VINYL vs. CD

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: VINYL vs. CD

Příspěvek od S499_1023 »

Mikrobův příspěvek můžu podepsat v plném rozsahu. Sám poslouchám více gramofon, než CD ale, jak už jsem mnohokrát napsal, kvůli tomu rituálu a tweaking potenciálu.
Pro srovnání skutečné kvality vinylu a CD doporučuji tohle: Nahrát libovolnou desku na svém aparátu na DAT, pustit pak na tomtéž aparátu synchronně s deskou a přepínat (nutno mít srovnanou hlasitost). Samozřejmě bez toho, aby posluchač věděl, co hraje.

boxer

Příspěvek od boxer »

Nerad vám vstupuji do diskuze.

Ale pokud si někdo myslí, že to je jinak, než pregnantně vyjádřil Microb, tak má šálení mysli a lže si sám sobě.

Snad jen horní kmitočet CD, který je "násilně" ukončen, má teoreticky navrch LP. Ale...,která přenoska, jaká souprava a co vše se ze signálu už ztratí v šumu atd.
Když pomineme co a jak slyšíme.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Dynamika při přehrávání LP na gramofonu střední třídy s největší pravděpodobností nedosahuje ani 40dB, spíše to bude tak 35dB což bude odstup takového gramofonu měřený přes drážku.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ale děte...čím víc debilů (dB) tím více hluku

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Lechos : nerozumím cos tim chtel rici

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

lidumil píše:To je všechno pěkný, ale mým uším zní vinyl lépe, než CD *2thumbsup* a snažím se porovnávat porovnatelné = japan Vinyl a SHM-CD. Pro úplnost hraji na Sony CDP-XA 20 ES a Technics DD 2000 s Ortofon 2M Bronze. Zbytek řetězce stejný - MM/MC předzesilovač v Sony TA-F 505 ES a repro Dali 450.
Já si také rád přehrávám vinyly a jejich zvuk se mi líbí. Ale když chci slyšet některé náročné věci čistě a bez rušení, jdu na CD či SACD. Díky CD jsem slyšel třeba "Every Stranger Eyes" od Rogera Waterse konečně čistě a v plné dynamice, což jsem do té doby z vinylu nepoznal. A to je jen příklad, je toho víc. Jenže to CD je z roku 1991 a nevím, jak by znělo současné vydání. Třeba opravdu nehezky.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Renown píše:To Lechos : nerozumím cos tim chtel rici
No zkrátka...čs. gramce měly uváděný odstup cca 39-40 dB kdežto kapitalistiské nikterak příliš odlišné konstrukce běžně 70-75 dB jak je to možný ? Asi jiné podmínky měření k oblbnutí řadového klienta, myslím si.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Nevím jak je to s tím měřením, ale Teslácké gramce jsou hodně hlučné, a to nejen od pohonu (motor) ale i od ložiska.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Pokud chceš naměřit odstup 70 dB, tak se to dělá tak, že se změří signál 1kHz s úrovní 0dB z měřicí desky a zaznamená se úroveň,pak se vyváží rameno tak, aby přenoska "plula" ve vzduchu. Změří se úroveň signálu a porovná se s tím prvním. Takhle se naměří 70 dB.
Pokud se měří tak, že první měření uděláte stejně a při tom druhem měření měříte to co leze z gramofonu když snímá prázdnou drážku ( drážku která je zcela rovna a hladká, není v ní žádný signál) pak naměříte něco kolem 35 až 40 dB

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Mikrob píše:Já si také rád přehrávám vinyly a jejich zvuk se mi líbí. Ale když chci slyšet některé náročné věci čistě a bez rušení, jdu na CD či SACD. Díky CD jsem slyšel třeba "Every Stranger Eyes" od Rogera Waterse konečně čistě a v plné dynamice, což jsem do té doby z vinylu nepoznal. A to je jen příklad, je toho víc. Jenže to CD je z roku 1991 a nevím, jak by znělo současné vydání. Třeba opravdu nehezky.
Je to subjektivní vjem, ale teď jsem porovnal vinyl MFSL a japan PF DSOTM a japan CD a vinyl se mi líbí víc. Jak dynamikou, tak hlavně prostorem. Vím, s tím MFSL je to nerovný souboj, a třeba je to chyba laciného aparátu, že nedokáže dostat z CD vše. SACD nemám ani HW ani SW ;)

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Dávám na pocit, protože hudbu vnímám pocitově. Např. mám stejné vydání Genesis - Foxtrot na CD, SACD i Vinylu a vyhrává vinyl. Vyhrává nejenom tím rituálem kolem spouštění desky, ale hudba z vinylu sedí víc. Řada lidí to má zcela opačně, což je také dobře. A to nemám nic proti všem formám záznamu, kromě mp3. Ještě doplním, že nevím po technické stránce proč tomu tak je.....

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

to lidumil
Chtělo by to porovnat MFSL vinyl s MFSL CD. Tam si můžeme být snad jisti, že to CD nebylo prohnáno kompresorem...

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Už jsem jednou napsal - nahrát LP na DAT a nepozná rozdíl.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Mikrob: To je mi jasný, ale MFSL CD nemám a už do něj nehodlám investovat *fnuk*
S499_1023: DAT nemám :(

boxer

Příspěvek od boxer »

Porovnávat se dá cokoliv.

Ale nikdo nikdy (až na vyjímky) nezjistí při porovnávání, CO bylo předlouhou konečného kolečka. Ať vinylového či plastového.

Tedy jestli opravdu původní master nebo ne. A i kdyby byl, tak zpracování LP a CD je zcela jiné a výsledek musí být taky zcela jiný. Ne nepodobný, ale jiný.

Navíc drtivá většina je různě splácaná z různých a často hrůzných remasterů a výběrů.

Dříve se holedbala japonská vydání, že jsou vždy z originálních masterpásů. Což bylo již několikrát vyvráceno.

A MFSL je tak 50 na 50.

Takže?

Odpovědět