Uložení centrálního reproduktoru do skříňky pod TV

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
sergi
Kontaktovat uživatele:

Uložení centrálního reproduktoru do skříňky pod TV

Příspěvek od sergi »

Dobrý den, prosím o radu.
Rád bych docílil čistého vzhledu obýváku, takže bych chtěl mít volně pouze sloupové repro, subwoofer a sloupové repro plus zadní satelity.
Centrální reproduktor (chci použít regálové repro Canton Chrono 502 s bassrefexem vzadu) bych chtěl umístit na výšku do otevřené skříňky pod TV, kterou aktuálně navrhuji - stolař ji bude realizovat na míru.
Obávám se ale, že dojde k degradaci zvuku, skrz nedodržení odstupu od zdi a obecně, že se budou přenášet vibrace do nábytku atp.
Napadlo mě, že bych místo, kde má být repro zaizoloval nějakými akustickými deskami. Na jednom fóru mi pak radili dát do basrefflexu pěnový molitan).
Otázkou je, zda je vůbec možné, aby repro, které bude ze všech stran, kromě té přední, obklopeno skříňkou, nějak slušně hrálo? Obávám se, že skříňka převezme roli ozvučnice nebo že to bude dělat jinou neplechu :)
Další věc je, že by bylo repro nasměrovat o cca 15-20 stupňů nahoru, aby bylo namířené na posluchače, čímž se horní hrana jakoby “utopí” do skříňky.

Pokud má nemusí nějaký zkušenosti nebo tipy, rady - pomůže mi to. Díky!

maxfli
Kontaktovat uživatele:

Re: Uložení centrálního reproduktoru do skříňky pod TV

Příspěvek od maxfli »

...a co centr pověsit na zeď nad TV ? Já to tak mám a osobně nechápu, jak může někdo centr položit na skříňku-komodu, nebo nedejbože dovnitř skříňky.
Obrázek

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Z pohledu degradace zvuku difrakcema je dost jedno, jestli je centr položený na poličce nebo podvěšený těsně pod poličkou, jak to máš ty... Podstatná je tam ta blízkost cizí hrany a utopení repro za ní. Navíc ne každému je příjemná výšková disproporce mezi zvukem z hlavních repro a zvukem z centru. I zde platí, že rozdíl mezi výškáči by měl být co nejmenší. Pokud tedy člověk nemá nějaké vyloženě velké sloupy, vychází líp mít centr pod TV než nad TV.

Obecně: centr uvnitř skříňky obklopený ze všech stran deskama je pro zvuk prostě špatně. Když už, tak je lepší mít jej na skříňce a co nejlíp mechanicky odizolovaný. Tzn. třeba na kamenné desce a funkčních nožičkách nebo aspoň hrotech. Čelní stranu repro nejhůře zároveň s čelní stranou skříňky. Pokud má centr zadní basreflex, musí být police za ním otevřená, bez zad.

Další otázkou je, jestli tohle všechno má smysl řešit s "centrem" Canton Chrono 502.

sergi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sergi »

Díky za odpovědi. Nad TV ho věšet nechci; jsem rád, že je manželka OK se sloupovými repro, takže jsem hledal cestu, jak alespoň nemít ten center tak na očích.
No odstranění zadní stěny mi asi bohužel moc nepomůže, protože skříňka bude postavená přímo u zdi. Pokud bych “center” nesměroval nahoru, směrem k posluchači, tak by utopený být nemusel - dal bych ho zároveň s hranou skříňky. Mám i center Canton Chrono 505, který by se mi na výšku ani na šířku do skříňky nevešel, tak jsem si říkal, že bych místo něj vyzkoušel využít ty regálové reprosoustavy Chrono 502.
Otázka tedy je, pokud bych ty 502ky podložil nějakou akustickou deskou a hrana repro byla zároveň s přední hranou skříňky, zda by to mohlo hrát nějak slušně.
Máme dost prostorových omezení, takže se to bez kompromisů neobejde. Skříňka má být široká jako TV, a v ní bude stereo zesilovač a AVR (přední kanály půjdou z a r do stereozesilovače), takže se mezi ně už center nevejde, nebo vejde, ale po stranách nebudou mít zesilovače ani center víc než 1 cm místa..

Odpovědět