Přátelé, prosím o rady.
Chystám se přistavit něco malého vedle baráku. A napadlo podsklepit to a udělat si pod tím poslechovou místnost. Většinou se na fórech řeší různé úpravy už hotových místností – což je většinou dost nákladná záležitost. Já chci radu jak nejlépe vybudovat tuto místnost už od základu, aby pak další úpravy nebyly potřeba v takové míře. Řešení by mělo splňovat požadavek nejlepších akustických vlastností uvnitř místnosti, ale zároveň odhlučnění, tak abych nerušil nad sklepem.
První otázky (které budu asi postupně doplňovat):
1. Ideální rozměry obvodních zdí včetně výšky stropu – předpokládám různé délky a asi výšky stropu?
2. Ideální materiál a síla stěn, podlahy, stropu? Možná bych chtěl vedle této místnosti mít i nějaké další sklepní místnosti – jaká by pak měla být síla příčky mezi nimi?
3. Další vrstvy na stěnách, podlaze a stropě – zatlumení, odrazy?
4. Řešení vyhřívání místnosti – mám jen elektriku, takže předpokládám podlahové vytápění? Obávám se ale, že ta má své technologické vrstvení v podlaze a nevím jestli to je zároveň nejvhodnější pro akustiku. Takže možná nějaký infra ohřev uvnitř místnosti?
5. Podlaha – je dobré kromě řešení topení v podlaze(pokud vůbec) řešit i pevné ukotvení přímo do země pro podstavce repro a přístrojů?
6. Řešení větrání místnosti – přístup vzduchu, ale zároveň únik zvukových vln?
7. Elektrika – bude stačit dostatečně dimenzovaný a stíněný průřez kabelu přímo od hlavního jističe před barákem?
8. Odkazy na studijní materiál na internetu?
9. Na co dalšího se zaměřit, na co nezapomenout?
Ptám se na ideální rozměry, materiál apod., ale budu rád i za konstrukčně a cenově levnější alternativy, které ale budou stále užitečné.
Dotaz hodím i na jiné fóra, tak ti co jsou všude mě neukamenujte…
Díky, Vraťa
Vybudování poslechové místnosti od základu
Re: Vybudování poslechové místnosti od základu
Pozri sa sem, http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=27&t=446 , kontaktuj autorov. Tí ti poradia určite fundovane.
alebo ak si to chces nastudovat od zakladov...
clanok Loudspeakers and Rooms for SoundReproduction—A Scientific Review
- http://www.wghwoodworking.com/audio/lou ... uction.pdf
kniha od toho autora: Sound Reproduction - Loudspeakers and Rooms
- https://www.amazon.com/Sound-Reproducti ... 0240520092
clanok Loudspeakers and Rooms for SoundReproduction—A Scientific Review
- http://www.wghwoodworking.com/audio/lou ... uction.pdf
kniha od toho autora: Sound Reproduction - Loudspeakers and Rooms
- https://www.amazon.com/Sound-Reproducti ... 0240520092
Dík za odkazy, ale anglicky moc neumím a soubory pdf internet automaticky nepřekládá ... no postupně to zkusím přetahat do překladače...
Doplním, že poslechovka (ne nahrávací studio) bude primárně pro jednu osobu (křeslo na správném místě), ale možná i menší sedačka pro tři osoby. Poslouchám hudbu všech žánrů a ve vysokých hlasitostech. Předpokládám, že tam instaluji stávající repro Martin Logan Ascent i krmené monobloky Vincent SP998.
Vnitřní rozměry minimálně 5x6 metrů, tak aby vedle beden bylo tak metr a za nima 1,5 metru. Za sedačkou taky tak metr.
Doplním, že poslechovka (ne nahrávací studio) bude primárně pro jednu osobu (křeslo na správném místě), ale možná i menší sedačka pro tři osoby. Poslouchám hudbu všech žánrů a ve vysokých hlasitostech. Předpokládám, že tam instaluji stávající repro Martin Logan Ascent i krmené monobloky Vincent SP998.
Vnitřní rozměry minimálně 5x6 metrů, tak aby vedle beden bylo tak metr a za nima 1,5 metru. Za sedačkou taky tak metr.
Len tak na inspiraciu - takto to momentalne vyzera u mna -> 4.8m*5.8m*3.0m stropy.
tiez mam Logany a nesmierne mi pomohlo, ked som dal elektroniku mimo posluchovku [neviem ci mas gramofon, tam je to problematicke] teraz v novom byte, tiez staviam posluchovku, mam na to vlakno, kde to postupne dokumentujem.
