Ozvučení hodně malé místnosti
Re: Ozvučení hodně malé místnosti
věřím, že by hrály super, ale s centrem to je + dalších 15tis, to už je moc, ale díky.
Nechci tě odrazovat, ale myslím, že tam toho moc nevymyslíš. Ta skříň po straně tomu určitě nepomáhá.
Mám taky malou místnost, ale poslouchám jenom stereo. Takže středy výškáčů od sebe 105cm a výšky-uši 150cm.
Uši-zadní stěna 80cm.
Mám taky malou místnost, ale poslouchám jenom stereo. Takže středy výškáčů od sebe 105cm a výšky-uši 150cm.
Uši-zadní stěna 80cm.
Být tebou tak prvně koupím dobré sloupy. Vše ostatní má čas až našetříš peníze. Kalibrace se špatně umístěným sloupem by si měla poradit i když bude mít basreflex dozadu. Takže by to mělo být v pořádku. A je lepší aby hlavní zvuk basu byl ze sterea než to nechávat jen na subu. Pak je hodně značek které se specializují více na kino. Třeba Klipsch nebo GoldenEar a bude jich určitě více podobných. Třeba poradí nějaký kinař.
na to jsem se tady právě ptal, jestli i do 13m2 můžu mít sloupky... vlastně bych je preferoval, líbí se mi víc než regály na stojanech, budou mít lepší basy a možná bych pak nepotřeboval ani ten sub, ale tak ten jde dokoupit případně vždy.
Takže už jen nějaké vybrat + aby se n nim dal pořídit i centr.
Co jsem zatím tak nastudoval tak ke kinu se docela doporučují
Polk Audio S50e/S55e či Q Acoustics 3050i (jsou dost podobné)
Hlavně ty polky jsou údajně vůči ceně velmi dobré, mají mít více zábavný charakter, což by mě vadit nemělo. Nehledám úplně přesnost, ale spíš líbivost.
Nebo pak Heco Aurora 700 by měly být lepší, ale ty zas mají bassrefex vzadu.
Cenově bych se rád za 2 sloupky + centr vešel do 30tis, ale klidně to může být méně
Takže už jen nějaké vybrat + aby se n nim dal pořídit i centr.
Co jsem zatím tak nastudoval tak ke kinu se docela doporučují
Polk Audio S50e/S55e či Q Acoustics 3050i (jsou dost podobné)
Hlavně ty polky jsou údajně vůči ceně velmi dobré, mají mít více zábavný charakter, což by mě vadit nemělo. Nehledám úplně přesnost, ale spíš líbivost.
Nebo pak Heco Aurora 700 by měly být lepší, ale ty zas mají bassrefex vzadu.
Cenově bych se rád za 2 sloupky + centr vešel do 30tis, ale klidně to může být méně
Jasně vítězí "metrové" sloupy s BR dopředu, stačí dvoupásma, repra středobasy bývají zdvojené pro vyšší výkon, tak. Stojany jakkoli "stylové" nemám v oblibě vratké jsou a nestabilní, snadno je převrhne hravé děcko, dovádivá kočka nebo pes. I to je dobré zvážit.
Pokud jsi psal, že to používáš z 80% na DK, tak už si sám poznal jaké to je, když to neumí basy. Filmy jsou vyráběny s ohledem na zvukové efekty a v některých scénách tam hraje i 30, možná 25 Hz. Pokud to chceš zaplácnout jen sloupkovými repro, tak to se Ti prodraží. Počítej 100 tisíce a bez toho subu to stejně nebude ono. Používám 702 S2, cenovka přes 130 litrů a reálně jsou v rovině od cca 50 Hz, tak je mám samozřejmě podložené Subem, který zahraje ten spodek od cca 10 Hz-3 dB, ale to je o jiných cenách. Bez subu to filmy nehraje přijatelně.
Ve filmech běží tzv. LFE, jako samostatný kanál a ten jde velice hluboko. Většina dobrých subů má 30 Hz a ty lepší i 20 Hz a níže. Když pak "Predátor" přistává se svou lodí mezi Komanče, ze zadu na Tebe zaůtočí zvuk, který Ti rozvibruje křeslo. O tom je dnešní filmový zážitek. Bez subu - na to zapomeň.
