málo známé gramofony TESLA

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Dragula
Kontaktovat uživatele:

málo známé gramofony TESLA

Příspěvek od Dragula »

Dobrý den pánové, hledám nějaké podrobnější informace o málo známých gramofonech Tesla, především o typech NC 502, 504, 601, MC 500 a NC 510. Budu vděčný za foto, kopii manuálu. Hlavně mě zajímá typ NC 502. Ten totiž vlastním, ale neznám o něm téměř žádné podrobnosti. Pouze to, že ho bylo vyrobeno na počátku 90tých let pár desítek kusů. Díky

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: málo známé gramofony TESLA

Příspěvek od lidumil »

V nějaké diskuzi tady je odkaz na stránky TESLA gramofonů. Zkus pohledat.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

http://www.oldradio.cz/gramof.htm

Bohužel, téměř bez výjimky šunty, vzpomínky tady jsou jen nostalgie, ale pokud jsme v té době žili a něco o problematice věděli, tak nám bylo jasné, co to bylo za krámy v éře neexistující konkurence a nedostatkového zboží. Ještě že už je to všechno pryč.
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

vsadím se Pavle, že o takový příspěvek asi Dragula nestál

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

PMA píše:http://www.oldradio.cz/gramof.htm

Bohužel, téměř bez výjimky šunty, vzpomínky tady jsou jen nostalgie
Prebehol som si tú stránku a nostalgia sa dostavila! *2thumbsup*
Nenašiel som tam síce stroj pri ktorom som vyrastal, ale prezrieť si to ma určite potešilo. U nás sa točil tento: http://repromania.net/tesla/tesla-gramo ... zc-130.php .
Zaujímavé že na stránke oldradio je pod týmto označením gramec s trochu iným dizajnom. Každopádne tá mašinka mala vďaka kombinácii dreva a kovu na tú dobu dosť luxusný vzhlad. A hralo to tiež celkom slušne, ale pravda je že vtedy som to nemal s čím porovnať.
Potom som mal ešte Tesla NC300, ale to už bol taký plasťák, ku ktorému som si nejak nevybudoval väčší vzťah.
No a ešte som na tej stránke objavil Tesla NZC300, ktorý v dosť zúboženom stave ktovie prečo stále tróni u svokry na poličke. Predpokladám že je asi nefunkčný, má aj urvaný jeden z ovládacích gombíkov. Niekde som tam videl povalovať sa k tomu aj nejaké repráky.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Zrovna minulý týden byla v bazaru na Slovesnku na prodej NC 510, výroba 1990-1991 vyrobilo se jen pár (set ?) kusů, case jako z 500, vypínače jako na 440, rovné ramínko, subtalíř, talíř, 5-ti kolik. Docela zajimave, tak jsem si alepon schoval fotky - jsou k dispozici.
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... O-12923203
Koncem roku byl připraven do sériové výroby nový gramofon NC510. Základními prvky jsou odpružený synchronní motorek, pohon plochým řemínkem, trubkové raménko s magnetodynamickou vložkou VM2103, fotoelektrické koncové vypínání a zvednutí raménka na konci nahrávky.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Neznám ani jeden a tu dobu celkem dobře pamatuji...docela málo rozšířeno bylo rovněž low-end chassis Tesla MC13 poloautomat s návratem ramínka na stojánek (auto-return) a piezo přenoskou, převod otáček z motorku na talíř mezikolem tedy nižší střední třída, velmi podobný HC13 to však nebyl poloautomat, měl jenom koncový zvedák a vypínání, jenomže to se psal rok 1975-76 a vlastní gramofon doma byl téměř luxusem, kritéria a požadavky na jakost byly daleko mírnější než dnes v epoše PC, CD a MP3...Vyráběl se a dodával v dřevěném soklu opatřen plexi krytem jako NC131 případně NZC131 se zesilovačem 2x6W. Krásné vzpomínky to jsou.

efičák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od efičák »

Malo znamy gramofon Tesla je Cambridge Audio.
Raminko s magnetickym antiskatingem je prevzate z poslednich modelu Tesla.
Sasi zas klasika NC-500 s sirokym gumovym paskem na plastovy subtalir.

