Skladba akustické stěny
Skladba akustické stěny
Hezký den přeji!
Jelikož jdu se svou pomateností ještě dál a mám velmi tolerantní manželku, zvažuji z jedné místnosti v suterénu rodinného domu zřídit poslechovou místnost. Nevěřím na různé woodoo pomůcky a předražené pěnové panely, chtěl bych místo toho místnost akusticky vylepšit klasickými materiály.
Zvažuji na stěny za a vedle aparatury instalovat akustickou izolaci v této skladbě:
na stěny dřevěný rošt, mezery vystlat minerální vatou (zbylo hodně ze stavby) 15cm
přiklopit to ideálně hobrou a na takovouto stěnu ještě nalepit koberec.
Cena lidová, práce na víkend a výsledek jistější než pokusy s něčím co se tváří jako akustický materiál.
Jdu na to správně?
Jelikož jdu se svou pomateností ještě dál a mám velmi tolerantní manželku, zvažuji z jedné místnosti v suterénu rodinného domu zřídit poslechovou místnost. Nevěřím na různé woodoo pomůcky a předražené pěnové panely, chtěl bych místo toho místnost akusticky vylepšit klasickými materiály.
Zvažuji na stěny za a vedle aparatury instalovat akustickou izolaci v této skladbě:
na stěny dřevěný rošt, mezery vystlat minerální vatou (zbylo hodně ze stavby) 15cm
přiklopit to ideálně hobrou a na takovouto stěnu ještě nalepit koberec.
Cena lidová, práce na víkend a výsledek jistější než pokusy s něčím co se tváří jako akustický materiál.
Jdu na to správně?
Re: Skladba akustické stěny
Ve chvíli, kdy to přiklopíš něčím, jako je hobra, tak to podle mého názoru vytlumíš zejména směrem ven z té místnosti, aniž bys upravil akustiku uvnitř.
Dobrá jak tedy postupovat? Bez hobry a hustší rošt a koberec? Technické řešení se určitě najde
To já nevim, ale jistě ti poradí někdo jiný.
Pokud,chceš ušetřit tak si vyrob třeba toto: /
Je tam toho spousta. Můžeš také použít toto,není to zas tak drahé. www.relaxin.cz/akusticke-profilovane-peny.Taky to mám na stěně.
Ten koberec na zdi by měl fungovat.Ta hobra už tam být nemusí.
Na strop bych dal nějaký dřevěný rošt .Něco podobného:
https://www.novatop-system.cz/wp-conten ... rilyne.jpg
Na strop bych dal nějaký dřevěný rošt .Něco podobného:
https://www.novatop-system.cz/wp-conten ... rilyne.jpg
Koberec na zdi mám celoplošně nalepený za sestavou od roku 2003 a jsem velice spokojen. Před nalepením se mne v místnost tloukly výšky, teď je vše v pořádku.Je třeba to nepřetlumit, aby jsi nepřišel o středy. Možná by byl lepší těžký závěs na konzoli před zeď.
- davidhighend
- Kontaktovat uživatele:
Napriklad firma Gik Acoustics pouziva na sve panely Rockwool, nebo Knauf panely s hustotou 60kg/m3, pro bass trapy 100mm a wall panely 50mm.
https://www.insulationexpress.co.uk/roc ... slabs#nogo
https://www.insulationexpress.co.uk/roc ... slabs#nogo
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Celá zadní stěna - za mým HiFi aparátem obsahuje Hobra (4-5 cm) na laťkách (cca 5x3 cm), na ní je omítka (cca 1 cm).
Zadní stěna - za zády posluchače mám staré špaletové okno, kde je nahusto nařasená bílá záclona s hustým vzorem (co nikdo nechtěl !) a před ní je nahusto nařasený závěs z lehkého textilu. Pod wokno je umístěná sedačka pro dva z mikroplyše. Opěrka sedačky dosahuje přibližně kousek pod ramena, tj. nic vysokého jako ušáky apod.
