Čím lepším novým a lépe hrajícím nahradit gramofon Tesla NC470

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
OHV
Kontaktovat uživatele:

Čím lepším novým a lépe hrajícím nahradit gramofon Tesla NC470

Příspěvek od OHV »

Všechny vás zdravím, potřeboval bych poradit.
Čím bych měl nahradit Tesla NC470 (již polaďěný, zlaté cinche, kabel, Ortofon OMB 5E, vyměněný motor), aby to hrálo lépe (zasilovač mám Sony F590ES s tím jsem spokojen).

S přítelkyní jsme byli u přátel, mají zesilovač McIntosh MPC500 a gramofon Pre-audio GL-1102. Hrálo to skvěle, dostali jsem pár desek darem, ale doma to zní o dost hůře.
Tangencionální gramofon je nad naše možnosti.

Došli jsme k názoru, že by asi moc nepomohlo dát přenosku na NC470 typu MC např. Pro-Ject Pick It MC 1 nebo MC 2.
Spíš by bylo vhodnější dát NC470 rodičům a pořídit něco kvalitnějšího.

Strop by byl Technics SL-1500CEG může být i levnější nebo co by jste doporučili. Přítelkyni se líbí Pioneer PLX-500 (byl by Pioneer Dj PLX-1000 o dost lepší)?.

Prosím o rady a doporučení.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Čím lepším novým a lépe hrajícím nahradit gramofon Tesla NC470

Příspěvek od JV »

To že to u nich lepšie hralo nemuselo byť iba gramofónom - tam závisí aj na zbytku reťazca, posluchovom priestore, (množstve skonzumovaného alkoholu :) )a neviem od čoho všetkého ešte.
Takže iba výmena gramofónu nemusí byť ešte záruka zlepšenia zvuku. Ak máš to NCčko vyladené, možno by pre začiatok stačilo dať kvalitnejšiu prenosku. Tá OMB 5E je predsa len taký základ. Možno by si mohol skúsiť pre začiatok vymeniť ju - napríklad za Ortofon 2m red (alebo blue). Len si treba overiť či bi ti pasovali k ramienku. Je to menšia investícia a rozdiel by mal byť počutelný. Samozrejme záleží na tom aký je kvalitný zbytok reťazca.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ešte dodám že ak ste sa už rozhodli pre výmenu gramca, tak si treba najprv rozmyslieť čo by vám najviac vyhovovalo:
- Klasický plne manuálny - užijete si všetky rituáli okolo toho, na druhú stranu obsluha vyžaduje určitú bdelosť.
- Poloautomat s koncovým vypínaním (niektoré iba vypnú, niektoré vypnú a zdvihnú ramienko, niektoré ramienko aj vracajú) - tam je výhoda keď máš tendenciu pri posluchu zaspať (ako napríklad ja :) ), prípadne bývaš často niečím vyrušený, kamsi odvolaný.
- Automat kde okrem položenia platne všetko ostatné ovládaš nejakými "čudlíkmi" - ten je dobrý keď gramec ovláda viacero osôb - nie každý má ten správny cit pre tieto veci (deti, ludia s traslavými rukami, ludia pod vplyvom a pod).

Ešte je to skomplikované druhom pohonu - "gumička" vs. "direkt drive". Dokonca som na vlastné oči videl gramofón kde tanier levitoval nejakých 10 cm nad ním. Takže výber je naozaj bohatý, nehovoriac o možnosti kúpy bazarového kúsku, kde sa dá dostať k naozaj zaujímavým prístrojom (často krát kvalitnejším ako súčasná produkcia a za menej peňazí).

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Určitě musí mít funkci, když dohraje deska, aby se zvedlo raménko (aby se neničila jehla).

Vzhledově se nám líbí lineární (tangenciální), ale bál bych se nastavení a servisu (případá mi to trochu jako CNC), nyní je to již u nové produkce jen u velmi drahých modelů.
Tak spíše asi standartní raménko.

Přímý náho nebo řemínkový údajně trvanlivější je direct drive nemusí se měnit řemínky.
Domnívám se, že i tak se řemínky nemusí často měnit u klasiky.

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Tu starou Teslu bych já osobně neoživoval a neupgradoval, z těch co se vám líbí bych šel do toho Technicse, je to poloautomat, já už bych nic než poloautomat nechtěl, má zabudovaný i předzesilovač, který můžete časem upgradovat lepším externím, protože to je fakt strašně důležitá věc a má na zvuk velmi velký vliv. Má i přenosku Ortofon 2M Red, ale tam bych šel časem taky výše, alespoň 2MBlue jako odraz. Ale na rozjezd dobrý. Ten první Pioneer nemá přenosku a ten druhý snad ano ale nevidím typ. Předzesilovač není uveden. A k čemu dj gramofon? Funkce které zaplatíte ale nevyužijete. Určitě vyhodit přiložené kabely a koupit kvalitní.

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Jde i o to, aby byl gramofon celkově kvalitněji a přesněji zpracovaný, i kvalitnější ramínko než nynější Tesla NC470.
Nikdo v okolí s tím nemá zkušenosti. Nebo pak další z okolí jedou na hi-end to je zase nad naše možnosti (naznačili že NC470 je hodně slabé).