Mimo tema je moje nadseni z gramofonu Tesla se zesilovacem zapojenym na jednoduche sirokopasma. Prenoska Goldring 1012 vykouzlila bezvadny bavici zvuk z vinylu.
Porad se domnivam ze naroky z tridy highend jsou premrstene vzdyt to oc jde pri poslechu popove desky splnuje i tento pristroj...

Dragula
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dragula »

PMA píše:http://www.oldradio.cz/gramof.htm

Bohužel, téměř bez výjimky šunty, vzpomínky tady jsou jen nostalgie, ale pokud jsme v té době žili a něco o problematice věděli, tak nám bylo jasné, co to bylo za krámy v éře neexistující konkurence a nedostatkového zboží. Ještě že už je to všechno pryč.
Nesouhlasím. Sbírám gramofony ( ale i magnetofony a jiné audio) cca 20 let, prošly mi rukama desítky typů a stále vlastním cca 30 ks gramofonů (značky např. Tesla, Thorens, Garrard, Lenco, Dual, Marantz, Pioneer, CEC, Micro Seiky, Pro ject, Music Hall, Technics, Grundig atd atd atd). Tesla uměla vyprodukovat zmetky, ale také stroje na světové úrovni. Rozhodně modely jako NC 410, 440, 450, 500, 510 šunty nebyly. A model NC 502 snese přísná srovnání se současnou High Eng produkcí v kategorii do 50.000 Kč. Je to přímý předchůdce současného Pro ject RPM 10.1 Evolution

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Dragula:

pane kolego trochu té soudnosti. Chápu nadšení ale i ty NC 410, 440 atd měli dost svých problémů. A kvalita nebo spolehlivost dost kolísala.
NC 502 neznám ale vzhledem k tomu, že jsem vlastnil pár let RPM9.1 tak by mě zajímalo jak vypadá, že to je tak kvalitní stroj (silně o tom pochybuji).
Klidně můžete vložit do tohoto vlákna nějaké info o tomto stroji.. Vy jste RPM9 nebo 10 měl v ruce ?

Pokud se podívám tedy na ''vlajkové lodě'' v zahraničí a na naše vlajkové lodě tak ten rozdíl bych tam našel v kvalitě myslím, že hned :D

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to TAB : Tys asi v té době nežil a tak si to asi ani nedovedeš představit, o to více se divím PMA, ale tehdy se nedalo nic jiného koupit. NC440 byla vrcholem toho, co bylo dostupné a stála cca dva tehdejší měsíční platy. Samozřejmě, chvála Pánu Bohu už je to pryč. Ale vůbec se nedivím že to někdo má rád a sbírá to. NC440 rozhodně krám není, je to i dnes docela slušný gramofon. NC502 neznám.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Rozdíl v maloobchodní ceně Tesla NC440 a NC420 byl pouze 1000 Kčs přičemž 420 byla daleko jednodušší mašina bez jemné regulace otáček, řízení a stroboskopu, primitivního designu. NC440 a NC450 byla megalománsky předimenzovaná zcela zbytečnou a poruchovou elektronikou jako ukázka na co všechno máme. NC450 jsem měl doma 4 ks. a po třech dnech použivání porucha, výměna. Potom strono zákazky a vrácení peněz. Nevím tedy o jakém období a kvalitě je řeč.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

několik NC440 mi prošlo rukama, měly cca 20 a více let a kromě výměny potenciometru regulace otáček, nebo nesvítící doutnavky, jsem nikdy neviděl vadný kousek z důvodu elektroniky.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Renown píše:několik NC440 mi prošlo rukama, měly cca 20 a více let a kromě výměny potenciometru regulace otáček, nebo nesvítící doutnavky, jsem nikdy neviděl vadný kousek z důvodu elektroniky.
Napsal jsem: NC450 kde vecpali fotoelektrický koncový vypínač a jiný typ motorku coby zdroj neodstranitelného svistu na pozadí reprodukované hudby. Řešilo se vesměs málo úspěšně podomácku na koleně a na různých fórech 100x bez valného výsledku.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Taky přispěju střípkem do mozaiky: mám NC 450, je starý/mladý cca 28 let, a kromě nesvítící doutnavky mi bez opravy hraje dodnes ... Tehdá jsem za něj dal tuším 3680 korun.

Odpovědět