Čím lepším novým a lépe hrajícím nahradit gramofon Tesla NC470

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Čím lepším novým a lépe hrajícím nahradit gramofon Tesla NC470

Příspěvek od ayman »

Tak rozšíří se záběr možnosti výběru gramofonu, ale proč si kupovat nový gramofon bez této funkce, když tuto funkci chci ale místo toho ji dodělávat nějakou přídavným zvedáčkem, ač může fungovat dobře, mě to nedává smysl, to má smysl u přístroje který bych už bez této funkce vlastnil a chtěl bych ho tím vylepšit. To je jako koupit si nové auto bez elektrických oken a pak to dodělávat, to nemá smysl ne?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Hledá se lepší a lépe hrající gramec a pak se tam cpe takové udělátko. Chápeš ten princip? Pokud by ten bazmek měl fotobuňku, tak dejme tomu, ale to by nestál přes 3 litry, ale alespoň 6 litrů.
Dokážeš si představit tu drbu, kdy to rameno narazí do té tzv. "citlivé uvolňovací anténky", co to udělá s hrotem přenosky? Skutečný systém zvedání raménka je řešen zcela jiným způsobem.

Můžu Tě uklidnit i já v obýváku provozuji gramec bez zvedání raménka a je to naprosto v pohodě a to tento gramec obsluhuje většinou moje bytná, která to umí lépe s vařečkou, než s Hifi. V poslechovce má přísný zákaz na cokoliv šahat.

Nehledej problémy, kde nejsou.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Ač velmi nerad, musím souhlasit s Oldearem. Šasi má být tuhé a kompaktní, jeho uložení má filtrovat co nejvíce vibrací z okolí, a potom do něj zabuduji zvedací mechanismus se spoustou součástek (víceméně volných) navíc. Jde to proti dosažení cíle, který má šasi splňovat.

Ještě jeden argument. Pokud hrozí, že hrot zůstane dlouho ve výběhové drážce, posluchač už buď usnul, vysává, nebo telefonuje. Potom se hrot zbytečně opotřebovává nejen ve výběhové drážce, ale i v drážce, kde je záznam. K těmto činnostem je nejvhodnější stream, ne gramofon. Gramofon si má posluchač pustit, když má čas pozorně poslouchat. Pak nehrozí žádné nebezpečí z nepřítomnosti automatického zvedání.

To je ale jenom můj názor. Pokud se mě někdo zeptá, zda slepým testem poznám přítomnost zvedacího zařízení, budu muset pokorně přiznat, že ne.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Co dělá zvedací mechanismus během přehrávání? Je v klidu nebo zanáší nějaké rušení?

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Děkuji za informace a názory.

Ideální by zřejmě byl, lineární gramofon (ten se zvedá přensoku při dohrání desky (a má ovládání tlačítky, což přítelkyně by preferovala)), ale nepodařilo se mi najít nový lineární gramofon v ceně max 30 000 CZK s přenoskou.

Ano, velmi rádi posloucháme hudbu. Mnohdy není možné jít ke gramofonu (mikrospánek, přinesení další lahve vína atd.)
Máme nyní nové desky, tak abychom je nepoškodily starým gramofonem.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?idma ... jmeno=Andy

Tady najdete zajímavé gramofony. Tohle dneska nikdo nevyrobí..., a když tak cena bude šesticiferná...

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Oldear píše:
02 říj 2024 15:24
Dokážeš si představit tu drbu, kdy to rameno narazí do té tzv. "citlivé uvolňovací anténky", co to udělá s hrotem přenosky? Skutečný systém zvedání raménka je řešen zcela jiným způsobem.
Ale no tak, nepleť OHVovy hlavu. Kadejaké automaty - poloautomaty sa vyrábajú vyše polstoročie a keby boli takou škodnou ako píšeš, tak by asi už odišli do zabudnutia ako nejaká technická raritka. Neberiem ti tvoje presvedčenie, len naozaj neviem načo je to dobré to tu takto podávať.
A naozaj by som chcel vidieť bežného poslucháča (nehovorím o netopieroch čo počujú zmenu po opratí dečky na stolíku) či by počul nejaký negatívny vplyv pridanej koncovej mechaniky. Ak je gramec dobre skonštuovaný a bez závad, tak by to nemalo mať nejaký vplyv čo by stál za zmienku.
Či to má vplyv na životnosť ihly by sa asi dalo nejakým dlhodobým porovnávacím testom iste exaktne zistiť. Ale keď si predstavím čo by to obnášalo - manuál, poloautomat, automat v rovnakých testovacích podmienkach, s rovnakou prenoskou, s takou istou LPčkou (samozrejme rovnaký počet prehratí) a pokial možno aj tou istou obsluhou. A to by chcelo asi celkom slušný počet cyklov aby sa to nejak prejavilo. Nehovoriac o tom že by ten test podla správnosti mal byť vykonaný na gramofónoch od rôznych výrobcov (z každého druhu) v rôznych cenových reláciách. Samozrejme že všetky gramce by mali byť správne ponastavované.
Aby som to skomplikoval, tak by to bolo dobré ešte pre istotu celé zopakovať s rôznymi prenoskami.
Potom by to malo už naozaj vypovedajúcu hodnotu. Ale kto by sa do takého šialenstva púšťal?

