Kazeta versus digitál

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kazeta versus digitál

Příspěvek od JV »

liboraudiotechnika píše:Co se mi ale nezdá je to porovnávání kazety nahrané s dolby a přehrávané bez dolby - pán má buď rozhašený deck, nebo originálku co už má to nejlepší za sebou, a nebo je zvyklý poslouchat s korekcemi ohulenými na doraz - ne na nule, jak by to mělo být...
"Pán" budem asi ja, tak zareagujem - nevylučujem že môj deck má nejakú vadu, už som to spomínal vyššie, nechcem sa stále opakovať. Má už nejakých 14 - 15 rokov bez údržby, tak by som sa nedivil keby niečo nefungovalo na 100%. Otázka je prečo to tak počujem aj na ďalšom decku (ktorý je ale ešte starší) a pokial si dobre pamätám tak som to počul tak aj vo walkmane.
Aj keď vlastne neviem kde je problém - ja som sa nesťažoval že je niečo zle, len som sa podelil o moju skúsenosť, že mi posluch bez Dolby vyhovuje viac. A či je za tým nejaká porucha vo mne, alebo v prístroji (prípadne v oboch) je už vedlajšie.
Ak sa nemýlim tak už neviem kto tu napísal že to počuje rovnako a tak isto počúva bez zapnutého Dolby.

No a s tými korekciami - to snáď nemyslíš vážne! :lol: Teda nie že by som sa celkom vyhýbal ich používaniu - mám nastálo iba jemne zdvihnuté výšky (pri zvukovom charaktere mojich bední sa mi to tak žiada) a pri niektorých LP, hlavne vydaných v našich končinách, občas pridám bas lebo sú nahraté tak na hovno že ak chcem počuť basovú linku tak mi iné neostáva ako krútiť gombíkom. Inak na to nesiaham.
Kde si prosím ťa vyčítal že sa korekcie majú byť na nule? V ideálnom prípade ano, pokial si celok dokonale sadne, prečo nie, ale pokial niečo trčí, či chýba nevidím dôvod na to nesiahať. Samozrejme s citom. Stretol som aj človeka čo mal všetky korekcie na maxime a ešte mal zapnutý aj loudness a bol celý happy ako mu to festovne hrá :roll: . To je už opačný extrém.
Ale to už celkom nesúvisí s páskami.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

No ideální stav je, když bedny hrají "rovně" - mají rovnou křivku kmit. charakteristiky. Potom zesilovač (ty většinou nemají problém s křivkou) s korekcemi na nule. Pak to hraje tak, jak zvukový mistr, potažmo umělec chtěl, aby to hrálo. Pokud má křivka (beden) někde hrb, nejsou to dobré bedny. Řešit se to částečně dá, ale určitě ne korekcemi na zesilovači, ale třetinooktávovým equalizérem, kde se vytáhne, případně zeslabí uzké pásmo s oním hrbem.

Samozřejmě, jsou i blbé nahrávky - dnes je to horší než dříve - kde i točení korekcemi může pmoci. Ale to už není záležitost beden a zesilovače, kteréžto by měli umět hrát "rovně"...

Podíváme -li se na hiend zesilovače špičkové kvality, tak ty vůbec žádné ovladače korekcí nemají...

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

liboraudiotechnika píše:Podíváme -li se na hiend zesilovače špičkové kvality, tak ty vůbec žádné ovladače korekcí nemají...
Otazka je, jestli je to dobre .. Taková funkce loudness nemusí být špatná. A třeba i špičkové studiové věci korekce mají (přizpůsobení místnosti i osobním preferencím).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Podle mého názoru a dosavadních poslechových zkušeností jsou takové korekce, které jsou běžně dostupné v zesilovačích, tedy typicky sedící na 100 Hz a 10 kHz s nějakou šířkou pásma a možností regulace +/-5 až 10 dB, docela k ničemu. Byla by to veliká náhoda, aby případná zvuková nedokonalost celého řetězce zdroj zvuku --> zesilovač --> bedny --> akustika potřebovala korekci právě na těch 100 Hz a 10 kHz a právě s tou šířkou zdůrazňovaného / potlačovaného pásma. Tzn. z pohledu věrnosti reprodukce záznamu vedou korekce nevyhnutelně k degradaci signálu.

Ale je třeba zásadně rozlišovat dva pojmy: věrnost reprodukce a líbivost reprodukce. Může to být to samé a může to být diametrálně odlišné. V Rudolfinu by bylo neposlouchatelné, kdyby byl orchestr snímán mikrofony, zvuk byl prohnán DSP s pořádným přidáním výšek a basů a poslán do výkonných reproduktorů. A na stadionovém rockovém koncertě by moc fanoušku nevydrželo, kdyby to hrálo "rovně".