Project Xpression I je tak max. co by bylo možné pořídit, ale nevídím až tak rozdíly mezi NAD, Technics, Pioneer (kromě motoru).
Tak něco co by byl skok oproti NC470. Nebo prostě v této kategorii je to jedno.
V tom bych potřeboval poradit.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Takže minimálne poloautomat - to už trochu zužuje výber.
Dal by som ti do pozornosti napríklad značku Thorens. Niekedy boli legendou, na dnešnú produkciu sú už názory všelijaké - asi ako pri všetkom. Sám som po nich pokukoval, ale nakoniec som skončil pri bazarovej 40+ ročnej Yamahe (na nový gramec som nemal financie).

Myslí že cenovo by mohol zodpovedať napríklad tento DD: https://www.l-e.cz/thorens-td-402-dd-cerny-blue
V cene je už kvalitnejšia prenoska (mám ju - nemám výhrady), má aj autostop (bez zdvihu ramienka - asi nie tvoj ideál, ale lepšie ako keby sa to malo dokolečka hoblovať). Máš tam aj zabudovaný, ale vypínatelný predzosilovač.

Prípadne gumičkový plnoautomatický: https://www.l-e.cz/thorens-td-103a-orto ... erna-piano

A stále sa dá vybrať nejaký pekný a kvalitný "vintage" z druhej ruky.

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Nebo ve stejné cenové relaci můžu z vlastní zkušenosti doporučit Dual CS618Q, direct drive, auto stop se zdvihem raménka a slušnou přenosko

https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... heureka.cz

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Povídali jsme si dnes docela dost o gramofonech. Všechny co jsme měli v okolí od dětství se vždy všem zvedla jehla po dohrání desky (to jsme předpokládyli, že to tak mají všechny). Některé modely se i po dohrání vyply (otáčení), některé ne. U někrých příbuzných byl, že se i jehla vrátila na start. Pár modelů mělo vše ovládání tlačítkama i vrácení skladby to byly lineární.

Babička mě trochu pobavila, Tesla NZC 030 dle strejdy byl na prd, tak to bylo na chatě a byl tam napojen walkman, pak Tvoje maminka řekla, že je to sračka a vyhodila to do koše, to jsi byl ještě malé dítě.

Naznačila, že NC470 je slabé ať si vyberu Dual a před chvílí mi i trochu přispěla. Když jsem to říkal přítelkyni, tak se smála.

No, bude to asi složitější než jsme zprvu čekal.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Lépe bude hrát prakticky cokoliv, NC470 je plastovej křáp - imitace odvozen od NAD5120 (rovněž jedna "legenda")
Technics direct drive (DD) automat je dobrá volba přenoska lépe 1/2" výběr je větší než syst. T4P.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

ayman píše:
30 zář 2024 17:33
Nebo ve stejné cenové relaci můžu z vlastní zkušenosti doporučit Dual CS618Q, direct drive, auto stop se zdvihem raménka a slušnou přenosko

https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... heureka.cz
Na Dual som celkom zabudol. Ak sa nemýlim, tak niektoré modely svojho času mali spoločné s Thorensom.
Pozerám že tiež majú aj plne automatický model - CS 429: https://www.gramodesky.cz/audiotechnika ... ase=230483

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Přesně tak, toho Duala mohu jen doporucit, mam jak manualni, tak i tento tebou zmíněný automat. Po více než roce mohu zhodnotit, ze to byla výborná koupě i kvalita.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

lechos píše:
01 říj 2024 04:37
Lépe bude hrát prakticky cokoliv, NC470 je plastovej křáp - imitace odvozen od NAD5120 (rovněž jedna "legenda")
Technics direct drive (DD) automat je dobrá volba přenoska lépe 1/2" výběr je větší než syst. T4P.
NC470 neni zadna imitace NAD5120, oboji vyrabela Tesla, jidiny rozdil je v raminku a v ramci sve tridy to zas takovy krap neni

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Nyní sleduje dost členů rodiny, co si vybereme.

Thorens TD 402 DD
Dual CS 618Q
Technics SL-1500CEG

Osobně se mi líbí nejvíce jeden z těchto tří. Dohodli jsme se, že by stačilo zvednutí raménka po dohrání desky. V ceně kolem 20 000 se mi více líbí direct drive. Pokud je možnost preferuji bez předzesilovače (mám v zesilovači F590ES i přepínač MM,MC), kdybych v dudoucnu chtěl přenosku MC.

Pioneer PLX-500
Dual DT 301
Dual CS 415-EV
Thorens TD 101A
Thorens TD 190

Přítelkyně moc až tak nevidí rozdíly, líbí se jí jeden z těchto pěti (že by to mohlo stačit).

BUDEME MÍT JEN JEDEN GRAMOFON, budu moc rád za další rady a názory. Zda je v těchto osmi až takový rozdíl.
Docema mě zajímá, zda je trvanlivější řemínek nebo přímý náhon (líbí se mi motor navržený DUALem).

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Od Dualu jen řadu CS.
Taky bych vzal v úvahu celkovou konstrukci gramofonu, bytelnost, odolnost proti vibracím, kvalitu raménka a talíře.
Pokud bez zabudovaného předzesilovače, jak kvalitní je předzesilovač v F590ES? Dost často to v zesilovači tohoto typu bylo nic moc. Aby to nedegradovalo zbytečně zvuk a nebyli jste pak zklamání. To se dá ale vyřešit koupi externího.
A samozřejmě přenoska, jakou přenoskou je gramofon osazen.

Odpovědět