Dal som si zalezat na odhlucneni izby od okolia [akusticke okna a dvere, kde ten pokles okoneho hluku nesmierne pomohol].
Drzim palce
tiez mam Logany a nesmierne mi pomohlo, ked som dal elektroniku mimo posluchovku [neviem ci mas gramofon, tam je to problematicke] teraz v novom byte, tiez staviam posluchovku, mam na to vlakno, kde to postupne dokumentujem.
Dal som si zalezat na odhlucneni izby od okolia [akusticke okna a dvere, kde ten pokles okoneho hluku nesmierne pomohol].
Drzim palce
Super, rád poznávám dalšího Loganistu...
Co máš za model? Já měl dřív CLS II... naprosto dokonalé co se zvuku týká, ale malá citlivost, což mi dost vadilo, protože často poslouchám hodně hlasitě. Teď mám Ascent i, které mají citlivost 90dB což už je v pohodě. Hrají taky super, ale na ty CLS ztrácí v té čistotě a vzdušnosti...
Jnak... tím, že to chci dělat v zemi, tak odhlučnění nemusím až tak řešit. Spíš správné zatlumení a odrazy.
Zatím studuju dostupné odborné materiály... rád bych pochopil principy, které bych pak mohl aplikovat.
Dobrý odkaz je třeba: http://www.cardas.com/room_setup_rectangular_room.php
Je tam dobrý návod na výpočet poměru stěn a stropu a pak přesné umístění repro v prostoru... i s odchylkami pro dipoly a magneto/elektrostaty
Pošli odkaz na to své vlákno... každá rada dobrá
Co máš za model? Já měl dřív CLS II... naprosto dokonalé co se zvuku týká, ale malá citlivost, což mi dost vadilo, protože často poslouchám hodně hlasitě. Teď mám Ascent i, které mají citlivost 90dB což už je v pohodě. Hrají taky super, ale na ty CLS ztrácí v té čistotě a vzdušnosti...
Jnak... tím, že to chci dělat v zemi, tak odhlučnění nemusím až tak řešit. Spíš správné zatlumení a odrazy.
Zatím studuju dostupné odborné materiály... rád bych pochopil principy, které bych pak mohl aplikovat.
Dobrý odkaz je třeba: http://www.cardas.com/room_setup_rectangular_room.php
Je tam dobrý návod na výpočet poměru stěn a stropu a pak přesné umístění repro v prostoru... i s odchylkami pro dipoly a magneto/elektrostaty
Pošli odkaz na to své vlákno... každá rada dobrá
Na britskom Naim fore je vidiet snáď zo 100 fotiek ze 99% vlastníkov zostáv maju zasadne hifi rack umiestnený stranou vedľa reproduktorov . Nikdy rack s neraz drahými komponentmi medzi reproduktormi!
Ide o voodoo,alebo další “ placebo” efekt, alebo módny hit ?
Asi zavisi aj od reproduktorov, ale u mna to bola druha faza vysoky rack -> nizky rack -> ziadny rack.
A ja si zvyknem zmerat veci pred a po, cize uplne suchoparnou terminologiu -
po odstraneni komponentov v miestnosti, sa frekvencne vyrovnal prvy odraz od prednej steny, najma tak od cca 9Khz hore.
a celkovo energia priameho zvuku a prvych troch odrazov bola sumernejsia.
Toto skutocne nie je ziadne voodo ani placebo, proste fyzika, vies zvukove vlny, absorpcia vs reflexia, rezonancne mody a tak.
Dalsia vyhoda je, ze vecer ti nesvieti ziadna dioda a pocuvat v totalnej tme je moj oblubeny sposob konzumacie hudby.
A ja si zvyknem zmerat veci pred a po, cize uplne suchoparnou terminologiu -
po odstraneni komponentov v miestnosti, sa frekvencne vyrovnal prvy odraz od prednej steny, najma tak od cca 9Khz hore.
a celkovo energia priameho zvuku a prvych troch odrazov bola sumernejsia.
Toto skutocne nie je ziadne voodo ani placebo, proste fyzika, vies zvukove vlny, absorpcia vs reflexia, rezonancne mody a tak.
Dalsia vyhoda je, ze vecer ti nesvieti ziadna dioda a pocuvat v totalnej tme je moj oblubeny sposob konzumacie hudby.