Trápení s akustikou - nucený přechod na sluchátka?

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Trápení s akustikou - nucený přechod na sluchátka?

Příspěvek od FS »

Fidji99 píše:
31 kvě 2024 12:20
To su tie TADcka? Alebo tie KEFy v garazi?
TAD
Dark side of the moon: Mýlíš se. Mnou nabízené řešení je na rezonančním principu a tedy řádově účinnější než vatové panely nebo molitany. Změřeno je to i nezávisle a několikrát publikováno.
Na konkrétních frekvencích je to bezesporu pravda. Jenže když potřebuješ nejprve pořešit akustiku širokopásmovými absorpčními panely, tak potom už v malé místnosti moc prostoru na dostatečný počet laděných panelů místo nezbývá. Řešil jsem tohle dilema s Gik acoustics a jejich doporučení je jednoznačné - do malé místnosti začít z jejich portfolia těmito panely (v tomto pořadí):
- hlavně řešit basy pomocí Soffit Bass Trap -> Turbo Trap -> Tri Trap Corner ideálně do každého rohu a co spolubydla dovolí (pod strop, pata stěn)
- hned na druhém místě pořešit první odraz (early reflection)
- na třetím místě doplnit nějaké Alpha panely na protilehlé stěny (včetně stropu)

... a až potom, pokud ještě v místnosti zbude nějaké místo, řešit konkrétní frekvence.

S ohledem na mód místnosti na 40Hz jsem se doptával, zda bych neměl místo těch panelů v rozích místnosi použít kombinaci jejich T40 a T70, abych pořešil ten mnou laicky vnímaný největší problém. Odpověď byla zamítavá s dovětkem, že potřebný počet takových panelů bych stejně asi do místnosti nedal.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

@FS - ked chces ako som ponukal - mam este plnu pivnicu veci od GIK, ked is ich vies odviest, tak ti ich kludne posuniem za bonbonieru

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Dark side of the moon píše:
31 kvě 2024 10:05
Při vlnové délce 3,45 metru (100 Hz) s tím v malé místnosti žádný pasivní prvek nic moc neudělá a rozhodně ne v celé místnosti.
Ono se to asi musí ještě vydělit dvěma, protože vlnová délka se skládá ze dvou půlvln. Jinak by to znamenalo, že se ti do místnosti s délkou stěny okolo 4m "nevejde" nižší kmitočet než je cca těch 100hz a to je blbost.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Rezonátory pro tlumení nižších frekvencí samozřejmě fungují, ve velkých sálech a na velké ploše je to jedno z klasických řešení.
V malých a středních místnostech, jejichž rozměry jsou obdobné jako vlnové délky basových frekvencí (3 -17 metrů) to prostě nefunguje.
Módy místnosti a stojaté vlnění ... to rezonátory v malém prostoru nemohou vyřešit. Zde opravdu zásadně pomůže jen DRC, event. pokud máš možnost tak částečně i vyladění vzájemné polohy beden (subu) a poslechového místa.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Fidji99 píše:
31 kvě 2024 15:22
@FS - ked chces ako som ponukal - mam este plnu pivnicu veci od GIK, ked is ich vies odviest, tak ti ich kludne posuniem za bonbonieru
Díky za nabídku, zadara bych to nechtěl, ale mohl jsem si ušetřit práci s děláním prototypů ... ačkoli já se tím víceméně bavím, tak to má taky své kouzlo. Ještě musím ověřit a změřit nějaké varianty a pak se definitivně rozhodnu, jak těch pár kousků, které mi tam vejdou, bude vypadat.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Check to je férová nabídka za zkoušku to stojí. Změříš si to samozřejmě sám to je jasné. Možná tam bude problém i dost "živá" podlaha - na trámech normálně přibité desky na tom laminátová krytina a na to jsem dal ještě asi ze 2/3 plochy koberec. Zkoušel jsem i minerální vlákno 60x60cm do všech rohů od podlahy až ke stropu. Efekt byl takový, že to celkově utlumilo basy, ale ty basové módy zůstaly prakticky beze změny, takže to bylo ještě horší než před tím. Bydlím až na Moravě u Olomouce pošlu ti na sebe kontakt a až budeš mít cestu tím směrem, tak dáš vědět a domluvíme se.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Ono to asi dost souvisí i se vzdáleností basáku od podlahy. Mám tady ještě uzavřené třípásmové regalovky a když je postavím na židli nebo když je mám postavené na zemi, tak to hraje na basech výrazně jinak čert se v tom vyznej.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Milane,tady si to můžeš vyzkoušet:
https://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html
kde ti vznikají módy místnosti,zadej tam rozměry v metrech a na různých frekvencích vidíš ty módy-tmavá kresba