Sloupky za 30 a bez subu, to je vyhozený peníz, to je mizérie i na hudbu, možná na Metal, Elektro a pod.
Radu Ti bohužel nedám, to bys musel mít úplně jiný budget. Nenaskakuj na kraviny typu "zábavný charakter" a pod.
Ve filmech běží tzv. LFE, jako samostatný kanál a ten jde velice hluboko. Většina dobrých subů má 30 Hz a ty lepší i 20 Hz a níže. Když pak "Predátor" přistává se svou lodí mezi Komanče, ze zadu na Tebe zaůtočí zvuk, který Ti rozvibruje křeslo. O tom je dnešní filmový zážitek. Bez subu - na to zapomeň.
Sloupky za 30 a bez subu, to je vyhozený peníz, to je mizérie i na hudbu, možná na Metal, Elektro a pod.
Radu Ti bohužel nedám, to bys musel mít úplně jiný budget. Nenaskakuj na kraviny typu "zábavný charakter" a pod.
no já vím, že většina z vás se tady pohybuje hodně jinde, co se aparatury týče. Ale tak já nejsem tolik náročný + to beru obecně tak, že nárůst ceny o 100% zlepší zvuk třeba o 20%.. a pak je otázka, kolik z těch 20% vůbec uslyší moje uši a hlavně v mých mizerných podmínkách. Z toho píšeš by se zvukem pak byl spokojený málo kdo. Drtivá většina lidí má doma jen zvuk z TV, takže 3 přední repráky za 30 myslím smysl rozhodně má a vyhozené peníze to nebudou. Že nebudu patřit mezi 3% lidí, které mají nabušené audio, to vím a nevadí mi to
Každopádně sub jsem nezavrhnul, jen chci začít předními sloupy + centrem. Pokud nebudu spokojený, sub se dá vždy dokoupit. Nicméně tam se trochu děsím komplikovanosti to celé nastavit/vyladit vůči dané místnosti. Každopádně sub momentálně není aktuální, leda by se objevila nějaká zajímavá nabídka na sloupy se subem, ale to by jak píšeš, nebylo za 30.
I tak díky za reakci.
Každopádně sub jsem nezavrhnul, jen chci začít předními sloupy + centrem. Pokud nebudu spokojený, sub se dá vždy dokoupit. Nicméně tam se trochu děsím komplikovanosti to celé nastavit/vyladit vůči dané místnosti. Každopádně sub momentálně není aktuální, leda by se objevila nějaká zajímavá nabídka na sloupy se subem, ale to by jak píšeš, nebylo za 30.
I tak díky za reakci.
Tak to maj u BW nějakou hrbatou, tu "rovinu"... A ještě jim rezonuje i pixle.
https://www.stereophile.com/content/bow ... asurements
https://www.stereophile.com/content/bow ... asurements
A co tedy zkusit oslovit zdejší šikovné členy, co už tady postavili aparatury všech kategorií? Jsou tu popsány kvanta osobních zkušeností. Musíš si to tady prostě trochu pročíst a udělat si vlastní názor. Komerční bedny za 30 jsou prostě na prd s tím nic nenaděláš...
To je zase jedno silné tvrdenie. S tým sa dá súhlasiť iba s dovetkom že pre niekoho, resp. pre náročného poslucháča.Komerční bedny za 30 jsou prostě na prd s tím nic nenaděláš.
Bežný človek si v tej sume určite dokáže nájsť niečo s čím dokáže žiť. Nehovoriac o bazáre.
Napríklad také Indiana Line Tesi 542 (test: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... e-tesi-542 ). Malé lacné stĺpiky vhodné aj do menších miestností. V zaplatitelnej sume sú aj ich väčšie modely. Majú v ponuke aj centre. Na tú značku som čítal dosť pozitívnych hodnotení od užívatelov. Samozrejme že sa nájdu aj negatívne hodnotenia, ale pri čom nie?
skypi
Tak se pochlub na čem Ty točís DK? Rovina? Asi jsi to nepochopil, myšleno stav, kdy i ty basy jsou už reálně znějící jako ostatní frekvence, ať už v jakkoliv pokřivené rovině. Ten rozptyl 5-6 dB u DK nevadí, ale vadí basy -20 dB a absence Subu, tak jako to tady radíte někteří, ke koupi za 30 peněz. Na poslech hudby to ani tak nepoužívám.
kykloop
Musíč vědět, co vlastně chceš. I tady platí že z ho*na bič neupleteš a kvalita má svoji cenu. Jestli to má smysl, či mnoho peněz, nenáročnost a pod., prostě si někde poslechni to skutečné DK, ať víš jak ten film na tom vyzní a pak si ten stejný film přehraj jinde, na něčem za pár peněz. Rozhodnout se musíš Ty sám, pouze jsem Ti popsal zkušenosti za pár desítek let.
