Ako triedite a uskladňujete hudbu?
Ako triedite a uskladňujete hudbu?
Keďže fórum ešte dlho nenavštevujem, nemám dobrý prehľad o starších témach a to, čo je obsahom predmetu som nenašiel. Snáď neduplikujem.
Predpokladám, že veľa z vás okrem počúvania hudby cez Tidal a iné digitálne zdroje uložené na diskoch má v láske aj zbieranie hnuteľných nosičov či sú to už LP-čka, CDs, DVD-A, SACD atď. s tým, že už po niekoľkých rokoch aktívneho zbierania sa začnú kopiť a miešať. Akým spôsobom ich triedite a čo vám príde ako najefektívnejší spôsob? Triedite podľa žánrov, v abecednom poradí alebo nebodaj podľa vizuálnej kvality nosiča? Hudbu som začal zbierať a veľmi vyberaným spôsobom vyberať pred dvoma rokmi a za ten čas sa u mňa nazbieralo okolo 200 platní medzi ktorými sú aj také skvosty ako nerozbalené prvé US vydanie The Nice - Ars Longa, Vita Brevis.
To ma privádza k druhej otázke - Akým spôsobom uskladňujete nosiče, aby došlo k čo najmenšiemu vizuálnemu znehodnoteniu, akým je napríklad kruh od platne na obale, prípadne iné znehodnotenie spôsobené zlým uskladnením.
Vnútro nosiča riešim tak, že každá moja nová platňa prejde kúpeľom a ak nemá antistatický obal, tak putuje do MoFi a celok do plastové obalu o hrúbke 1,3 mm. Pomáhajú tieto obaly z dlhodobého hľadiska voči poškodeniam? Taktiež aký sklon je maximálne prípustný pri uskladnení LP-čiek, prípadne druhý extrém - ako veľmi v polici môžu byť na seba natlačené, aby nedošlo k otlačeniu vinylu do obalu.
Táto téma sa asi skôr bude týkať vinylov, ktoré sú na zaobchádzanie a uskladnenie oveľa citlivejšie ako iné formáty, no feel free sa podeliť o všetky vaše skúsenosti, zážitky a chyby, ktoré ste zatiaľ pri zbieraní spravili.
Predpokladám, že veľa z vás okrem počúvania hudby cez Tidal a iné digitálne zdroje uložené na diskoch má v láske aj zbieranie hnuteľných nosičov či sú to už LP-čka, CDs, DVD-A, SACD atď. s tým, že už po niekoľkých rokoch aktívneho zbierania sa začnú kopiť a miešať. Akým spôsobom ich triedite a čo vám príde ako najefektívnejší spôsob? Triedite podľa žánrov, v abecednom poradí alebo nebodaj podľa vizuálnej kvality nosiča? Hudbu som začal zbierať a veľmi vyberaným spôsobom vyberať pred dvoma rokmi a za ten čas sa u mňa nazbieralo okolo 200 platní medzi ktorými sú aj také skvosty ako nerozbalené prvé US vydanie The Nice - Ars Longa, Vita Brevis.
To ma privádza k druhej otázke - Akým spôsobom uskladňujete nosiče, aby došlo k čo najmenšiemu vizuálnemu znehodnoteniu, akým je napríklad kruh od platne na obale, prípadne iné znehodnotenie spôsobené zlým uskladnením.
Vnútro nosiča riešim tak, že každá moja nová platňa prejde kúpeľom a ak nemá antistatický obal, tak putuje do MoFi a celok do plastové obalu o hrúbke 1,3 mm. Pomáhajú tieto obaly z dlhodobého hľadiska voči poškodeniam? Taktiež aký sklon je maximálne prípustný pri uskladnení LP-čiek, prípadne druhý extrém - ako veľmi v polici môžu byť na seba natlačené, aby nedošlo k otlačeniu vinylu do obalu.
Táto téma sa asi skôr bude týkať vinylov, ktoré sú na zaobchádzanie a uskladnenie oveľa citlivejšie ako iné formáty, no feel free sa podeliť o všetky vaše skúsenosti, zážitky a chyby, ktoré ste zatiaľ pri zbieraní spravili.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Ako triedite a uskladňujete hudbu?
Já tohle nějak zásadně neřeším. CDčka mám doma v několika policích více méně bez ladu a skladu poskládané vedle sebe nebo na sobě. Měl jsem nějaké pokusy je uspořádat podle žánrů, ale dlouho mi ten pořádek nevydržel . Takže když si chce pustit něco konkrétního, prostě hledám a většinou najdu .
Já mám jak CD, tak DVD, BRD i LP abecedně pokud možno svisle v policích a skříňkách. Mám v Excelu seznam ....
Já to mám ve složkách jednotlivých žánrů ve formátu kapela-rok-album-formát, ale mít sbírku fyzických nosičů, seřadil bych je podle barev, nedávno to ségra udělala s knihovnou a vypadá to pěkně...
Mám relativně velkou sbírku jak vinylů (cca 500-600) i CD/SACD/DVD/BD (přes 1500) a nedovedu si představit to skládat podle barev nebo náhodně.
