Ozvučení hodně malé místnosti

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
leops
Kontaktovat uživatele:

Ozvučení hodně malé místnosti

Příspěvek od leops »

Ahoj,
je reálné ozvučení extrémě malé místnosti o velikosti 6 m²? V místnosti by byli jen komponenty, regálovky a křeslo. Za dírou širokou 158 je průchod do obýváku, který je dlouhý 5 m. V současnosti mám sestavu v obýváku a když chci poslouchat, tak musím repro roztáhnout a vysunout do prostoru, protože jinak by překážely v otevření dveří. Tak přemýšlím jak to vyřešit. :D
Snímek obrazovky 2022-12-08 133016.png

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Ozvučení hodně malé místnosti

Příspěvek od Fidji99 »

Tym, ze ta zadna stena je otvoreny priestor, tak to zase az tak male akusticky nie je a moze to byt dokonca aj vyhoda.
Ta izba kludne utiahne aj nieco co ma 6.5 palcovy woofer [5.25 urcite] len budes musiet zatlmit prvy odraz od bocnej steny a potom mozes kludne robit s nearfield trojuhonikom 1.8-2.2m, co uz je v pohode.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Jaký by byl zdroj signálu? Aktivní monitory nelze připojit jen tak k čemukoli. A pokud by šlo o ty KH80, tak by k tomu měla být v takovéto místnosti určitě i kalibrace MA1 a v tom případě je nutná i USB zvukovka s XLR mikrofonním vstupem s fantomovým napájením mající ASIO driver. Subwoofer bych kupoval třeba až následně dle potřeby.
Asi hodně zatlumit, jinak to bude lítat všemi směry. Vchod do obýváku předpokládám bude za hlavou.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Určiě by stačilo levnější řešení kalibrovaný usb mikrofon Umik, do notebooku nainstalovat bezplatný měřící program RAW,který si s umikem rozumí a vesele kalibrovat. *2thumbsup*

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Fidji99 píše:
10 pro 2022 09:48
Tym, ze ta zadna stena je otvoreny priestor, tak to zase az tak male akusticky nie je a moze to byt dokonca aj vyhoda.
Ta izba kludne utiahne aj nieco co ma 6.5 palcovy woofer [5.25 urcite] len budes musiet zatlmit prvy odraz od bocnej steny a potom mozes kludne robit s nearfield trojuhonikom 1.8-2.2m, co uz je v pohode.
Nápodobně 👌👍

LUK

Příspěvek od LUK »

Tomáš píše:
10 pro 2022 16:09
bezplatný měřící program RAW....*
REW - Room EQ Wizard

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

leops píše:
09 pro 2022 14:49
... V místnosti by byli jen komponenty, regálovky a křeslo...
... za daných podmienok a šírke posluchového priestoru iba 2.4m by som volil "nearfield trojuholník" maximálne 1,2m

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

A nebo reprosoustavy s úzkou směrovostí,např.:
Obrázek
Obrázek

leops
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leops »

To jste mě potěšili, že to realizovatelný. *2thumbsup* Je mi jasný, že asi budu muset vyměnit sloupy za regálovky a možná i časem zesilovač, ale i tak už se těším. Nyní mám Xavian Deliziosa + Marantz PM6006,NA6006. Repro bude naproti vchodu do obýváku.
Naposledy upravil(a) leops dne 11 pro 2022 09:32, celkem upraveno 1 x.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Tomáš píše:
10 pro 2022 16:09
Určiě by stačilo levnější řešení kalibrovaný usb mikrofon Umik, do notebooku nainstalovat bezplatný měřící program RAW,který si s umikem rozumí a vesele kalibrovat. *2thumbsup*
Myslíte? A jak by si pak pustil třeba z CD či jiného zdroje? A myslíte, že by to zvládl bez dlouhého studia všeho okolo? S MA1 je to na pár kliknutí bez větších znalostí (pokud nemá smůlu) a funguje to pak na jakékoli zdroje signálu.
Je to jako koupit si audinu na odvoz nákupu z Kauflandu.

Jinak zrovna tuhle sestavu (KH80+KH750) používají i zvukaři i v takto malých místnostech i se SW. Stačí si projet recenze na Thomann a jinde. Negativní názor jsem ještě nezaznamenal myslím nikde, jenom jediný z těch stovek a byl spíše konstatující vlastnost, z doby před DSP sw, kterou právě ten sw odstraní.

leops
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od leops »

Máš pravdu, akustice rozumým jako koza petrželi. :D

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Každopádně bych leopsovi doporučil zvážit i jiné možnosti než aktivní repro, protože je to opravdu velká technická změna, jde o profi řešení a to je jiný svět.
Musel by se zbavit i zesilovače, síťový streamer by šlo použít jen přes variabilní výstup nebo pevný a přikoupit externí regulaci, nebo koupit předzesilovač ideálně s xlr výstupy, prostě je to pro běžného člověka celkem komplikované. Slučují se dva rozdílné ne úplně kompatibilní světy - hifi a profi.
V profi sféře to funguje tak, že vše je digi a co není se digitalizuje a spojuje se to nakonec v převodníku DAC nebo spíše AD-DA a jeho výstup je připojen k aktivním monitorům. Nebo je místo převodníku analogový mixpult - v hifi je obdoba ten předzesilovač.
Není to vše plug and play. Lze dosáhnout skvělých výsledků, ale pro laika to nemusí být jednoduché.
Asi jsem rozhodování neulehčil.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

leops píše:
11 pro 2022 09:23
To jste mě potěšili, že to realizovatelný. *2thumbsup* Je mi jasný, že asi budu muset vyměnit sloupy za regálovky a možná i časem zesilovač, ale i tak už se těším. Nyní mám Xavian Deliziosa + Marantz PM6006,NA6006. Repro bude naproti vchodu do obýváku.
Alebo si kup super pohodlne kreslo a vyber sa cestou kvalitnych sluchatiek.

Kristen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kristen »

leops píše:
11 pro 2022 09:23
S výměnou beden bych se neukvapoval. Napřed si v místnosti vyzkoušej svoji sestavu. Názor malá místnost - malá bedna je zavádějící. S regálovkami jsem se v místnosti 16 m² natrápil celkem dost. Po výměně 4. páru regálovek jsem tam dal plnohodnotné 3 pásmové sloupy a bylo vymalováno. Nakonec jsem skončil u čtyřpásmovek s 12" basáky s uzavřenou (to je důležité) ozvučnicí a dvěma suby Velodyne DD15+ a hraje to super. Samozřejmě až po doladění akustiky profesionálem za ne malý peníz :)

Odpovědět