Flat? Bez měření nedosažitelný cíl
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Flat? Bez měření nedosažitelný cíl
Tak v současné době je prostý ekvalizér maličko "old school" - jasně ten Accuphase je špička, ale taky dost výjimka. Pokud má někdo sladěnou sestavu a poslechovou místnost, pak ekvalizace stačí a tato je vynikající.
Ekvalizéry jsou dnes nahrazovány komplexnějšími systémy DRC.
Ekvalizéry jsou dnes nahrazovány komplexnějšími systémy DRC.
No, možmá by bylo lepší napsat DRC - Digital Room Correction, pro orientaci ne moc znalých v dané problematice.
Např.
DRC - Komprese dynamického rozsahu
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _tr_pto=sc
DRC - Audio DRC setup
https://www.blu-space.cz/forum/poradna/ ... p-soundbar
DRC - Audio DRC ( Sony )
https://helpguide.sony.net/ha/strtaan10 ... 38672.html
DRC - Digital Reality Creation, pro obraz
https://www.stereovideo.cz/slovnik-pojm ... tatn%C3%AD
a spousta dalších DRCů. Svět je přeDRCován, v podstatě jen další a další digitální šidítka, či digitální švindl, módně tlačené marketingem.
Např.
DRC - Komprese dynamického rozsahu
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... _tr_pto=sc
DRC - Audio DRC setup
https://www.blu-space.cz/forum/poradna/ ... p-soundbar
DRC - Audio DRC ( Sony )
https://helpguide.sony.net/ha/strtaan10 ... 38672.html
DRC - Digital Reality Creation, pro obraz
https://www.stereovideo.cz/slovnik-pojm ... tatn%C3%AD
a spousta dalších DRCů. Svět je přeDRCován, v podstatě jen další a další digitální šidítka, či digitální švindl, módně tlačené marketingem.
Ale no tak nějaké soundbary a domácí kino to bych sem vůbec netahal. To já tedy raději zůstanu old school u normálního ekvalizéru.
Já sem nic netahám, pouze jsem napsal, že strohý název DRC, má dnes více módních variant. Zjevně jsi to nepochopil.
Máš recht, zůstaň "old school". Předpokládám, že za "normální" ekvalizer, považuješ ten analogový. Ano, také jsem jej v roce 1990 používal a Kenwood GE 1100 byl tehdy skvělý. Ty časy jsou však dávno pryč, ale pořád jej ještě vlastním, jen už dávno nepoužívám. Tvoří vizuální podívanou ve "věži" mojí "bytné" v obýváku.
Máš recht, zůstaň "old school". Předpokládám, že za "normální" ekvalizer, považuješ ten analogový. Ano, také jsem jej v roce 1990 používal a Kenwood GE 1100 byl tehdy skvělý. Ty časy jsou však dávno pryč, ale pořád jej ještě vlastním, jen už dávno nepoužívám. Tvoří vizuální podívanou ve "věži" mojí "bytné" v obýváku.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Jj, DRC - Digital Room Correction.
vtipný jak se tu flat představuje jako něco super přitom na flat se to nedá poslouchat, já sám jsem třeba po počátečním nadšením korekce na flat vypnul protože mě to nebavilo
mcm pořádně si to vlákno přečti od začátku. Píšu, že když někdo hraje na direct/nebo flat prostě bez korekcí tak si většinou bláhově myslí, že teď slyší rovný zvuk. Rovný zvuk možná leze ze zesilovače, ale běžná místnost ti ten zvuk tak rozhodí, že k nějakému flat to má hodně daleko. A samozřejmě reprobedny taky nejsou dokonalé a nahrávky to samé.
""" Píšu, že když někdo hraje na direct/nebo flat prostě bez korekcí tak si většinou bláhově myslí, že teď slyší rovný zvuk. """
Ano slyšel by rovný zvuk ( pokud má 100% vyřešenou poslechovku ), resp. takový, který vyšel z představy interpreta, zvukaře a s využitím té, či které kvality hifi aparatury. V každém případě je to nejčisčí zvuk, jaký v reprodukované hudbě může v domácích podmínkách znít a je nezprasený vlivem verglování obsluhy aparatůry, bohužel se zásadním vlivem poslechového prostoru, ale nebude to kmitočtově vyrovnané. Ty testy se minulosti konaly již nesčetněkrát, stačí pro porovnání kvality zvuku to pustit Direct a pak přes korekce, ale na nulách a hned je slyšet rozdíl. Proti vlivu místnosti je to však zanedbatelné.
Pro skutečný Hifi poslech je Flat na tlačítku toho udělátka jedna věc ( většinou nepoužitelná pro kvalitní poslech ) a skutečné nastavení na Flat právě s využitím možností toho udělátka ( samozřejmou podmínkou je před tím zvukově realizovat poslechovku ) je věc druhá. Nejdůležitější je ten poslechový prostor, nešetřit a dle možností to vyladit co nejlépe, za využití profíků. Pak v takovém prostoru a při použití kvalitně zrealizované nahrávky a kvalitní aparatury jsou jen drobné korekce +- max. 1 dB v oblasti basů ( vliv prostoru ) a od 1 kHz už s tím není potřeba cokoliv dělat. Něco jiného je kmitočtově zvládnutá kvalita nahrávek. Na to však exituje možnost několika desítek předvoleb a nebo to nechat na zvolenou křivku korigovat automaticky.