Takže to mám podle druhu hudby (což je někdy složité zařadit ) a pak podle stylu (u jazz instrumental, zpěvák, zpěvačka, accapela) a pak podle interpretů s tím, že "po ruce" mám to co pouštím nejčastěji (blues/jazz) a nejdále to, co jen občas (klasika, rock, folk). U některých desek mám i více vydání, tak vpravo mám to co zní nejlíp a ty vlevo se chystám časem poslat do světa. No a pak mám spoustu desek "z nostalgie" a ty jsou u CD v nejhornějších policích a u LP v jiné místnosti, protože se mi do obýváku/poslechovky vše nevejde...
Takže to mám podle druhu hudby (což je někdy složité zařadit ) a pak podle stylu (u jazz instrumental, zpěvák, zpěvačka, accapela) a pak podle interpretů s tím, že "po ruce" mám to co pouštím nejčastěji (blues/jazz) a nejdále to, co jen občas (klasika, rock, folk). U některých desek mám i více vydání, tak vpravo mám to co zní nejlíp a ty vlevo se chystám časem poslat do světa. No a pak mám spoustu desek "z nostalgie" a ty jsou u CD v nejhornějších policích a u LP v jiné místnosti, protože se mi do obýváku/poslechovky vše nevejde...
Krásna zbierka, zabiny! Deti to budú máť krásne, keď sa dostanú do veku, v ktorom pochopia, čo to vlastne je a začnú sa v tom so záujmom a rešpektom prehrabávať.
Máme to zatiaľ veľmi podobne riešené a práve kvôli radeniu podľa žánrov som sa rozhodol založiť toto vlákno, keďže určiť žáner je niekedy veruže ťažké. Najmä ak má nahrávka napríklad prvky psychadelie, bluesu a progresie.
Dávate si aj záležať na tom, aby napríklad nosiče neboli v polici naklonené alebo zasa príliš natlačené? Máte niekto skúsenosť s ochrannými obalmi? Albumy, ktoré nie sú otváracie (gatefold) dokonca otváram len nožíkom, aby ostala na platni ochranná vrstva plastu. To je taký príjemný zvyk, ktorý som si všimol u veľa nosičov.
Máme to zatiaľ veľmi podobne riešené a práve kvôli radeniu podľa žánrov som sa rozhodol založiť toto vlákno, keďže určiť žáner je niekedy veruže ťažké. Najmä ak má nahrávka napríklad prvky psychadelie, bluesu a progresie.
Dávate si aj záležať na tom, aby napríklad nosiče neboli v polici naklonené alebo zasa príliš natlačené? Máte niekto skúsenosť s ochrannými obalmi? Albumy, ktoré nie sú otváracie (gatefold) dokonca otváram len nožíkom, aby ostala na platni ochranná vrstva plastu. To je taký príjemný zvyk, ktorý som si všimol u veľa nosičov.
A teď si představ, že k tomu mám ještě několik stovek MC kazet a minidisků z dob, kdy se nadalo nic v originále sehnat anebo z pozdějších dob, kdy jsem se podílel na pořádání různých koncertů a festivalů a vše si archivoval. Jen jsem v tom "tehdá" nedělal moc pořádek, takže dnes se v tom vyznat je docela složité. Bohužel . Mám totiž v archivu spoustu perel třeba z dob, kdy některé dnešní "hvězdy" i hvězdy začínaly na dětských soutěžích . No a pak mám také kotouče a DATky z nahrávacích studií, což jsou hříchy z porevolučního mládíLawIAR píše:Krásna zbierka, zabiny! Deti to budú máť krásne, keď sa dostanú do veku, v ktorom pochopia, čo to vlastne je a začnú sa v tom so záujmom a rešpektom prehrabávať.
Ano, nakolmo, jak CD (i když u nich i pár "naležato"), tak hlavně LP. Ty jsou navíc v obalech... A to co mám uloženo mimo obývák mám ve skříni uloženo v plastovém archivním boxuLawIAR píše:Dávate si aj záležať na tom, aby napríklad nosiče neboli v polici naklonené alebo zasa príliš natlačené? Máte niekto skúsenosť s ochrannými obalmi? Albumy, ktoré nie sú otváracie (gatefold) dokonca otváram len nožíkom, aby ostala na platni ochranná vrstva plastu. To je taký príjemný zvyk, ktorý som si všimol u veľa nosičov.
Podle abecedy. Asi takhle . . .
