Fast Audio - Resonátory

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Odpovědět
Peer
Kontaktovat uživatele:

Re: Fast Audio - Resonátory

Příspěvek od Peer »

to ML:
to je pořád dokola, co? :)

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Peer píše:to ML:
to je pořád dokola, co? :)
To Peer:
Mám ten dojem, že se musím opakovat ;)

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

Oni to nechtějí slyšet. Vždyť je to jeden z argumentů proti..., ne? :)

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Zero, děkuji za pěkné hodnocení, ale větší aktivity již předpokládám pouze v oblasti hudebních rubrik, hudba je radost.
Jinak doplním, že problém rezonátorů se tady již jednou začal řešit, včetně odkazu na 6moons a dalšího zlepšovátka od pana Tchanga.

http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.php?f=16&t=1553

http://www.6moons.com/audioreviews/fran ... ators.html

http://sixmoons.com/audioreviews/acoust ... sugar.html

Pro striktní zastánce měření ještě přidám ten zmiňovaný a žádaný link.

http://www.virtualdynamics.ca/uploads/f ... Report.pdf

PMA

K pořizování doplňků, samozřejmě nejsou všespasitelné. To je individuální a právě proto je třeba zkoušet. Předpokládejme, že se hifista dostal po dvou finančně náročných otočeních komponentů na sestavu o dva řády výše a další kolečko už prostě nedokáže zaplatit. Nicméně, ještě by chtěl alespoň kousek postoupit. Nyní je na místě začít zvažovat doplňky, jejich přínos a cenu. Aby neinvestoval zbytečně, chce to vyzkoušet. To je podle mě naprosto normální pochod. Přitom míra vnímání jednotlivce je různá, každý preferuje něco jiného a proto je těžké něco doporučovat. Nedovolil bych si někoho nabádat ke koupi čehokoli bez vyzkoušení, jenom jsem v příspěvcích upozornil na dva fakty:

Slyšel jsem přínos rezonátorů
Každý si musí vše vyzkoušet sám, protože si rozhodne, zda to je přínos a zdali je to ochoten zaplatit

Ještě podotknu, že je pravda, že cena sady rezonátorů jaksi z principu předpokládá i dražší sestavu, na druhé straně výměnu pojistkového jističe za 150 Kč si může dovolit asi každý na fóru. Na třetí straně, lépe řečeno nadto, nákupy doplňků jako jsou cerabally, lepší síťové kabely, filtry a pračky a ostatní jsou jednorázové investice. Jako váhu svého tvrzení uvedu, že se inzeruje na prodej spousta komponentů různých kategorií, ale málokdy se nabízí doplňky. Samozřejmě můžete namítnout, že je to proto, že nejsou tolik rozšířené, ale je to věc názoru.

A ještě jednou k doplňkům. Někdy se stane, že přínos není slyšet hned, protože slabé místo je někde jinde a teprve po další změně se zpětným odebráním toho prvního projeví vliv.

Peer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peer »

to Lubik2:
výstižné a k věci, jako vždy.

mesires
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesires »

Mark Levinson píše:Alesko, nechtěl jsem citovat celý článek, protože byl příliš dlouhý, proto jsem to seknul za tím (pro mne) podstatným. A to tím, že někdo tady vnucuje své závěry, což není pravda. Každý si přece může přečíst celý příspěvek, který je o kousek výš.
Ale jinak omluva, pokud to nedává smysl. Fakt jsem se snažil ;)
Mark Levinson: nemel jsem na mysli ani Tebe ani Lubika2. Lubik hezky popsal svou zkusenost, i kdyz nechtel napsat, jak to funguje. Ty jsi celou dobu tvrdil, ze si to chces nejprve poslechnout a potom napises - naprosto OK. Byli tady jini, a kdo si prelouska ty 3 stranky prispevku, tak si to najde.

Napiste mi, na jakem principu (alespon obecne) to funguje, a pak se o tom lze bavit.
Jinak to beru jako marketing prodejce a touhu hifisty po co nejlepsich vysledcich atd. Jak uz jsem ve svem prispevku napsal (a prede mnou jeste nekdo jiny), pokud pak mate vetsi pozitek z poslechu hudby, kdyz pouzijete resonatory, budte radi a uzivejte si vami oblibenou hudbu. Koneckoncu to by mel byt cil tohoto konicku, ne se hadat o technice. Bez jakehokoliv zduvodneni funkce to muze zbytecne ovlivnit nezkusene ctenare, kteri se tady podivaji, nabydou dojmu o uzasnem prinosu a utrati spoustu penez, ktere by mohli vyuzit jinym zpusobem (ano treba i blbym).