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Tomáš pěkné, ale o moc chytřejší z toho nejsem:-) V čem je vlastně to jak vy říkáte DRC lepší než řekněme digitální ekvalizér, který neposouvá fázi?

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Milan_ píše:
01 čer 2024 09:41
Ono to asi dost souvisí i se vzdáleností basáku od podlahy. Mám tady ještě uzavřené třípásmové regalovky a když je postavím na židli nebo když je mám postavené na zemi, tak to hraje na basech výrazně jinak čert se v tom vyznej.
To jsou úplné základy. Žádná záhada. Basový reproduktor v rohu místnosti nebo u podlahy - zvýraznění basové složky.
Jinak každá bedna je navrhována pro nějakou optimální polohu (výšku) vůči posluchači. Většinou by měl být výškový reproduktor alespoň přibližně ve výšce uší ...

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Milan_ píše:
01 čer 2024 09:41
Milan, ja ti drzim palce, ako napokom kazdemu, co sa zaujima o akustiku, ale to uz je trochu moc. 8-)

Toto je tvoj inzerat, ze?

Nabízím
měření a kalibraci frekvenční odezvy Vaší poslechové místnosti
Cena 5 000 Kč

To co sa tu pytas a riesis, su uplne zaklady akustiky a kalibracie.. Ked si si neni schopny nakalibrovat a vyriesit vlastnu miestnost, ako chces radit inym?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

.... a ještě za peníze, bohužel nevíš ani jaký je rozdíl ve významu slova " regál " a " zem, resp. podlaha ".
Toto zvládají i Hifibatolata.

Polepši se, vše se nedá zpeněžit a stupidita už vůbec neeee.

Je to smutné, ale i já Ti držím palce na cestě k lepšímu vědění.

Neber to osobně, ale to se fakt nedá. Tady jsi na Hifi foru, ikdyž to tak mnohdy už nevypadá.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Milan:
"V čem je vlastně to jak vy říkáte DRC lepší než řekněme digitální ekvalizér, který neposouvá fázi?"

Asi to nemá smysl, vzhledem k výše vzneseným dalším dotazům, ale jakkoliv neexistují nějaké přesné definice, tak:
Digitální ekvalizér - kromě vlastní ekvalizace (důležitý je samozřejmě kromě jiného i počet pásem) může/nemusí umět měřit frekvenční odezvu a může/nemusí mít možnost uložit si různé preferované křivky.
DRC jako komplexní systém výše uvedené umí vždy + umí tu zmiňovanou úpravu fáze + normalizaci hlasitosti jednotlivých kanálů + začlenění subů do sestavy (hlasitost, dělící frekvence, přechodový filtr - tj. strmost digitální výhybky mezi subem a bednami).

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Však jo udělejte ze mě klidně blbce. Já nemám problém říct, že něco nechápu jako většina lidí tady. Tomu co se děje v místnosti jak se basy odráží a různě sčítají a odečítají opravdu nerozumím a neumím to vyřešit to jsem nikdy a nikde netvrdil. Tomu tak možná tady z celého fóra rozuměl B. Sýkora, ale tomu už je to taky jedno. Umím si to alespoň změřit a nastavit ekvalizér ani to někdo nezvládne. Většina lidí co si tak všímám má ekvalizér nastavený do písmene V. Tohle můj poslední příspěvek mějte se tu jak chcete...

lada
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lada »

Já to řeším dsp.

Odpovědět