Obložení zadní stěny?
Obložení zadní stěny?
Dlouho mi trvalo, než jsem někdy vyčetl, že poslech u zdi je špatně. Ano, zdůrazňuje to basy. Jsou snad tyto basy jiné než ty, které se snažíme dostat z BR trubky, například? Nemám jinou možnost poslechového místa. Místo "pořádných " beden jsem musel zvolit regály... Stačil by dozadu pověsit hutný závěs? 5 cm od zdi? Pozn.: Měl jsem pověšená dvoupásma pro poslech v leže, ale nějak to nebylo ono. Nebo to nebyly ty správné. Přišlo mi, že reprákům v bedně nesvědčí poloha směrem dolů. ??(kromě stropních repro)
Re: Obložení zadní stěny?
Na dunici basy ti zaves nepomuze. Dunici basy jsou dane hlavne rozmery mistnosti a polohou repro a poslechoveho mista. Muzes to zkusit umistit jinak, ale jestli nemas moznosti, tak je to asi bez vetsi sance. V takovem pripade jsou dve moznosti akustickych uprav. Bud absorpce, coz je u nizkych frekvenci dost obtizne, protoze to vyzaduje pomerne velkou tloustku materialu, u tech nizkych frekvenci klidne pul metru a vic, nebo muzes instalovat rezonatory, ktere maji tloustku cca do 20cm a pujdou naladit na frekvence, ktere potrebujes. I tak to ale muze dunet dal, pokud budes sedet primo u toho. Kazdopadne nejake mereni zrejme bude nutne a nez budes do neceho investovat, tak si radsi nejdriv pozvi nejakeho profika na mereni a konzultaci, at zbytecne neutracis za blbosti, nebo nefunkcni reseni.
Zadna stena - to nie je primarne problem basovej zlozky, ano mozes tam mat nejaky mod, ako hocikde inde v meistnosti. Posun sa o pol metra nabok a to spravanie basov sa uplne zmeni.
Zadna stena pri hlave robi problem v stredoch a na vyskach, kde sa ti v nahodnom poradi nasobi a odcita priamy zvuk a odraz, ktory je v podstate hned. Difuzia ti nepomoze, na to si prilis blizko.
Dat tam nejaky tensi absorber, tak 5 cm, to je relativne dobra cesta, ale treba si to vyskusat. Zavesy a tak to moc nefunguje, tam sa to sprava uplne nepredvitatelne a je to dobre akurat na celkove utlmenie miestnosti, ale nie blizko hlavy urcite. Skor napriklad zboku, pred okno.
Zadna stena pri hlave robi problem v stredoch a na vyskach, kde sa ti v nahodnom poradi nasobi a odcita priamy zvuk a odraz, ktory je v podstate hned. Difuzia ti nepomoze, na to si prilis blizko.
Dat tam nejaky tensi absorber, tak 5 cm, to je relativne dobra cesta, ale treba si to vyskusat. Zavesy a tak to moc nefunguje, tam sa to sprava uplne nepredvitatelne a je to dobre akurat na celkove utlmenie miestnosti, ale nie blizko hlavy urcite. Skor napriklad zboku, pred okno.
Já bych si dal dozadu nějaký absorber, Třeba panel. Klidně si vzal ty panely 4 a dal si dva i po bocích, dva vzadu a experimentoval. Závěs je nepředvidatelný. Jestli je místnost menší, zatlumení bude hrát roli, Tím tomu pomůžeš celkově. Jinak se asi rezonátoru nevyhneš. Par poslechovek, kde rezonátory konkrétně ty Vitvarovy znám a navštívil jsem. Zase z některých ohlasů, může rezonátor způsobit "vlnku" jinde a při změnách v sestavě je potřeba stejně hýbat vším a pak může být přínos rezonátoru s otazníkem, je třeba korigovat (zažil jsem toto). Ale to už bylo fajnové tunění a k tomu se stejně teď nedostateš, leda by Ti někdo akustiku uděal jako celek. Na foru toto nevyřešiš.
Díky za názory. Jasněže, po odstoupení od stěny nebo posunu přebasování mizí. Sedím, případně pololežím totiž na posteli, jinou možnost nemám. Pak tedy zbývá řešení zdarma-stáhnout basy na korekcích. Čert to vem, na jaké frekvenci je mod a kde uberu poťákem. Bez kompromisu to nepůjde, což je docela hodnotný závěr pro onu místnost a pro můj klid.
Naprosty souhlas. Zadní stěna barví středy, dle vzdálenosti od uší. Já tam dal kousek od stěny 7 cm absorbci, je to lepší, i když stále ne ideální. Ale jinak to nejde. Basy mi řeší DSP v monitorech.Fidji99 píše: ↑07 črc 2022 16:37Zadna stena - to nie je primarne problem basovej zlozky, ano mozes tam mat nejaky mod, ako hocikde inde v meistnosti. Posun sa o pol metra nabok a to spravanie basov sa uplne zmeni.
Pěkná ukázka, co ta blízkost stěny dělá, je v tomhle videu:
Uplne symptomaticke pre toto, ale aj dalsie fora.
Jedna z najdolezitjesich moznosti, ako sa da zvuk vytiahnut skutocne o par levelov vyssie [uprava zadnej steny] - a to aj v pripade, ze je niekto limitovany priestorom a tu sedacku musi mat na stene. Vyhovorka na WAF neobstoji - uz sa daku zhonat skutocne dizajnovo nadherne prvky.
Ale hlavne ze ked sa riesia kable a podlozky, tak to je diskusia v plnom prude. [ale to len tak na okraj, mna neberte vazne, ja nie som ziadny poriadny hifista]
Jedna z najdolezitjesich moznosti, ako sa da zvuk vytiahnut skutocne o par levelov vyssie [uprava zadnej steny] - a to aj v pripade, ze je niekto limitovany priestorom a tu sedacku musi mat na stene. Vyhovorka na WAF neobstoji - uz sa daku zhonat skutocne dizajnovo nadherne prvky.
Ale hlavne ze ked sa riesia kable a podlozky, tak to je diskusia v plnom prude. [ale to len tak na okraj, mna neberte vazne, ja nie som ziadny poriadny hifista]
Je to tak. Já jsem své hifi hned napoprvé umisťoval do zcela plné místnosti. Spousta dřeva, nábytku, závěsy, dokonce strop polepený platama od vajec nastříkanýma na tyrkysovo. Bylo tam v akustice určitě spousta chyb, ale určitě ne odrazů. Pak jsem se nastěhoval do holobytu, začal úplně znova. V místnosti bez ošetřených stěn je úplně jedno jak dobrý aparát člověk postavil. Stačil by tam Gogen párty box a výsledek by byl stejný. I když mám koberec, gauč, závěsy na oknech a knihovny, nevyřešené rohy to spolehlivě zabijou, stejně tak odrazy zezadu. Akustika je ve finále vlastně skoro stejně drahá jako minimálně polovina sestavy, nebo i jako celá když se to vezme do puntíku. A nic se s tím nedá dělat, maximálně to nějak ošidit po domácku a zlevnit. Bez toho to vůbec nemá cenu poslouchat. Jestli se tuningama posouváme o procenta, akustikou jdeme o desítky procent nahoru.