Psychoakustika

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Psychoakustika

Příspěvek od dadaft »

Psychoakustika

myslím si, že by si zasloužila nějakou přesnější definici a diskusi.
co všechno můžeme pod tento pojem zahrnout?
PMA v jiném vlákně napsal: Vliv na přenos informace sluchovým nervem z vnitřního ucha do mozku může mít cokoliv. Říká se tomu psychoakustika, a nejde o pejorativní pojem.
není psychoakustika širší?
podle mě do ní spadá i naše vnímání odražených zvuků v závislosti na jejich zpoždění atd.

co je to psychoakustika?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Psychoakustika

Příspěvek od Aleska »

Nedalo mi to (to téma) a tak porušuji svůj vlastní BAN:

Psychoakustika (je děvka) *headbang*

Abych (náhodou) nebyl ihned napaden, půjčil jsem si jen titulek velice zajímavého blogu
Webspace of D.A.
, pro jistotu uvádím jeho stránky: http://frakira.fi.muni.cz/~antos/2009/0 ... -je-devka/

Jinak je to věda která se učí na vysokých školách v rozsahu zde uvedeném: http://fu.ff.cuni.cz/vyuka/akustika/3_p ... ustika.pdf

Takže se podívej co se dnes na vysokých školách studuje a můžeš si odpovědět sám, že nikdo z tohoto fóra ti nemůže odpovědět na to, co tě zajímá. Když se toto probírá na vysoké, co asi na středních, a co se na nich kdysi učívalo ? Natož ještě definici, platnou pro všechny, na to rovnou zapomeň.

*offtopic* Mimochodem, posloucháš hudbu, nebo psychoakustiku ? Já hudbu, na to druhé ...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no třeba velký bobo by na tohle téma jistě něco říct mohl.

mně osobně třeba praktické pochopení jistých věcí, které dle mě patří spíš do psychoakustiky než do klasické akustiky poslechového prostoru, velmi pomohlo právě k tomu, abych si mohl vychutnávat hudbu a neřešit pořád zvuk.
díky velikosti své poslechovky a experimentování jsem poznal, že zde tak intenzivně až mesiášsky prosazovaný LEDE (live end - dead end) koncept uspořádání poslechovky není jediná možnost k získání (v rámci možnosti hifi) přesvědčivého zobrazení.
že když máš dostatek prostoru nepotřebuješ k zobrazení se skutečně reálnou velikostí nástrojů a vynikající lokalizací půltunové sloupy a dost nákladné akustické úpravy.

půl roku jsem se se svým poslechovým prostorem pral. teď jsem prostě nadšený z toho, jak mi to hraje.
a k tomu mi jistě pomohly i (laické) diskuze na fóru.

tolik za sebe.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Aleska píše: Abych (náhodou) nebyl ihned napaden, půjčil jsem si jen titulek velice zajímavého blogu
Obvykle si dokazu najit lepsi duvod k vypadu, nez citovani titulku z meho webu ;))

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

dadaft píše:když máš dostatek prostoru nepotřebuješ k zobrazení se skutečně reálnou velikostí nástrojů a vynikající lokalizací půltunové sloupy
i to je psychoakustika :D

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

david píše:
Aleska píše: Abych (náhodou) nebyl ihned napaden, půjčil jsem si jen titulek velice zajímavého blogu
Obvykle si dokazu najit lepsi duvod k vypadu, nez citovani titulku z meho webu ;))
Tvůj web ? Tak to se omlouvám, že jsem se nedovolil, ale netušil jsem. Jinak - výborný, pobavil mne, díky.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

tak jsem objednal Základy experimentální psychoakustiky Aloise Melka.
zdá se, že tento obor je u nás zatím v plenkách.

http://www.kosmas.cz/knihy/127577/zakla ... oakustiky/

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, Základy experimentální psychoakustiky je 250 stránek metodologie - jak z lidí vytřískat, co se jim skutečně líbí/nelíbí. například jestli je zvuk zavíraných dveří nového modelu známé automobilky dostatečně libozvučný...
holt jde o byznys, takže metodologie musí bejt neprůstřelná.
:roll:
přeháním.
ale jenom trochu.

nicméně pár zajímavých věcí se našlo:
vzpomínám si, jak bylo před časem odmítnuto mé tvrzení, že je zvuk beden v blízkosti zdí temperovaný. a před nedávnem bylo zase konstatováno, jednak že blízkost zdí nemá na zkreslení reproduktorů žádný vliv, jednak že hrby na basech u "dospělých" sloupů zas až tak nevadí.
jenže je vědecky dokázáno, že výška tónu (ne frekvence zvuku, to je rozdíl) se mění s akustickým tlakem. takže když přitvrdím na basech, rozladím hudbu.
když prdnu sloupy s "předimenzovanými basy" do kouta, tak mi technici řeknou, že se žádné podstatné zkreslení nekoná - - - ale já vím svoje plantážníci: je to v kelu, a ne že ne...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Na zvukařském webu jsem našel tuto radu :

- a jako poslední a velmi důležitý důvod pro mixování při nízké hlasitosti je to že vaše uši při větší hlasitosti si začínají přidávat frekvence, které v nahrávce prostě nejsou. Zkuste si následující pokus. Pokud jste kytarista nalaďte si kytaru, ihned nato zapojte kytaru do pultu a nasaďte si sluchátka. Vyjeďte si hlasitost na poměrně vysokou úroveň. Stane se to, že Vaším uším kytara nebude ladit. Sundejte sluchátka chvíli nechte odpočinout Vaše uši a potom se opět vraťte ke kytaře a poslechněte si ladění bez sluchátek, a hele zase ladíme.

Odpovědět