Tak hodně štěstí.
Tak se pochlub na čem Ty točís DK? Rovina? Asi jsi to nepochopil, myšleno stav, kdy i ty basy jsou už reálně znějící jako ostatní frekvence, ať už v jakkoliv pokřivené rovině. Ten rozptyl 5-6 dB u DK nevadí, ale vadí basy -20 dB a absence Subu, tak jako to tady radíte někteří, ke koupi za 30 peněz. Na poslech hudby to ani tak nepoužívám.
kykloop
Musíč vědět, co vlastně chceš. I tady platí že z ho*na bič neupleteš a kvalita má svoji cenu. Jestli to má smysl, či mnoho peněz, nenáročnost a pod., prostě si někde poslechni to skutečné DK, ať víš jak ten film na tom vyzní a pak si ten stejný film přehraj jinde, na něčem za pár peněz. Rozhodnout se musíš Ty sám, pouze jsem Ti popsal zkušenosti za pár desítek let.
Tak hodně štěstí.
JV
S pár bendama za 30 jsem žil, hodně beden za mnohonásobek jsem slyšel ve studiích a u známých. Věřím, že ty Meskyho postavené bedny jsou na tom lépe než vše jmenované a do 30 se vejdou i s centrem. Indiana line možná dobrý, ale proti postaveným bednám se nechytají...
S pár bendama za 30 jsem žil, hodně beden za mnohonásobek jsem slyšel ve studiích a u známých. Věřím, že ty Meskyho postavené bedny jsou na tom lépe než vše jmenované a do 30 se vejdou i s centrem. Indiana line možná dobrý, ale proti postaveným bednám se nechytají...
To samozrejme nerozporujem, ale jednoznačne tvrdiť že do 30tky je všetko komerčné nepočúvatelný shit je trochu silné vyhlásenie. V tom segmente sa našla kopa spokojných užívatelov. Samozrejme že vždy bude niečo lepšie. Je to len vec osobných preferencií a hlavne možností.
Co sa tyka kina, tak tam je basova zlozka vekmi podstatna. To zo stlpov nijako nedas, bez subwooferu tie stlpy budes akurat tak zbytocne pretazovat. Frekvencny profil je uplne inde ako pri hudbe, tam tej energeie pod 30 alebo aj pod 18Hz su mraky. Preatazujes repro, preazujes receiver a este to ani dobre nehra.kykloop píše: ↑24 dub 2023 15:51no já vím, že většina z vás se tady pohybuje hodně jinde, co se aparatury týče. Ale tak já nejsem tolik náročný + to beru obecně tak, že nárůst ceny o 100% zlepší zvuk třeba o 20%.. a pak je otázka, kolik z těch 20% vůbec uslyší moje uši a hlavně v mých mizerných podmínkách. Z toho píšeš by se zvukem pak byl spokojený málo kdo. Drtivá většina lidí má doma jen zvuk z TV, takže 3 přední repráky za 30 myslím smysl rozhodně má a vyhozené peníze to nebudou. Že nebudu patřit mezi 3% lidí, které mají nabušené audio, to vím a nevadí mi to
I tak díky za reakci.
Prijatleny sub nie je drahy a usetris si mnozstvo problemov. Skusil by som sa poziet ci nenajdes niekde nieco typu SVS alebo Velodyne v akcii alebo v SH Viac sa posunies, ked si kupis normalny sub, a dokupis normalne regalovky, ktore hraju v reale aspon do 60Hz ako ked vyplieskas peniaze na nejake 3 pasma so 6.5 palcovym basakom.
Ja sa viem pod to podpísať aj pre stereo. (Viď moje "Vybavení")
(Je ale pravda, že nastavenie nie je triviálne a chce to tomu venovať potrebný čas)
(Je ale pravda, že nastavenie nie je triviálne a chce to tomu venovať potrebný čas)