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Tak zatím vede ve výběru Thorens TD 402 DD nebo máme to přehodnotit?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

JV
Nevím, zda vůbec reagovat. Buď neumíš číst, nebo nemáš žádné zkušenosti s gramcem.

Psal jsem o tom udělátku, ke kterému se OHV vyjadřoval. Toto není origo s gramcem, ale nalepený dobastlený bazmek. To za prvé.
Za druhé to nemá vůbec nic společného s "" Kadejaké automaty - poloautomaty sa vyrábajú vyše polstoročie "", tam to bylo řešeno zcela jinak a stejně se to problémům nevyhnulo. Už jsem viděl v minulosti několik případů, kdy ta mechanika zrušila přenosku, kdy se netrefila na desku a spadla, to se týkalo plnoautomatů. I poloautomaty měly problémy, protože i u nich, ikdyž pod talířem musí být nějaký ovládací mechanismus a ten musí na konci desky reagovat. No prostě to lupalo do beden. Většina posluchačů se toho zbavovala. Hifista poslouchá většinou střízlivý a hudby si užívá, tak dostečně dokáže detekovat, že je konec desky. Většinou je tam delší prostor, tak to zvednu manuálně, než zvukovka dojede do konečné drážky. Každý však podle svého gusta.

OHV
Lineární gramofon! No tazatel asi myslí tangenciál. No mám osobní praktickou zkušenost z 80. Měl jsem Technics SL-QL1 Quartz Direct Drive Automatic Turntable System, asi pět let a šel z domu. Byl citlivější na ruchy než běžný gramec s klasickým raménkem a vyloženě problém byl s uchycením T4P a malý výběr zvukovek. Krátké raménko špatně zvládalo zvlněnou desku. Posouvání mezi skladbami stejně nikdo nepoužíval.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

linear (tangenciál) ano ale jako doplněk řetězce, primární patěfon bude klasické šasi
s výkyvným ramínkem...

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Oldear píše:
02 říj 2024 20:37
Nevím, zda vůbec reagovat. Buď neumíš číst, nebo nemáš žádné zkušenosti s gramcem.
Osobne som rád že si zareagoval a hlavne sa podelil o zopár negatívnych skúseností s automatikou. Len si potvrdil čo som tu už písal - sú ludia čo mali problémy, na druhú stranu sú stroje ktoré fungujú aj po rokoch bezproblémovo (jeden 50-ročný mám doma).
O mojich skúsenostiach nejdem polemizovať - tiež som to tu už niekde písal: od detstva sa mi doma premlelo nejakých 5-6 gramofónov rôznych prevedení a rôznych značiek. S nejakými som sa stretol (a obsluhoval) kade tade po návštevách. Viac ako nejaké základné nastavenia nezvládam.
Je to málo? Je to dosť na skúsenosti? Neviem to posúdiť, ale rozhodne sa necítim ako nejaký guru. :)
Oldear píše:
Psal jsem o tom udělátku, ke kterému se OHV vyjadřoval. Toto není origo s gramcem, ale nalepený dobastlený bazmek
Ano viem - ale ja som reagoval na túto časť kde už spomínaš:
"Skutečný systém zvedání raménka je řešen zcela jiným způsobem".
Čiže mne z toho vyšlo že to "prilepené udelátko" je núdzové fuj, zatial čo tie origo zabudované sú OK. Na to si napísal:
"Můžu Tě uklidnit i já v obýváku provozuji gramec bez zvedání raménka a je to naprosto v pohodě."
To sa síce nijak nevylučuje s tým predošlým tvrdením, ale nejak za tým cítim také malé podpichnutie. Ak sa OHV už rozhodol pre poloautomat/automat, tak mi takéto príspevky prídu trochu ako motanie hlavy.
Oldear píše:
Hifista poslouchá většinou střízlivý a hudby si užívá, tak dostečně dokáže detekovat, že je konec desky.
Pripúšťaš aj možnosť, že nie každý uživatel gramofónu je/musí byť pravoverný HIFIsta? ;)