Doma osobně preferuju poslech s vyřazenými korekcemi. 1. proto, že jejich zapnutí na mém zesilovači trochu rozmázne basy, zmenší prostor a dynamiku zvuku a 2. nechci do mého nedokonalého řetězce (včetně akustiky) vnášet další zvlnění frekvenční charakteristiky. Když nahrávka obsahuje tenčí basy, tak korekce je nevykouzlí.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

K predošlým príspevkom - kolko bežných bední je úplne rovných? Kolko zosilňovačov je špičkových? Kolko ludí má vymazlenú akustiku? Hovorím teraz o prostredí bežných HI-FIstov, nie o "hájendistoch". Občas som natrafil na informáciu od ludí čo na starom zosilňovači mali korekcie "povytáčané", po kúpe kvalitnejšieho stroja s tými istými bedňamu túto potrebu nemali. Takže naozaj treba brať reťazec ako celok.
A ruku na srdce - neprikladá sa tu na vernosť reprodukcie (ja viem že som na HI-FI fóre) až príliš velká váha? Neviem či mám mať radosť keď mi niečo hrá verne, rovno, ale znervózňujúco, alebo si to trochu pomôžem nejakou korekciou k spokojnosti. A je to lacnejšia a pohodlnejšia cesta, ako keď nejaký majitel drahého "bezkorekčného" zosilňovača strieda drahé káble, kým sa mu zostava naladí na jeho vkus (ano, viem že to nie je celkom to isté - uviedol som to len ako príklad).

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ve "filozofické" rovině s tebou souhlasím.
V praxi ale použití korekcí vedlo spíš ke vnesení dalšího "nepohodlí" do zvuku, než k jeho zlepšení - důvody jsem popsal výše.

Asi by se mi líbilo mít doma nějakou chytrou krabičku, ke které bych připojil mikrofon umístěný do poslechového místa a nechal přehrát nějakou konkrétní nahrávku, jedno CD nebo jednu desku. Krabička by vyhodnotila naměřené hodnoty a upravila přesný průběh frekvenční charakteristiky tak, aby byl výsledek pro dané album v dané akustice "rovný" a uložila si ji. Při dalším přehrávání by pak stačilo vyhledat příslušnou křivku a hotovo :-).

A výrobci hifi a high-end by neměli co žrát :-).

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

JV samozřejmě poslouchej tak, jak ti to vyhovuje a jak se ti to líbí, o tom žádná. Já mám ale zkušenost spíš takovou, že po zásahu korekcemi do zvuku mě zvuk unavuje a při delším poslechu vadí.

Jinak bedny, které hrají "rovně" se dají postavit, návodů je dost, a nevyjde to nijak draze. A právě proto, že jsme na hifi fóru, tak bychom se měli snažit - samozřejmě v rámci svých finančních možností a požadavků - aby to hrálo co nejlépe. Ale samozřejmě, proti gustu...

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

liboraudiotechnika píše:JV samozřejmě poslouchej tak, jak ti to vyhovuje a jak se ti to líbí, o tom žádná. Já mám ale zkušenost spíš takovou, že po zásahu korekcemi do zvuku mě zvuk unavuje a při delším poslechu vadí.
No veď hlavne o osobnú spokojnosť ide. Každému vyhovuje niečo iné. Bolo by sprosté aby niekto doma trpel pri počúvaní iba preto že nejaký ludia z fóra mu povedali že tak ako to doteraz počúval je zle (aj keď stým bol relatívne spokojný) a pokial sa nebude držať nejakého trendu nebude dosť HI-FI. :lol:

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

No jistě, však já to nerozporuju, ať si každý poslouchá jak chce *2thumbsup* Ale to už pak není hifi *taktone*

hidefan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hidefan »