Před sedačkou jsem měl konf. stolek se sklem, ale ten ubíral dost místa pro pohyb ale hlavně ubíral soundu, navíc na něm byl stále binec, tak mušel pryč.
Místo něj aktuálně zkouším leccos příjemného pod "kopyta", nejprve krabice pak bobky od sedaček, jak mi co přijde pod ruku. Ale čím nižší to je, tím mi to přijde příznivější pro sound místnosti.
Na bočních stranách jsou členitě zaplněné regály či knihovničky Expedit/Kallax s CD, LP, SP nosiči, HDD a dalším nezbytným vybavením pro experimentování jako jsou odložené zesilovače, vintage repro Tesla, Isophon, kabely, voloviny ke gramofonu, náhradní elektronky Tesla ECC83 (alias 12AX7) a EL34, knížky o muzice a různé páskové tlumivky, PP kondenzátory, keramické rezistory pro DIY.
Na bocích místnosti jsou dále dveře - členěné na tři pole, jen horní třetina obsahuje sklo.
Strop - rovný, hladký, dřevěná prkna s bambusem tj. satará klasika, uprostřed s trojklanným lustrem (od stropu 65 cm) s neo-secesními koulemi (cca 12,5 cm/5"), který doufám přispívá k rozbíjení parazitních odrazů.
Zdi - cihly žádný pevný, tuhý beton.
Podlaha - zateplený beton, Mirelon 3mm, celoplošný PE koberec 8mm, na něm vlněný koberec 10mm už jen mezi repro a posluchačem.
Celkový sound mi přijde na dlouhodobý poslech bezva. Kdybych mě zadní stěnu jen cihly+omítka (jako vedle v místnosti), tak zvuk je o dost tvrdší a já přísnnější k odrazům.
Jinak sklenou vatu do bydlení opravdu nechci a velmi, velmi nákladné akustické panely a bass trap mě příliš nenadchly.
Závěsy (či koberec na stěně), člněnitý nábytek ale hlavně strop (lustr nebo lamely) jsou jednoduchý a účinný akustický základ. Ale před realizací to chce ucelený plán než je step by step.
Samozrejme pravda sa naozaj nachádza na vašej straně lebo na vás nesmelo žmurká audio-acoustic Žubrienka Jr...
Zadní stěna - za zády posluchače mám staré špaletové okno, kde je nahusto nařasená bílá záclona s hustým vzorem (co nikdo nechtěl !) a před ní je nahusto nařasený závěs z lehkého textilu. Pod wokno je umístěná sedačka pro dva z mikroplyše. Opěrka sedačky dosahuje přibližně kousek pod ramena, tj. nic vysokého jako ušáky apod.
Před sedačkou jsem měl konf. stolek se sklem, ale ten ubíral dost místa pro pohyb ale hlavně ubíral soundu, navíc na něm byl stále binec, tak mušel pryč.
Místo něj aktuálně zkouším leccos příjemného pod "kopyta", nejprve krabice pak bobky od sedaček, jak mi co přijde pod ruku. Ale čím nižší to je, tím mi to přijde příznivější pro sound místnosti.
Na bočních stranách jsou členitě zaplněné regály či knihovničky Expedit/Kallax s CD, LP, SP nosiči, HDD a dalším nezbytným vybavením pro experimentování jako jsou odložené zesilovače, vintage repro Tesla, Isophon, kabely, voloviny ke gramofonu, náhradní elektronky Tesla ECC83 (alias 12AX7) a EL34, knížky o muzice a různé páskové tlumivky, PP kondenzátory, keramické rezistory pro DIY.
Na bocích místnosti jsou dále dveře - členěné na tři pole, jen horní třetina obsahuje sklo.
Strop - rovný, hladký, dřevěná prkna s bambusem tj. satará klasika, uprostřed s trojklanným lustrem (od stropu 65 cm) s neo-secesními koulemi (cca 12,5 cm/5"), který doufám přispívá k rozbíjení parazitních odrazů.
Zdi - cihly žádný pevný, tuhý beton.