Sorry, ale poslechove zkusenosti jsou sice hezka vec, ale diky tomu, jak zazracne funguje nas mozek, budu k zaverum skepticky.
Alespon duveryhodne vysledky mereni akustiky bez resonatoru a s pouzitim resonatoru by slusny a duveryhodny vyrobce mohl poskytnout. Nic takoveho jsem na jejich strankach nenasel, opravte me, pokud se pletu a uvedte link.

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Mesire, nějaké měření je v linku v mém minulém příspěvku. Možná to zapadlo v textu. Je tam vidět závislost časové odezvy na frekvenci s rezonátory a bez nich a překvapivě je tam i pasáž která se týká vlivu na elektromagnetické spektrum.

http://www.virtualdynamics.ca/uploads/f ... Report.pdf

Navíc Zdeny to popsal pěkně a já bych v tom nehledal víc. Ty opravdu velké věci jsou právě překvapivě jednoduché. Jenom doplním, že Mistr Tchang je aktivní hudebník, profesí zlatník a opět řečeno slovy klasika zanícený hifista. Na myšlenku rezonátorů přišel po návštěvě, kde hrála podle něho nijak drahá aparatura s překvapivě dobrým zvukem, ale majitel, hudebník, měl v místnosti navěšenou sbírku houslí, jejichž ozvučnice samozřejmě reagovaly na přicházející zvukové vlny. Pan Tchang potom začal doma zkoušet a protože má profesí nejblíže k drahým kovům, došel nakonec k rezonátorům z materiálů, které ponejvíce obdivují ženy. Já jsem v předešlých příspěvcích netvrdil, že znám přesný princip, spokojím se s výkladem, že mističky jsou pasivní rezonátory, které umístěné ve vhodných polohách dokáží přidáním vlastních rezonancí ovlivnit výslednou charakteristiku, viz ten elaborát. Spolu s vlastní zkušeností je to pro mě až kam. Do role guru mističkáře, který zná přesný princip, mě pasoval David, vytržením věty z kontextu.

Jinak mističky jsou asi na dlouhé hraní. Lze se ještě po internetu dočíst, (a toto není v manuálu uvedeno) že směrováním mističek lze měnit jejich zvukovou charakteristiku, obávám se, že i toto je pravda. Takové ty malé lopatky nejsou přesně "naúhlované" a mají mezi s sebou užší a a širší mezery. Natočením mističek ve smyslu rozdílných úhlových mezer přináší změnu. Dále je třeba popisována návštěva u pana Tchanga v Paříži, myslím, nějací fandové z Holandska. Samozřejmě perfektní přijetí a výklad. Dokonce to došlo tak daleko, že pan Tchang umístil nějaké mističky mimo poslechovou místnost, do vedlejších místností, třeba do ledničky a nebo úplně ven na volné prostranství. Toto se mělo také příznivě projevit na výsledku. Tolik jenom zběžně k panu Tchangovi. Také doufám, že přičiněním pana Dioka dojde nějaký ohlas od spokojeného testéra. Myslím, že je vás diskutujících z Ostravska docela dost.

Závěrem dodám ještě starou moudrost, že pokud nelze nějaký problém vyřešit, je třeba se s ním smířit a přijmout to. Už se k tomu nevracejme, ačkoli jsem se již nechtěl vyjadřovat několikrát, reaguji pouze ze slušnosti na otázky i když nejsou přímo adresované mně. To abych nebyl za nezdvořáka. Na závěr Resonators Fury (neboli resonátorového běsnění či hysterie) doporučím na večerní relax alespoň Bongo Fury:

Obrázek

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dále je třeba popisována návštěva u pana Tchanga v Paříži, myslím, nějací fandové z Holandska. Samozřejmě perfektní přijetí a výklad. Dokonce to došlo tak daleko, že pan Tchang umístil nějaké mističky mimo poslechovou místnost, do vedlejších místností, třeba do ledničky a nebo úplně ven na volné prostranství. Toto se mělo také příznivě projevit na výsledku.
*offtopic* Jdu vrátit školné.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

*offtopic* V zemích českých byli nositelé pokroku vždy nechápáni...