Já CD nosiče nemám (až na pár vyjímek). Udělal jsem si kopie a uložil na HDD a seřadil dle hud.stylu (originály prodal). Dále něco postahováno. Dále mám asi 160LP jejich seznam na Discogs (fyzicky, jen interpreti u sebe... bez třídění). Na přední pohledové ploše IKEA pořadače 2x2 obaly LP... pro efekt. Stačí mi to
2zabiny:
uff, no tak to by trebalo už asi zriadiť samostatnú posluchovku a celú ju zapratať nosičmi Každopádne tie kartónové boxy na staré/nepotrebné LP je dobrý nápad, určite sa nechám inšpirovať. A podľa všetkého zoradím nosiče abecedne. Tak to asi bude najprehľadnejšie, aj keď teraz ešte presne viem, kde čo je.
edit: Áno, discogs-ový zoznam vediem pomerne podrobne, najmä poznámky k tým-ktorým kúskom. Jednou jeho obrovskou výhodou je možnosť exportu.
uff, no tak to by trebalo už asi zriadiť samostatnú posluchovku a celú ju zapratať nosičmi Každopádne tie kartónové boxy na staré/nepotrebné LP je dobrý nápad, určite sa nechám inšpirovať. A podľa všetkého zoradím nosiče abecedne. Tak to asi bude najprehľadnejšie, aj keď teraz ešte presne viem, kde čo je.
edit: Áno, discogs-ový zoznam vediem pomerne podrobne, najmä poznámky k tým-ktorým kúskom. Jednou jeho obrovskou výhodou je možnosť exportu.
Tak to je dobrý tema LP samozřejmě ukladam po vyprání v obalech do skříňky,kterou mám nato primárně od stolaře vyrobenou.Ale s digitálním formátem v síťovem úložišti je to u mě horší.Mam v tom bordel jak prase, mnoho interpretů,v několika kvalitách a vpodstate se vtom už sám nevyznám,takže výborné téma, hlavně pro mě k zamyšlení,udělat vtom poradek
Elpíčka ukládáme zásadně nastojato do speciálně vyrobených polic, které jsou rozdělené příčkou tak,aby bylo desek vedle sebe maximálně 40, netlačily na sebe a nepadaly. Mám jich asi 1500, tak mám tyto police tři.Stojí na koberci a jsou otevřené.Rozevírací desky mám ve speciálních obalech aby se daly otevírat a nemusel jsem na nich nechávat původní fólii, která časem deformuje obal. Ostatní desky dávám do průsvitných plastových obalů s kapsou, která se dá zavřít. Původní fólii zásadně odstraňují. Vnitřní obaly používám obyčejné papírové s mikrotenem Snažím se třídit podle kapel, abecedy, ucelené diskografie. Cédéčka mám uložené také v policích, mám jich asi kolem3000, police jsou na stěnách nad uloženými LP. Tříděné jsou podobně jako desky.Obaly na cédéčka nedávám, pouze na vinyl repliky. Když je špatný obal u CD, tak ho vyměním. Nesnáším odřené krabičky. Tak takhle to mám já.
Kdysi jsem si svářel obaly na LP doma na míru. Nejdřív pájkou o plech a později svářečkou na igelit.
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ohledne "uskladneni" a trideni digitalni sbirky se mi po letech neskutecneho bordelu nejvic osvedcila tato metoda. Nejdrive jsem zacal tim, ze jsem bez milosti vyhazel vsechny mptrosky, za 10 let postahovane z netu. Pak jsem zacal tridit. Zatim nejidealnejsi (co do prehlednosti) se jevi razeni dle autora a formatu. Jelikoz nemam cas hrat si s metadaty a doufat, ze to bude prehledne, natvrdo si prejmenovavam slozky timto zpusobem: Autor/Flac nebo DSF nebo HiRes...atp/nazev alba/rok nebo vydani/ zpusob porizeni-kopie CD napriklad EAC, vinyl rip, HD track, Supraphonline, torrenty...
Timto zpusobem hned vidim, jakou kvalitu mam na dane album k dispozici a vetsinou prehravam podle toho. Do tohoto razeni mam zahrnute jen overene a prehrane slozky, abych vedel, ze v nich hudba skutecne je a ze odpovida pojmenovani. Pak mam zvlastni slozku nazvanou "nezatridene", kde jeste ani kolikrat nevim, co je uvnitr
Nova CD jiz prakticky nekupuji, spis se snazim vsechno pres EAC prevest do flacu kvuli uspore mista. Tech mych cca 500 vinylu mam poskladane klasicky, tam neni co resit. Jelikoze nevlastnim zadne supervzacne kousky, moje srdcovky maji kvalitni ochranu, ty obyc nejak moc neresim.
Timto zpusobem hned vidim, jakou kvalitu mam na dane album k dispozici a vetsinou prehravam podle toho. Do tohoto razeni mam zahrnute jen overene a prehrane slozky, abych vedel, ze v nich hudba skutecne je a ze odpovida pojmenovani. Pak mam zvlastni slozku nazvanou "nezatridene", kde jeste ani kolikrat nevim, co je uvnitr
Nova CD jiz prakticky nekupuji, spis se snazim vsechno pres EAC prevest do flacu kvuli uspore mista. Tech mych cca 500 vinylu mam poskladane klasicky, tam neni co resit. Jelikoze nevlastnim zadne supervzacne kousky, moje srdcovky maji kvalitni ochranu, ty obyc nejak moc neresim.
Asi budu za barbara, ale MP3 jsem smazal, CD a vinyly občas prohrabu, ale hlavně poslouchám Spotify. Nejvyšší kvalita mně stačí a třídění...je tam vyhledávání . Takovou nabídku muziky, jakou mám ze streamu, jsem v životě neměl. Nirvána.