Úprava akustiky obývacího pokoje

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Úprava akustiky obývacího pokoje

Příspěvek od PítrsPraha »

Bazi, Pytell nemá jedno repro v koutě a druhé v prostoru, jak je to u emes16. Jeho pokoj vypadá úplně jinak. Navíc Pytlův pokoj je celkově akusticky výborně řešený, což zmenšuje případný vliv nesymetrie repro vůči místnosti.

Byl jsi u Pytla? Proč píšeš o něčem, o čem nic nevíš?

Za mne souhlas s weiron. Plus bych přidal koberec, celkově zatlumil místnost (buď přirozeně velkými závěsy, knihovnou) nebo uměle (panely na strop, na stěnu za TV a boční stěnu. Hlavní problém u tebe v současné podobě bude dlouhý dozvuk. Díky němu a relativně velké poslechové vzdálenosti od beden je zvuk rozostřený, slitý.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Ta pravá bedna je tak blízko boční zdi (a zpoždění odraženého zvuku je tak malé), že to nebude mít žádný vliv na zvuk kromě jediného -- obzvlášť na basech hraje ta bedna hlasitěji. Je to vidět i na tom měření (cca + 2-3dB). Nicméně kalibrační systém DK to srovná.
Když tam přidáš nějakou tu knihovnu a pár akustických prvků, bude to asi maximum možného.

marcel37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marcel37 »

odporucam pouzit panely GIK acoustics,mne sobne velmi pomohli

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

dadaft

""Ta pravá bedna je tak blízko boční zdi (a zpoždění odraženého zvuku je tak malé), že to nebude mít žádný vliv na zvuk kromě jediného -- obzvlášť na basech hraje ta bedna hlasitěji."" A zapoměl si hlavně dodat, že také rozmazaně a zahuhlaně a to žádná korektůta neopraví.

Nesymetrie u sterea je vždy velký problém a bedna takto blízko zdi ještě větší. Bohužel z toho moc Hifi nekouká, musel bys stěhovat a přestavovat.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Je to na celý den, pěkně všechno posunout, vysunout, přesunout a poslouchat a poslouchat známé nahrávky, ideálně i trochu měřit s levným měřícím mikrofonem. Ale symetrie je základ, s nesymetricky umístěnými repro bude na poslech vždy nějaká potíž. Pokud je vůle s tím vším hnout, pak nefunguje špatně ani 45° hraní z rohu místnosti, vyplatí se zkusit.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

bych to otočil o 90 st., jak píše Miro. i sedačku, aby byla zadkem do kuchyně a sestavu zadkem k dolní stěně na půdorysu. Televizi lze nechat nebo dát na stejnou stěnu kde bude sestava, pokud je požadavek na DK. Satelity dát na sloupky nebo vyvalit a posluchat jen 2+1 příp 2+0. :) Bude to bude super a mnohem lepší. Mám to trochu podobně.
Bazi, pytlovu sestavu jsi neviděl, ale kafráš. Má to symetrické, zatlumené, vyřešené. Několikrát u něj byl Vitvar, dělal mu ji osobně, na míru. Akustiku VMA umí. Mohl bys ukázat Ty svůj prostor? :)

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

když to bude hrát směrem do kuchyně, která je přirozeně členitá, zvuk se hezky rozprostře a utlumí. U mně to tak funguje. A Ta podstava je u mně ještě užší a sestava hraje ven z "trychtýře". boční odrazy (u mne jsou ramena lichoběžníku) se posunují za mne, za sweet spot. A kuchyně, skříně, nábytek vzádu.. to požerou.
Pak už jen zbývá si vyřešit prostor mezi repro a první odrazy/boky, aby nebyly rovné plochy. Na podlahu tepich, na strop bych se vykašlal.

Michel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michel »

to Bazi 36
Bazi 36, co pro tebe může být „na palici“, to může být snadné, pro někoho jiného, možná zručnějšího, s větší představivostí, zkušenostmi a bez zbytečných dezinformací.
Navrhl jsem otočku o 90 stupňů. Zásuvka 230V by v novém umístění asi byla, když je tam lampa. A anténa k TV se dá řešit v rámci soklové lišty, kterou na fotce také vidím. To znamená, žádné bourání zdí, tato představa se zrodila jen v tvé hlavě a s mým komentářem nesouvisí. A má představivost je zřejmě rozdílná od tvé, když si dokáži představit za sedačkou nízkou komodu, vlevo od stěny po pravou hranu sedačky. Ta skrývá potřebné kabely, tvoří přirozený předěl místnosti, zcela bez ztráty funkce a designu na ní mohou stát stojany ve stylu již použité lampy. Vše, co jsem uvedl, umím také vyrobit, zapojit, vyřešit. Nemohu za to, že lidé řeší tyto věci, až po nastěhování a jiní k nim píší komentáře, se svými nesouvisejícími domněnkami.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Jak píšu, nejlepší řešení je nechat tak jak to je a povystrčit bedny mírně dopředu, ať není ta pravá utopená v rohu. Hlavne neotáčet dispozici o 90 stupňů. Právě proto, ze mám představivost, znamenala by realizace s dlouhou komodou od zdi až k pravému okraji sedačky zásah do průchodnosti do kuchyně (zbyl by jen jeden úzký pruh na straně kde se otevírájí dveře, tedy zhoršení obslužnosti a komfortu v místě) a navíc by sedačka musela být o kus blíž k tv než je tomu teď. Nevymýslet hlouposti a složitosti, když to není potřeba.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