Podlaha - zateplený beton, Mirelon 3mm, celoplošný PE koberec 8mm, na něm vlněný koberec 10mm už jen mezi repro a posluchačem.
Celkový sound mi přijde na dlouhodobý poslech bezva. Kdybych mě zadní stěnu jen cihly+omítka (jako vedle v místnosti), tak zvuk je o dost tvrdší a já přísnnější k odrazům.
Jinak sklenou vatu do bydlení opravdu nechci a velmi, velmi nákladné akustické panely a bass trap mě příliš nenadchly.
Závěsy (či koberec na stěně), člněnitý nábytek ale hlavně strop (lustr nebo lamely) jsou jednoduchý a účinný akustický základ. Ale před realizací to chce ucelený plán než je step by step.
Samozrejme pravda sa naozaj nachádza na vašej straně lebo na vás nesmelo žmurká audio-acoustic Žubrienka Jr...
Pro představu toto je ta místnost:
doufám že odkazy budou funkční:
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... 21yseDwEB2
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... 9ltdNpYE6C
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... pFKpkbAZ10
Tou stěnou bych chtěl zakrýt i ty trubky od topení.
doufám že odkazy budou funkční:
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... 21yseDwEB2
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... 9ltdNpYE6C
https://photos.google.com/photo/AF1QipN ... pFKpkbAZ10
Tou stěnou bych chtěl zakrýt i ty trubky od topení.
Naposledy upravil(a) Vajgl dne 14 kvě 2018 10:04, celkem upraveno 2 x.
Ty odkazy máš blbě, vlož to přes tag [url]
Tak jsem na tom začal pracovat, zbylo mi nějaké dřevo ze stavby pergoly a vaty Rockwool mám taky dost, takže postup následující: rošt vyplněný 5cm vatou, cca 5cm vzduchová mezera a další hustší rošt který ponese koberec. Uvnitř konstrukce si zavedu kabelové chráničky takže kabeláž bude schovaná. Až začnu pracovat hodím sem fotky.
Nejnovější trend nejsou pohltivé materiály, ale plochy pokryté různě vysokými špalíčky dřeva, čelní plochu mohou mít také zešikmenou. Zvuk se vrací do místnosti všesměrově, takže také dojde k požadovanému snížení dozvuku, ale bez ztráty akustického výkonu.
Odjakživa se pouziva kombinace obého,pasti(absorbéry) i difuzory.
Naposledy upravil(a) Bazi 36 dne 23 pro 2018 17:17, celkem upraveno 1 x.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Co je vnejsi material? Myslim, co bude z vnejsi strany Rockwoolu? Je tam neco pevneho - cihly, beton?
Ja jsem ted v docasny poslechovce v podkrovi, kde vetsinu plochy sten a stropu tvori sadros, pod nim 35 cm izolace typu Rockwool, parozabrana a stresni krytina. Zvukove totalni katastrofa. Musim poslouchat z max 1.5 metru, jinak nikde nejsou zadne basy.
Vzdy bych zvazoval pro dany prostor vhodnou kombinaci absorbce a difuze. Ty chces resit predevsim absorbci strednich a vyssich tonu. Abys to pak nemel pretlumene na vyskach a dlouhy dozvuk na basech.
Akusticky prvky sice nejsou zadarmo, ale maji svuj smysl.
Ja jsem ted v docasny poslechovce v podkrovi, kde vetsinu plochy sten a stropu tvori sadros, pod nim 35 cm izolace typu Rockwool, parozabrana a stresni krytina. Zvukove totalni katastrofa. Musim poslouchat z max 1.5 metru, jinak nikde nejsou zadne basy.
Vzdy bych zvazoval pro dany prostor vhodnou kombinaci absorbce a difuze. Ty chces resit predevsim absorbci strednich a vyssich tonu. Abys to pak nemel pretlumene na vyskach a dlouhy dozvuk na basech.
Akusticky prvky sice nejsou zadarmo, ale maji svuj smysl.