Pokud si někdo myslí, že to může korigovat +- 5dB, na jednotlivých šavlích, tak to je brutální omyl. Chce to více pásmový korektor a minimální korekce na více kmitočtech vedle sebe.
Pokud se s tím někdo chce babrat, tak v současnosti zmrskané nahrávky LW, někdo něpatrně upravuje v rozmezí 4-8 kHz, aby to bylo alespoň poslouchatelné, pokud ta nahrávka nemá jinou kvalitní alternativu. Já však tyto nahrávky nekompromisně vyhazuji. Mám toho na poslouchání "HAFO" a k těm zmršeninám bych se už nikdy nevrátil.
Takže jedna věc je Flat z koncového siliče a druhá věc je Flat k poslouchání v poslechovém prostoru.
Hodně úspěchů všem.
Ano slyšel by rovný zvuk ( pokud má 100% vyřešenou poslechovku ), resp. takový, který vyšel z představy interpreta, zvukaře a s využitím té, či které kvality hifi aparatury. V každém případě je to nejčisčí zvuk, jaký v reprodukované hudbě může v domácích podmínkách znít a je nezprasený vlivem verglování obsluhy aparatůry, bohužel se zásadním vlivem poslechového prostoru, ale nebude to kmitočtově vyrovnané. Ty testy se minulosti konaly již nesčetněkrát, stačí pro porovnání kvality zvuku to pustit Direct a pak přes korekce, ale na nulách a hned je slyšet rozdíl. Proti vlivu místnosti je to však zanedbatelné.
Pro skutečný Hifi poslech je Flat na tlačítku toho udělátka jedna věc ( většinou nepoužitelná pro kvalitní poslech ) a skutečné nastavení na Flat právě s využitím možností toho udělátka ( samozřejmou podmínkou je před tím zvukově realizovat poslechovku ) je věc druhá. Nejdůležitější je ten poslechový prostor, nešetřit a dle možností to vyladit co nejlépe, za využití profíků. Pak v takovém prostoru a při použití kvalitně zrealizované nahrávky a kvalitní aparatury jsou jen drobné korekce +- max. 1 dB v oblasti basů ( vliv prostoru ) a od 1 kHz už s tím není potřeba cokoliv dělat. Něco jiného je kmitočtově zvládnutá kvalita nahrávek. Na to však exituje možnost několika desítek předvoleb a nebo to nechat na zvolenou křivku korigovat automaticky.
Pokud si někdo myslí, že to může korigovat +- 5dB, na jednotlivých šavlích, tak to je brutální omyl. Chce to více pásmový korektor a minimální korekce na více kmitočtech vedle sebe.
Pokud se s tím někdo chce babrat, tak v současnosti zmrskané nahrávky LW, někdo něpatrně upravuje v rozmezí 4-8 kHz, aby to bylo alespoň poslouchatelné, pokud ta nahrávka nemá jinou kvalitní alternativu. Já však tyto nahrávky nekompromisně vyhazuji. Mám toho na poslouchání "HAFO" a k těm zmršeninám bych se už nikdy nevrátil.
Takže jedna věc je Flat z koncového siliče a druhá věc je Flat k poslouchání v poslechovém prostoru.
Hodně úspěchů všem.
Jednoduše řečeno je potřeba si to něčím srovnat v místě poslechu, ale zároveň ten zvuk co nejmíň "pokazit" což jde trochu proti sobě. Já taky jedu na direct, protože korekce basy, výšky na zesilovači jsou celkem k ničemu udělají jen dva hrby na nějakém kmitočtu většinou 100hz a 10khz a zvuk se tím akorát "rozmázne"
Pokud by mi to lítalo +- 1 dB tak ekvalizér s klidným srdcem vyhodím. Realita bývá taková, že to na basech litá běžně až o 20dB čím nižní kmitočet tím je to horší. Navíc se to může dost výrazně měnit i se změnou místa poslechu nejen do stran, ale i pokud člověk sedí nebo stojí tj se změnou výšky. Taky záleží na kolík oktáv to měříš, analyzuješ čím víc pásem a užší šířka pásma tím větší odchylky. Při menším počtu pásem a větší šířce pásma se naměřené hodnoty zprůměrují a odezva vychází vyrovnanější.
Milan_:
Myslím že máš pouze dvě možnosti jak docílíš doma flat křivku. Tím nejjednodušším způsobem bude pořídit něco s Dirac Live. Třeba Minidsp 2x4HD. Ten ti dokáže vytvořit jakoukoliv křivku v celém pásmu.
Nebo druhá možnost, a to pořízení nějakých profi beden na nearfield poslech jako u zvukařů. Tyto bedny mají už sami o sobě velmi rovný frekvenční průběh (klidně i +-2db) a ještě se to může doladí pomocí vestavěného DRC.