To je nejpohodlnejsi reseni. Ne nejlepsi z pohledu zvuku.
Zalezi, do jake miry chce tazatel prizpusobit obyvak zvuku. Pokud je to pro nej dulezite, bez otoceni se nedobere dobremu vysledku. Symetrie nebo alespon co nejbliz symetrii je zaklad.
Pokud otacet nebude, bude to vzdy veliky kompromis, jak uz nekolikrat spravne zaznelo. Nevyhody z toho plynouci se daji do jiste miry zmirnit, ale ne odstranit. Navrhy uz tu padly.
Samozrejme zalezi na narocnosti. Co je pro jednoho s nejakou sestavou naprosto vyhovujici, je pro druheho s jinou sestavou neprijatelne.

(Mimochodem, proc sis vymyslel ten nesmysl o Pytlove poslechovce? Jen marna snaha tvarit se znale nebo za tim byla jeste vetsi hloupost?)

emes16
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emes16 »

Jakékoliv otáčení poslechového místa o 90,180 a ani 45 nepřichází naprosto v úvahu *taktone* , tohle je prostě dané a nejde s tím hýbat (aniž bych se rozvedl :lol: )

Co určitě půjde, je přesunutí subwooferu někam jinam, takže bych mohl mít cca 0,5m od pravé zdi a také je ještě mírně vystrčit ven, ať
jsou víc od zadní zdi. Momentálně jsou cca 30cm, bassreflex mají ucpaný a v DK režimu je dělící kmitočet na 80Hz (stereo režim mám zatím bez subu). Ta horní "římsa" je skříňka :) a už tam není prostor na její posunutí :? ...leda bych ji potajnu převrtal a posunul :D

Popřesunuju to a udělám rychlé měření, jestli se to nějak graficky projeví a pak budu poslouchat.

Jsem přesvědčený, že hodně pomůže ta knihovna na zadní zdi (kvůli odrazům), plus ošetřit ty první odrazy a spoléhat na DRC receiveru.
Víc toho v povolených mezích asi nevymyslíme....holt jak se praví: "...z h*** bič neupleteš, a když ano, tak s ním nezapráskáš..." :D

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Predevsim je zasadni chyba resit audio az kdyz je vse ostatni v nemennem cilovem stavu. Tim sis dobrovolne zcela svazal ruce. Ale nikdo uceny z nebe nespadl a holt se neda nic delat.

Co pises ted zni rozumne. Plus bych doplnil panely (treba Gik, ale jsou i dalsi) na strop. Kdyz se to udela pekne a ciste, maji i celkem vysoky waf ;-) .

Jinak mej na pameti, za DRC je (spravne) az tak uplne posledni tresnicka na dortu k dorovnani finalnich nuanci. Tzn. v ramci moznosti co nejlip vyresit umisteni beden, vsechny fyzicke akusticke upravy a az pak to ve finale porovnat pomoci DRC.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Pitrsi, uz zase? DRC ide pouzit hocikedy, ale plati, ze to treba prenastavit zakazdym, ked sa nieco (vacsie) v miestnosti zmeni.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Oldear píše:
23 srp 2020 20:40
dadaft

""Ta pravá bedna je tak blízko boční zdi (a zpoždění odraženého zvuku je tak malé), že to nebude mít žádný vliv na zvuk kromě jediného -- obzvlášť na basech hraje ta bedna hlasitěji."" A zapoměl si hlavně dodat, že také rozmazaně a zahuhlaně a to žádná korektůta neopraví.

Nesymetrie u sterea je vždy velký problém a bedna takto blízko zdi ještě větší. Bohužel z toho moc Hifi nekouká, musel bys stěhovat a přestavovat.
Tak já jsem známý vyznavač beden v prostoru daleko od zdí ......... možná netřeba tolik strašit, že to nikdy nebude hrát, i když objektivně to fakt nedělá moc dobrotu.
Nejlepší řešení asi Dirac, který zvuk srovná nejen frekvenčně, ale i impulsně.

harmasan
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od harmasan »

DRC isto pomoze, len sa treba s tym pohrat. Na sustredene pocuvanie hudby kupit sluchadlovu zostavu a hotovo.

Odpovědět