Ale snad všechny přístroje,ať v minulosti či dnes,které používají zdejší příznivci věrné reprodukce splňují požadavky normy DIN 45 500, tedy jedná se o Hi-Fi.Že by pootočením nějakých knoflíků korekcí už by to nebylo Hi-Fi, to mi nějak nesedí. Kvalitní reprobedny mají vyrovnanou kmit. charakteristiku, ty špičkové ještě rovnější o zasilovačích ani nemluvě.Problém je spíše ve fyziologii lidského ucha, každý to slyšíme jinak.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Nechcem to tu zbytočne rozmazávať, možno sa opýtam úplne sprosto, ale naozaj mi nie je jasné ako posudzujete vysokú vernosť. Odpoveď je jasná, hlas, akustické nástroje. OK. Ale počul niekto z vás niektorého speváka spievať bezprostredne naživo bez mikrofónu a zosilňovača? Možno tak nejakých koledníkov na dedine a opitého suseda. Vezmime si takú gitaru. Brnkal som na mnohých, v súčastnosti mám možnosť porovnať zvuk tak piatich až siedmych nástrojov (niečo doma, niečo u príbuzenstva) a každá gitara má iný zvuk. Niektorá znie ostro, niektorá zatlmenejšie, niektorá má väčší objem, niektorej viac škvŕkajú struny pri prehmatávaní. Nehovoriac o tom že keď na tej istej zmeníte struny, tak môžete dostať zase iný zvuk.
Takže podla zvuku nahrávky nejakej cudzej gitary o ktorej neviem aká je, aké struny má, ako bola nahrávaná, usudzovať že je jej zvuk reprodukovaný verne sa mi zdá trochu odvážne. To isté platí o klavíroch, atď.. Takmer vždy je to o tom že si môžem iba predstavovať že asi takto by to mohlo znieť naživo.
Ale raz som bol svedkom na jednej výstave aj naozajstného porovnania - ak sa nemýlim tak najprv hral chlapík na saxofóne, to nahrávali na CD napalovačku a potom to prehrávali tuším cez nejaké velké B&W. Toto beriem ako priame porovnanie vernosti, ale takéto manévre asi ťažko bude robiť bežný hifiplebs pri porovnávaní nejakých mašín.
Takže kvôli tomuto beriem pojem "vysoká vernosť" trochu s rezervou a snažím sa ho radšej držať v manželstve (tam by mohli vzniknúť vážnejšie komplikácie ako keď bude niečo hrať trochu prifarbene) ;)

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

JV: S těmi nástroji máš zajisté pravdu (taky hraju na kytaru, momentálně mám doma tři). Ale my se bavíme o záznamu - umělec vytvoří nějakou skladbu, kterou nahraje a upraví pomocí mixu, efektů atd. do výsledné podoby, která se mu líbí a jak to zamýšlel, a tento svůj výsledek vydá jako LP, CD apod. U takového metalu nebo rocku tvoří např. zvuk kytary nejen kytara, ale i aparát a další efekty. To samé u zpěvu (hall) atd. A úkolem domácí hifi aparatury je tuto nahrávku s co možná nejmenšími ztrátami a nepřesnostmi přehrát.

hidefan: Normu DIN bych do toho netahal, ta je tak benevolentní, že se do toho vleze kdejaký krám. Např. i takový zesilovač AZS223, jehož "nezvuk" bytostně nesnáším :mrgreen:

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

PítrsPraha píše:Podle mého názoru a dosavadních poslechových zkušeností jsou takové korekce, které jsou běžně dostupné v zesilovačích, tedy typicky sedící na 100 Hz a 10 kHz s nějakou šířkou pásma a možností regulace +/-5 až 10 dB, docela k ničemu.
Přesně tak! Bylo by potřeba mít možnost měnit jak kmitočty zlomu, tak strmost zvýraznění/potlačení. Dnes je mnohem efektivnější (a lepší) použít kvalitní softwarovou EQ v PC, než točítka na zesilovači. Navíc kvalita nahrávek v 96kHz/24bit je podstatně vyšší, než může poskytnout jakékoliv CD - pokud ovšem volíte kvalitní nahrávky, což je samozřejmě dost svázané s výběrem hudby a slušný výběr je téměř jen v klasické hudbě.
Pavel Macura Audio

patrabus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrabus »

Trochu to oživím. Když je na originální kazetě uvedeno jen logo Dolby, znamená to tedy, že je nahrána s Dolby B, pokud tomu dobře rozumím. A když je tam logo Dolby HX Pro, tak Dolby B neobsahuje? :?: :idea:
Obrázek

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ne, Dolby HX Pro neobsahuje Dolby B. Dolby HX Pro je aktivní jen při záznamu, kdy zvětšuje dynamic headroom pro výšky. Při přehrávání jej není třeba nějak zapínat (ani to nejde).
Dolby B je třeba mít zapnuté při nahrávání i přehrávání, jinak dojde ke zkreslení nahrávky (úbytek nebo naopak přebytek výšek). Stručně řečeno funguje tak, že při nahrávání zvýrazní výšky podle nějaké funkce. Při přehrávání podle té samé funkce, ale inverzní, výšky potlačí. Spolu s nimi potlači i přirozený šum pásku.

Odpovědět