Vyřešit doma poslechovku do stavu úplně rovné FR je velmi problematické a drahé. A i když to dotáhneš do maxima tak se stejně dostaneš max. na nějakých +-4db. Ono to ani moc líp nejde protože ty bedny víc rovně vetšinou nehrají. A ty co jo, tak nejsou zrovna levné. Mnohem důležitější je doma vyřešit dozvuk. Aby byl útlum rovnoměrný v celém pásmu.
A nakonec stejně zjistíš že se na flat poslouchat vůbec nedá. Protože to bude znít bez basů a se zesílenými výškami. Myslím že většina hifistů poslouchá se sestupnou křivkou kolem 6db.
Myslím že máš pouze dvě možnosti jak docílíš doma flat křivku. Tím nejjednodušším způsobem bude pořídit něco s Dirac Live. Třeba Minidsp 2x4HD. Ten ti dokáže vytvořit jakoukoliv křivku v celém pásmu.
Nebo druhá možnost, a to pořízení nějakých profi beden na nearfield poslech jako u zvukařů. Tyto bedny mají už sami o sobě velmi rovný frekvenční průběh (klidně i +-2db) a ještě se to může doladí pomocí vestavěného DRC.
Vyřešit doma poslechovku do stavu úplně rovné FR je velmi problematické a drahé. A i když to dotáhneš do maxima tak se stejně dostaneš max. na nějakých +-4db. Ono to ani moc líp nejde protože ty bedny víc rovně vetšinou nehrají. A ty co jo, tak nejsou zrovna levné. Mnohem důležitější je doma vyřešit dozvuk. Aby byl útlum rovnoměrný v celém pásmu.
A nakonec stejně zjistíš že se na flat poslouchat vůbec nedá. Protože to bude znít bez basů a se zesílenými výškami. Myslím že většina hifistů poslouchá se sestupnou křivkou kolem 6db.
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Přesně o tom to je. Srovnat to vše v poslechovém místě frekvenčně do roviny.
Sestava + místnost (včetně doby dozvuku - zde DRC pomůže jen velmi omezeně nepřímo) + na závěr ekvalizace nebo DRC (to srovná i fázi).
To je první krok.
A pak, třeba dle hlasitosti poslechu (např. křivka pro tichý poslech a standardní hlasitost), osobních preferenci (např. sestupná "Harman křivka), frekvenčního průběhu nahrávky (např. kompenzace útlumu basů na starších nahrávkách) je možné si nastavit různé poslechové křivky.
Sestava + místnost (včetně doby dozvuku - zde DRC pomůže jen velmi omezeně nepřímo) + na závěr ekvalizace nebo DRC (to srovná i fázi).
To je první krok.
A pak, třeba dle hlasitosti poslechu (např. křivka pro tichý poslech a standardní hlasitost), osobních preferenci (např. sestupná "Harman křivka), frekvenčního průběhu nahrávky (např. kompenzace útlumu basů na starších nahrávkách) je možné si nastavit různé poslechové křivky.
Ano, ked niekto nevie pracovat s DRC tak vysledok je obvykle zalostny.
Su ludia co sa tym zivia, ze spickovo kalibruju miestnosti. Ocakavat od SW za 200 euri a mikrofonu za 5 nejaky zazrak, ked sa zveri automatike je postacujuce pre nenarocne aplikacie.
Přidám jednu zajímavou zkušenost. Byl jsem nedávno na koncertě jedné už starší brněnské kapely v docela slušném akusticky upraveném sále střední velikosti. Na oknech těžké závěsy, na stropě takové příčky, aby to nebyla jenom rovná plocha k tomu několik opravdu velkých kulatých lustrů. Seděl jsem spíš v zadní části místnosti asi tak ve vzdálenosti 2/3 od pódia úplně na levé straně. A basovou kytaru jsem jenom viděl neslyšel jsem nic Takže jak vidno s akustikou bojují všichni i v takovém na první pohled akusticky celkem dobrém sále.
Ano,kdyby si seděl v mrtvé komoře a poslouchal flat,připadalo by ti to uřvané a bez basů,lidské ucho je na různé frekvence různě citlivé,dám sem te obrázek,byl už tu vícekrát
https://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html
tak se třeba u DRC,třeba u Diracu, upravuje jen poslechové místo pro jednoho až dva posluchače,v celé mistnosti by to prostě nešlo.A mimochodem Dirac jako první ti nabídne křívku snižující se v celém pásmu o 3-5 dB,aby to nebylo Flat
Mužeš si jí samozřejmě upravit
A u basů je vždy problém,protože v každé místnosti vznikají axiální,tangenciální a diagonální mody,tady je to graficky znázorněno:https://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html
tak se třeba u DRC,třeba u Diracu, upravuje jen poslechové místo pro jednoho až dva posluchače,v celé mistnosti by to prostě nešlo.A mimochodem Dirac jako první ti nabídne křívku snižující se v celém pásmu o 3-5 dB,aby to nebylo Flat
Mužeš si jí samozřejmě upravit