Flat? Bez měření nedosažitelný cíl

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
Milan_
Kontaktovat uživatele:

Re: Flat? Bez měření nedosažitelný cíl

Příspěvek od Milan_ »

Mě by jenom zajímalo kdo z vás mudrců tady si sehnal nějaký ten měřící mikrofon a zkoušel fakt měřit. Ukažte nějaké výsledky vašeho měření...

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Samozřejmě mám kalibrovaný mikrofon Umik,bez toho Dirac live nejde používat :D
Obrázek

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

Ty to tady poslední dobou asi moc nečteš co? Tak třeba jen něco ode mě. Tady sem měřil svoje Fostex ve veliké prázdné místnosti:
potrebuji-poradit/jaky-zesilovac-k-fost ... 11-15.html
Nebo jak sem k nim poprvé ladil MiniDSP v REW:
digitalni-zdroje/minidsp-2x4hd-flex-t25702.html
Nebo je řada měření v mém vlákně:
kdo-je-kdo/weiron-t12712-75.html

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Milan_ píše:
14 kvě 2024 16:17
Mě by jenom zajímalo kdo z vás mudrců tady si sehnal nějaký ten měřící mikrofon a zkoušel fakt měřit. Ukažte nějaké výsledky vašeho měření...
No naprkilad ja, na vedlajsom fore aj jednotlive zmeny ci akustiky alebo komponentov, ako aj moj vyvoj co sa tyka aj toho DRC a ako sa to da ladit.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Tomáš to máš nějaký divný měření. Takhle rovně nehrají snad ani ty nejlepší sluchátka natož reprobedny. Anebo máš dokonalou akustiku a dokonalý bedny 🙂

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

To není měření,ale návrh křivky od Dirac-mini DSP,chtěl jsem ti jen ukázet,že není doporučován flat

meření tady,zprůměrováno z 10 měření,vyhlazení 12dB/oktávu
pro Milana.jpg

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

to si tam tomu dost prismahol na spodku.

muchacho
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od muchacho »

Tohle mě naměřil systém Neumann MA1 a "vyrovnal" již dříve ošetřenou místnost...
Přílohy
20240307_173331.jpg

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

To nevypadá špatně ten Neumann MA1 ono je to asi nejlepší použít parametrický ekvalizér a zacílit přesně na problematické kmitočty. Tak můžu mít mnohem míň pásem než u tradičního ekvalizéru s pevně danými kmitočty a šířkou pásma a výsledná korekce může být lepší.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Ale zase ten had z červených led u analogu než nějaký studený LCD display :P

Tomáš no to zvednutí nejnižší oktávy jak to máš to tak možná na filmy nebo na hry, ale na hudbu to teda moc dobrý není. Na koncertech se většinou vše od 40hz dolů řeže pryč.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Milan_ píše:
15 kvě 2024 08:42
To nevypadá špatně ten Neumann MA1 ono je to asi nejlepší použít parametrický ekvalizér a zacílit přesně na problematické kmitočty. Tak můžu mít mnohem míň pásem než u tradičního ekvalizéru s pevně danými kmitočty a šířkou pásma a výsledná korekce může být lepší.
To co postnul muchacho je uz po kalibraci, ktera je u MA1 automaticka a skoro nic tam nastavovat nejde. Ale vysledky jsou velmi dobre. To EQ na konci je jen na upraveni krivky dle vlastnich preferenci.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Milan napsal
Tomáš no to zvednutí nejnižší oktávy jak to máš to tak možná na filmy nebo na hry, ale na hudbu to teda moc dobrý není. Na koncertech se většinou vše od 40hz dolů řeže pryč.
Já tam mám uložené ty křivky 4,můžu mezi nimi libovolně přepínat,tahle je s nejsilnějšími basy,posupně se asi o 1,5 dB snižují.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Milan

Potvrzuji, jak tady píše Fidji99, s levným SW a majkem za pět peněz, uděláte akorát tak kulové. Skutečná technika pro řešení akustiky je nehorázně drahá a nikomu se to nemůže vyplatit kupovat. Navíc její obsluha je velmi komplikovaná a vyžaduje znalosti. Proto jsem v mém dřívějším příspěvku psal, že jsem si na to zaplatil profesionály. To vše ostatní, co tady probíhá, je jen taková neškodná hra, někdy to pomůže, někdy zhorší stav, ale je nutné přesně vědět co právě probíhá a přesně vědět o čem je řeč. Mimochodem, zvuk se studuje na vysoké škole.

Co se koncertu týká, tak sedout si do zadní části sálu je problém. Tam jsou levnější místa, protože zvuk už je ovlivněn různými odrazy a některé spektra se mohou i vyrušit.
Pokud mohu poradit, tak zásadně do 5. - 7. řady uprostřed. Já to v Rudolfinu dělávám také tak. Stejné názory mám i od prof. hudebníků. Tam je zvuk famózní a žádná domácí reprodukce se tomu nevyrovná. Vyzkoušejte. To píšu o klasické hudbě, kde je to na prof. úrovni a řeší to prof. zvukaři s diplomem.
Něco jiného je rockový koncert, kde zvuk bývá různý a práce zvukaře je např. koníčkem, protože povoláním je např. pekař. Vždy se musí srovnávat srovnatelné.
Hlavně poslouchejte hudbu, je to skvělý relax.

Milan_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan_ »

Oldear když říkáš, že máš akusticky upravenou místnost můžeš sem dát foto jak vypadá změřená odezva přes ten Accuphase to by mě docela zajímalo díky.

Jinak můj názor je, že pokud jde o digitální ekvalizér, tak mezi hardwarovou verzí a čistě softwarem nemusí být žádný rozdíl ve výsledku, protože u hardwaru člověk musí zaplatit převodníky, musí se to nějak ovládat musí to být v nějaké skříní u softwaru člověk platí jen program vše ostatní už má např. v profi zvukovce třeba Lynx.

Odpovědět