P.S. Teraz som si spomenul že som si raz domov doniesol nejaký starší full automat. Značku si už nepamätám - ale bol to už na pohlad úctyhodný stroj. Tuším mal aj možnosť vyhladať jednotlivé skladby. Neviem bolo to dávno.
Prvý deň fungoval perfekne - druhý deň keď som prišiel z práce začal blbnúť (po navedení a dosadnutí ramienka sa celé rýchlo skĺzlo na koniec). Keď som ho vrátil pôvodnému majitelovy, tak zistil že je poškodená ihla. Ako k tomu poškodeniu prišlo dodnes netuším. Mohlo to byť zle fungujúcou automatikou, mohli za tým byť moje nešikovné paprče, nevylučujem ani pôsobenie malých detí, či manželky s prachovkou. Proste neviem, nikto sa nepriznal, takže z toho nemôžem jednoznačne viniť automatiku.

OHV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OHV »

Chápu, že po přehrání desky je zvednutí raménka ideální přes páčku (tlačítko), aby to udělal sám posluchač.

Avšak jsou situace, různě často, kdy to není možné. Tak právě přemýšlím, zda je vhodnější rovnou poloautomat (tady to také lze zvedat přes páčku než by se sám zvedl/vypnul) nebo manuál (tady je mnohem větší výběr i desingově jsou mhohdy zajímavější) s tím, že bych tam pro jisotu přidal zvedač raménka.

Ze začátku by byl gramofon na ,,základnější´´ MM přenosce a řetězci Sony Esprit. Do budouna bychom přešli na přenosku MC (pamatujeme si, že vždy někdo machroval s diamantovým hrotem u MC). Pak bychom uvažovali o požízení předzesilovače a zapojili to přes zvukovou kartru Burmester (jsou ještě volné dva analogvé vstupy a jeden digitální) do bedniček Genelec 8020CWM.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Podla mňa je lepšie kúpiť ten poloautomat, ako pridávaď dodatočne kadejaké "udelátka". Predsa len by to výrobcovia mali mať lepšie odladené ako celok.

ayman
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ayman »

Když nad tím tak přemýšlím, tak častěji zvednu po dohrání desky rameno manuálně, než se cca 10 x otočí a zvedne a vypne samo, většinou tak dlouho nečekám a obracím desku nebo hrají další. Každopádně jsou situace, kdy je fajn mít tuto pojistku a vědět, že se rameno zvedne a gramec zastaví. Taky je pro mě fajn že se na startu roztočí talíř až po zvednutí raménka. Mě to takto vyhovuje a jinak bych už nechtěl ale každý jsme jiný. A opravdu nevěřím tomu, že by stejný gramec s automatikou hrál hůře než ten samý bez, možnost závady tu samozřejmě je, to ano.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

OHV píše:
03 říj 2024 10:51
Ze začátku by byl gramofon na ,,základnější´´ MM přenosce a řetězci Sony Esprit. Do budouna bychom přešli na přenosku MC (pamatujeme si, že vždy někdo machroval s diamantovým hrotem u MC). Pak bychom uvažovali o požízení předzesilovače a zapojili to přes zvukovou kartru Burmester (jsou ještě volné dva analogvé vstupy a jeden digitální) do bedniček Genelec 8020CWM.
Tu by som si dovolil ťa upozorniť na to že ak plánuješ nejaké väčšie rošády s prenoskami, tak si pri výbere over či je ramienko toho gramca vhodné na zamýšlaný druh prenosiek. Moc sa v tomto nevyznám, ale z rôznych diskusií som pochopil že niektorým prenoskám svedčia lahšie ramienka, niektorým ťažšie a nie vždy sa dá spoliehať iba na vyváženie. Možno ide iba o nejaké extrémne príklady a väčina ramienok je dostatočne univerzálna, ale pre istotu si to over. Možno ti tu k tomu niekto s konkrétnymi skúsenosťami povie viac.

Odpovědět