Trápení s akustikou - nucený přechod na sluchátka?

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
štětináč
Kontaktovat uživatele:

Trápení s akustikou - nucený přechod na sluchátka?

Příspěvek od štětináč »

Taky se potřebuju svěřit. Místnost 4x3x2,5 metru, bedny DIY na delší stěně, těsně u zdi, BR vpředu. Okna , skříně, postele. Nula místa. Konečně mne napadlo použít aplikaci generátor Android. Bedny mi chodí od 50 Hz, dle projektu by měly být vyrovnané. Jakékoliv čarování s ucpáváním, natáčením, oddalováním-furt stejné. Poslech v cca rovnostranném trojůhelníku je vpořádku, na tu bídu. Takže, na co si vlastně stěžuju? No jakmile se hnu kamkoliv, jde to do háje, přebasováno. Přestává to být otravné až na 250 Hz. Chápu to správně?

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Re: Trápení s akustikou - nucený přechod na sluchátka?

Příspěvek od Liamee »

Použij DRC.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Malá místnost a problémy s akustikou to je problém asi většiny lidí. Nejjednodušší je použit korekce, nebo můžeš nacpat něco do rohů místnosti minerální vlákno, basové pasti, ale vypadá to nic moc je to celkem drahé a místo se ti ještě zmenší. Nebo poslouchat na sluchátka v podstatě sis sám odpověděl.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Kup si receiver s korekcí prostoru, dělají se i stereo, a budeš mít vyřešeno.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Sežeň si nějaký normální měřící mikrofon moc tomu nevěřím, že máš jenom prebasováno určitě tam budou nerovnosti a výraznější minima a maxima cca do těch 250 Hz jak píšeš. Nebo si to aspoň projeď generátorem tam to taky pěkně uslyšíš i bez mikrofonu. Mám podobnou místnost a taky problémy zatlumit středy a výšky není takový problém, ale basy. Sýkora mi řekl v tak malé místnosti se s tím v podstatě nedá nic dělat. Rada byla ať si seženu lepší a hlavně větší místnost.

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Digitální korekce nevyřeší změnu akustiky při pohybu v místnosti, tedy hlavní důvod používání beden. Většinu problémů nevyřeší vůbec.

Pokud to má po místnosti hrát alespoň trochu podobně, tak je potřeba řešit akustiku přímo fyzicky. Umím na takovouto místnost dodat řešení cca kolem 40 tisíc odhadem. Možno řešit pohodlně na dvě etapy postupně ve vzájemné návaznosti. Je to modulární a stěhovatelné do jiné místnosti v případě potřeby.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Check píše: Digitální korekce nevyřeší změnu akustiky při pohybu v místnosti, tedy hlavní důvod používání beden.
To máš určitě pravdu, odborně se tomu říká myslím difuzita zvukového pole. Ekvalizérem si to člověk může srovnat akorát na místo poslechu, ale pokud jsou tam nějaké extrémní hodnoty i s tím ekvalizérem je to problém.

U mě se to mění nejen při pohybu po místnosti, ale dost výrazně i se změnou výšky tzn. jestli sedím nebo stojím. Když jsem to měřil s přesností na 1/6 oct tak tam mám dva problematické kmitočty okolo 100Hz je propad až někam k -20db a okolo 65Hz tam to jde cca na -15db. Nemám tedy problém s duněním, ale basy se mi asi potkávají nějak v protifázi a odečítají. Je to malá místnost už nevím přesně okolo 4x4 metry není to naštěstí přesně čtverec a výška stropu jenom 2.4m.

Check troufnul by sis na takovou problematickou místnost? Vím o tobě už jsem ti chtěl několikrát napsat, ale vždycky jsem to odložil, protože se přiznám moc tomu nevěřím, že si s tím poradíš. Nemusel bys to srovnat úplně, ale dostat to alespoň na nějaké rozumnější hodnoty řekněme -5dB zbytek už by dorovnal ekvalizér.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Moja rada: Nehýb sa z miesta, OK? Sit and listen, sit and listen, sit and listen... ;) Ušetríš kopu nervov, času, peňazí.

Mám rovnaký problém s monitormi, ktoré sú určené na near field. Ak sa od nich presuniem do inej časti miestnosti, začne ma od dunenia bolieť hlava. Ako keby niekto vymenil drahé štúdiové bedničky za 20-eurové plasťáky.

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Ale jo i propad na 100 Hz se dá vyřešit. O něco složitější ale kolem těch 100 Hz v místnosti 4x4 by to jít mělo. Je to na 2-4 Emmentalery nebo Laaksumy podle toho, jak moc do detailu to chceš vyřešit nebo rozpočtu.
Podle cizího měření nic negarantuji, ani na taková měření nekoukám, ztráta času. Omlouvám se za za upřímnost.
Garantuji, že změřím před a po instalaci (na zkoušku bez vrtání), poslechneš si před a po a když se ti to nebude líbit, tak to celé sbalím a zase odvezu. Přinejhorším platíš jenom dopravu a čas.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Frekvenční průběh basů v poslechovém místě je vždy výsledkem tvaru a velikosti místnosti a vzájemnou polohou reproduktoru a poslechového místa.
Při vlnové délce 3,45 metru (100 Hz) s tím v malé místnosti žádný pasivní prvek nic moc neudělá a rozhodně ne v celé místnosti.
Zde je nejlepší cestou DRC, jak z kvalitativního hlediska, tak z finančního.
Jak při použití DRC tak i akustických úprav ale vždy vznikne jen poměrně malá oblast optimální pro poslech a to že v blízkosti stěn a rohů to bude úplně špatné snad ani nemá cenu psát.
Nemluvě o odlišné kmitočtové charakteristice beden jak v horizontálním tak ve vertikálním směru.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Příklad z praxe - mám malou místnost 3.45 x 4.20 X 2.60 (šířka x délka x výška) a dělal jsme si takové srovnání, čeho se zhruba dá dosáhnout jednoduchými širokopásmovými panely.

Repro je umístěno u kratší strany místnosti cca 70 cm od bočních stěn. Na obrázku je měření bez panelů (červenou) a s přidanými panely v rozích za bednama a s jedním panelem po na bočních stěnách vedle repro (zelenou).
rew.jpg

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

To su tie TADcka? Alebo tie KEFy v garazi?

check
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od check »

Dark side of the moon: Mýlíš se. Mnou nabízené řešení je na rezonančním principu a tedy řádově účinnější než vatové panely nebo molitany. Změřeno je to i nezávisle a několikrát publikováno.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Kecá,měl jsem od něj 4 kousky,na pohled hnusný,snížilo mi to největší rezonanci o 2 dB (za 16 tisíc),šlo to do kontejneru,zlatá DRC s aplikací Dirac live :D

Odpovědět