VINYL vs. CD
Re: VINYL vs. CD
Mikrobův příspěvek můžu podepsat v plném rozsahu. Sám poslouchám více gramofon, než CD ale, jak už jsem mnohokrát napsal, kvůli tomu rituálu a tweaking potenciálu.
Pro srovnání skutečné kvality vinylu a CD doporučuji tohle: Nahrát libovolnou desku na svém aparátu na DAT, pustit pak na tomtéž aparátu synchronně s deskou a přepínat (nutno mít srovnanou hlasitost). Samozřejmě bez toho, aby posluchač věděl, co hraje.
Pro srovnání skutečné kvality vinylu a CD doporučuji tohle: Nahrát libovolnou desku na svém aparátu na DAT, pustit pak na tomtéž aparátu synchronně s deskou a přepínat (nutno mít srovnanou hlasitost). Samozřejmě bez toho, aby posluchač věděl, co hraje.
Nerad vám vstupuji do diskuze.
Ale pokud si někdo myslí, že to je jinak, než pregnantně vyjádřil Microb, tak má šálení mysli a lže si sám sobě.
Snad jen horní kmitočet CD, který je "násilně" ukončen, má teoreticky navrch LP. Ale...,která přenoska, jaká souprava a co vše se ze signálu už ztratí v šumu atd.
Když pomineme co a jak slyšíme.
Ale pokud si někdo myslí, že to je jinak, než pregnantně vyjádřil Microb, tak má šálení mysli a lže si sám sobě.
Snad jen horní kmitočet CD, který je "násilně" ukončen, má teoreticky navrch LP. Ale...,která přenoska, jaká souprava a co vše se ze signálu už ztratí v šumu atd.
Když pomineme co a jak slyšíme.
Dynamika při přehrávání LP na gramofonu střední třídy s největší pravděpodobností nedosahuje ani 40dB, spíše to bude tak 35dB což bude odstup takového gramofonu měřený přes drážku.
ale děte...čím víc debilů (dB) tím více hluku
To Lechos : nerozumím cos tim chtel rici
Já si také rád přehrávám vinyly a jejich zvuk se mi líbí. Ale když chci slyšet některé náročné věci čistě a bez rušení, jdu na CD či SACD. Díky CD jsem slyšel třeba "Every Stranger Eyes" od Rogera Waterse konečně čistě a v plné dynamice, což jsem do té doby z vinylu nepoznal. A to je jen příklad, je toho víc. Jenže to CD je z roku 1991 a nevím, jak by znělo současné vydání. Třeba opravdu nehezky.lidumil píše:To je všechno pěkný, ale mým uším zní vinyl lépe, než CD a snažím se porovnávat porovnatelné = japan Vinyl a SHM-CD. Pro úplnost hraji na Sony CDP-XA 20 ES a Technics DD 2000 s Ortofon 2M Bronze. Zbytek řetězce stejný - MM/MC předzesilovač v Sony TA-F 505 ES a repro Dali 450.
No zkrátka...čs. gramce měly uváděný odstup cca 39-40 dB kdežto kapitalistiské nikterak příliš odlišné konstrukce běžně 70-75 dB jak je to možný ? Asi jiné podmínky měření k oblbnutí řadového klienta, myslím si.Renown píše:To Lechos : nerozumím cos tim chtel rici
- liboraudiotechnika
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak je to s tím měřením, ale Teslácké gramce jsou hodně hlučné, a to nejen od pohonu (motor) ale i od ložiska.
Pokud chceš naměřit odstup 70 dB, tak se to dělá tak, že se změří signál 1kHz s úrovní 0dB z měřicí desky a zaznamená se úroveň,pak se vyváží rameno tak, aby přenoska "plula" ve vzduchu. Změří se úroveň signálu a porovná se s tím prvním. Takhle se naměří 70 dB.
Pokud se měří tak, že první měření uděláte stejně a při tom druhem měření měříte to co leze z gramofonu když snímá prázdnou drážku ( drážku která je zcela rovna a hladká, není v ní žádný signál) pak naměříte něco kolem 35 až 40 dB
Pokud se měří tak, že první měření uděláte stejně a při tom druhem měření měříte to co leze z gramofonu když snímá prázdnou drážku ( drážku která je zcela rovna a hladká, není v ní žádný signál) pak naměříte něco kolem 35 až 40 dB
Je to subjektivní vjem, ale teď jsem porovnal vinyl MFSL a japan PF DSOTM a japan CD a vinyl se mi líbí víc. Jak dynamikou, tak hlavně prostorem. Vím, s tím MFSL je to nerovný souboj, a třeba je to chyba laciného aparátu, že nedokáže dostat z CD vše. SACD nemám ani HW ani SWMikrob píše:Já si také rád přehrávám vinyly a jejich zvuk se mi líbí. Ale když chci slyšet některé náročné věci čistě a bez rušení, jdu na CD či SACD. Díky CD jsem slyšel třeba "Every Stranger Eyes" od Rogera Waterse konečně čistě a v plné dynamice, což jsem do té doby z vinylu nepoznal. A to je jen příklad, je toho víc. Jenže to CD je z roku 1991 a nevím, jak by znělo současné vydání. Třeba opravdu nehezky.
- Filip Kolinsky
- Kontaktovat uživatele:
Dávám na pocit, protože hudbu vnímám pocitově. Např. mám stejné vydání Genesis - Foxtrot na CD, SACD i Vinylu a vyhrává vinyl. Vyhrává nejenom tím rituálem kolem spouštění desky, ale hudba z vinylu sedí víc. Řada lidí to má zcela opačně, což je také dobře. A to nemám nic proti všem formám záznamu, kromě mp3. Ještě doplním, že nevím po technické stránce proč tomu tak je.....
to lidumil
Chtělo by to porovnat MFSL vinyl s MFSL CD. Tam si můžeme být snad jisti, že to CD nebylo prohnáno kompresorem...
Chtělo by to porovnat MFSL vinyl s MFSL CD. Tam si můžeme být snad jisti, že to CD nebylo prohnáno kompresorem...
Už jsem jednou napsal - nahrát LP na DAT a nepozná rozdíl.
Mikrob: To je mi jasný, ale MFSL CD nemám a už do něj nehodlám investovat
S499_1023: DAT nemám
S499_1023: DAT nemám
Porovnávat se dá cokoliv.
Ale nikdo nikdy (až na vyjímky) nezjistí při porovnávání, CO bylo předlouhou konečného kolečka. Ať vinylového či plastového.
Tedy jestli opravdu původní master nebo ne. A i kdyby byl, tak zpracování LP a CD je zcela jiné a výsledek musí být taky zcela jiný. Ne nepodobný, ale jiný.
Navíc drtivá většina je různě splácaná z různých a často hrůzných remasterů a výběrů.
Dříve se holedbala japonská vydání, že jsou vždy z originálních masterpásů. Což bylo již několikrát vyvráceno.
A MFSL je tak 50 na 50.
Takže?
Ale nikdo nikdy (až na vyjímky) nezjistí při porovnávání, CO bylo předlouhou konečného kolečka. Ať vinylového či plastového.
Tedy jestli opravdu původní master nebo ne. A i kdyby byl, tak zpracování LP a CD je zcela jiné a výsledek musí být taky zcela jiný. Ne nepodobný, ale jiný.
Navíc drtivá většina je různě splácaná z různých a často hrůzných remasterů a výběrů.
Dříve se holedbala japonská vydání, že jsou vždy z originálních masterpásů. Což bylo již několikrát vyvráceno.
A MFSL je tak 50 na 50.
Takže?