe. Vetsinou se pri tom odvolavaji predevsim na technicke parametry, ktere ale nijak jednoznacne ve prospech digitalu nehovori.

To zase v pohode nesledavam ja. :mrgreen:

(Proc? To preci jednoznacne vyplyva z meho „podpisu“. ;) )

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Souhlasím s Prosperem. Mnoho lidí ani neví, jak dobrý gramofon ve skutečností hraje.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

Prospero ,ačkoli bych rád,tak nějak nemohu souhlasit. I současný digitál je technicky lepší,než analogový záznam a reprodukce,který má prostě své "analogové" limity.
Nebavím se tu o běžném CD,ale o nahrávkách s vysokým rozlišením .Když posloucháš něco ,co bylo pořízeno v 192/24,tak je to prostě lepší,jak dynamicky,tak prostorem a vším cos tady vypsal.Prostě digitalizace je budoucnost.
To že z gramofonu člověk poslouchá "tak nějak jinak",je ale neodiskutovatelný fakt,už přeci jen ta příprava,musí si člověk udělat čas a pohodu...

...zrovna se mi na mém nedokonalém gramofonu, za pár korun točí ALAN PARSONS PROJECT z 1976 roku ....a je to paráda :twisted:

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Digitál nemôže byť budúcnosť, som veľa študoval a postkatastrofickej problematike rozumiem veľmi dobre :lol: :lol:
V každom poriadnom postkatastrofickom filme sa zachovali LP a gramofóny *hura*
Takže takto.
Voľakedy bol kvalitný záznam štandardom, a využívali sa na to dostupné technológie - jednoducho to bolo poctivé. Teraz si za technologický štandard treba poriadne priplatiť. Kde je doba keď človek vošiel do obchodu a kúpil si nosič s obľúbeným interpretom a vedel, že nič lepšie netreba zháňať. Ak 40 ročný vývoj znamená maličký posun v kvalite záznamu a ešte treba priplatiť za tú kvalitu, tak to nepovažujem za pokrok.
Podľa mňa 40 ročná LP na priemernom gramofóne v pohode prehrá bežne dostupný CD záznam - pre mňa je toto odpoveď na danú otázku.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

kite19 :
souhlasím, je to hodně o tom záznamu ... lépe se dají sehnat stará kvalitní LP, která mi na mém průměrném gramofonu hrají lépe než většina mých CD, než sehnat stará kvalitní CD - nedávno jsem si vzpomněl a našel CD - Eagles - Hotel california - vyd. Asylum - podle čísla jsem si ho našel na té DR databázi (dynamika v zeleném a i celkově dobře nahrané )- vydáno 1984 - to je opravdu jedna z výjimek, když to ještě dělali co technologie max. umožňovala ---- volume musím dát opravdu doprava aby to hrálo ( oproti dnešním, kdy to musíte okamžitě ztišit aby vám to neurvalo uši ..) - takovýchle CD mám málo a i když ty eagles nemusim, tak jen kvůli té kvalitě si ho nechávám ......

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Vezmu to tedy kousek po kousku:
vonvichousch píše:Prospero ,ačkoli bych rád,tak nějak nemohu souhlasit.
To po tobe ani nikdo nechce...
vonvichousch píše:I současný digitál je technicky lepší,než analogový záznam a reprodukce..
*taktone* Technicky mozna, zvukove nikoli! :D
vonvichousch píše:...záznam a reprodukce který má prostě své "analogové" limity.
Muzes mi, prosim, ciste technicky vysvetlit limity vinylove nahravky? Pokud vim, vinylova nahravka, na rozdil od digitalni, limity nema. (Limituje pouze spatny zvukar a doma gramofom a aparat, nebo poniceni LP. :mrgreen: ) Zkratka, co do drazky „nacpali“ – to dostanes zase ven.
A nesnaz se mi namluvit, ze neni technicky mozne ten zaznam prehrat 1:1. Kvalitni prenosky "vylechtaji" z drazek tolik informaci, ze se z toho "nulam" a jednickam" dela spatne... :lol:
vonvichousch píše:Nebavím se tu o běžném CD,ale o nahrávkách s vysokým rozlišením .Když posloucháš něco ,co bylo pořízeno v 192/24,tak je to prostě lepší,jak dynamicky,tak prostorem a vším cos tady vypsal.

Nikde jsem netvrdil, ze soucasny digital nemuze byt dobry. Napr. 192kHz/24bit DVD-A je vetsinou zvukove stejne kvalitni jako dobre udelane LP. Odmitam pouze bachorky, ze je vinyl horsi. *sunglases*
vonvichousch píše:Prostě digitalizace je budoucnost.
Digital je sice budoucnost, bohuzel ale ne ten tebou vzpominany kvalitni (a drazssi), nybrz “light”, tedy “MP trosky” a dalsi paskvily. *fnuk*
vonvichousch píše:To že z gramofonu člověk poslouchá "tak nějak jinak",je ale neodiskutovatelný fakt,už přeci jen ta příprava,musí si člověk udělat čas a pohodu...
Ja gramofon ani DVD-A, ba ani CD nijak “jinak” neposloucham. Posoudim proste, co slysim a z toho vyvozuji zavery. Kdyz nemam pohodu, neposloucham. ;)
vonvichousch píše:...zrovna se mi na mém nedokonalém gramofonu, za pár korun točí ALAN PARSONS PROJECT z 1976 roku ....a je to paráda :twisted:
Timto, myslim, sam vyvracis svou predchozi argumentaci.... :lol:

Odpovědět