Bohužel, musím konstatovat, že ony Thangovy mističky beze sporu pro výsledný zvuk něco přinesou. Přinejmenším ten pocit, že jsem pro výsledný zvuk něco udělal, protože ten se nedá ničím jiným nahradit. V každém případě jejich použití alespoň částečně rozruší úplně holé stěny a vždy je lepší alespoň "něco" než NIC.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Aleska píše:
Dále je třeba popisována návštěva u pana Tchanga v Paříži, myslím, nějací fandové z Holandska. Samozřejmě perfektní přijetí a výklad. Dokonce to došlo tak daleko, že pan Tchang umístil nějaké mističky mimo poslechovou místnost, do vedlejších místností, třeba do ledničky a nebo úplně ven na volné prostranství. Toto se mělo také příznivě projevit na výsledku.
*offtopic* Jdu vrátit školné.
Alesko, dřív než vrátíš školné, zkus se zamyslet nad jednou věcí. Určitě víš, co dokázaly trouby z Jericha. Pokud jsi byl na vojně jako já, tak si ještě pamatuješ, že před přechodem mostu se velelo "zrušit krok", aby jednotka náhodou neudělala z mostu pouťovou houpačku nebo ho nezrušila úplně. Stejně tak věřím i tomu, že určité zvuky mohou být nápomocné při léčbě nemocných. Ať si to uvědomuješ nebo ne, všechno kolem tebe je energie. Co já nebo ty víme o rezonancích? Připusťme, že někdo se tím zabývá s určitými výsledky.
Připouštím, že můj příspěvek může být úplně mimo mísu, stejně tak může s tématem souviset.

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Mark Levinson píše:Hoppe,
musíš si ty věci půjčit proti záloze a v klidu doma vyzkoušet. Když to pro Tebe nebude mít přínos, tak je přece nebudeš kupovat, aby jsi nemusel investici zdůvodňovat (sobě ani ostatním).
Většina seriozních hifi studii toto umožňuje ;)
Jen uz me unavuje to neustale vraceni vypujcenych veci ;)

bubuxin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubuxin »

Až rezonátory pomáhajú vo vedľajšej miestnosti, alebo niekde na voľnom priestranstve tak si ich niekto kúpte a mne to zlepší akustiku. Ďakujem. Prípadne ho cez SS znavigujem ktoré umiestnenie bude pre mňa to najlepšie.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Dokonce to došlo tak daleko, že pan Tchang umístil nějaké mističky mimo poslechovou místnost, do vedlejších místností, třeba do ledničky a nebo úplně ven na volné prostranství. Toto se mělo také příznivě projevit na výsledku.
Zero: Ano, máš pravdu, že všude okolo nás je energie. Ba, dokonce jsem přijal za svoji teorii, že když v Malajsku motýl mávne křídly, tak v důsledku toho mají na Floridě orkán. Ale nemohu připustit, že uzavřením popisovaného do ledničky, nebo dokonce odnesením ven, mimo budovu kde se poslouchá, dojde k projevu příznivého ovlivnění poslechu. To by totiž bylo (z logiky věci) možné pouze v jednom případě: že Fast Audio Resonátory předtím, než byly dány do ledničky či odneseny mimo budovu na volné prostranství negativně degradovaly zvuk.
*offtopic* A možné to je, jsou to Resonátory (již podle názvu), takže na určitých kmitočtech snad i rezonují. A taky mi to nedává smysl - na jedné straně se snažíme vše rezonující v poslechovce odstranit, na druhé straně to tam přineseme a ještě řešíme otázku jaký mají smysl (mimo estetiky a pocitu spokojenosti že je mám).

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

david píše:
Mark Levinson píše:Hoppe,
musíš si ty věci půjčit proti záloze a v klidu doma vyzkoušet. Když to pro Tebe nebude mít přínos, tak je přece nebudeš kupovat, aby jsi nemusel investici zdůvodňovat (sobě ani ostatním).
Většina seriozních hifi studii toto umožňuje ;)
Jen uz me unavuje to neustale vraceni vypujcenych veci ;)
Davide,
v tom případě by bylo lepší věnovat se jinému koníčku ;).
Já když narazím na vlákno o kterém si myslím, že pro mne nemá smysl, tak ho ani nesleduji. Natož, abych tam přispíval, když s tím nemám žádnou zkušenost ;).

david
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od david »

Mark Levinson píše: Davide,
v tom případě by bylo lepší věnovat se jinému koníčku ;).
Proc? To je povinne, porad neco kupovat a vymenovat? To se nejak nesmi, mit poteseni ze zaznamenaneho zvuku a byt u toho spokojeny s tim, co mam? To se musi, porizovat si obskurni komponenty bez jakehokoli racionalniho zakladu?

Odpovědět