Dřevostavba -nedostatek basů

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dřevostavba -nedostatek basů

Příspěvek od Dark side of the moon »

Ano, je to tak. Sádrokartonové stěny se mohou chovat jako kmitající membrána pohlcující basy. Které konkrétní frekvence nejvíce pohltí záleží na vzájemné vzdálenosti nosných prvků a tloušťce sádrokartonových desek, tj. na dynamické tuhosti soustavy.
Vliv má i tloušťka celé konstrukce stěny a míra vyplnění mezery mezi sádrokartonovými deskami.
Obecně může trochu pomoct hustší rastr nosné konstrukce a silnější (např. zdvojené) desky.

"Ale když sedím přeci před bednou, která prokazatelně hraje naplno od 35hz , tak ty basy tam musí být ..." - tak to, vzhledem k vlnové délce basů a způsobu jejich šíření v místnosti, není.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Zabudate uvazovat ze ten sadrokarton sa sprava do nejakej miery akoby tam steny neboli. Cize do nejakej miery ako posluch vonku bez stien. “Pevne” uzavreta miestnost pre basy pridava na basoch (tzv room gain) proti tomu co nameral vyrobca (zavesena bedna vo velkej miestnosti vo vzduchu alebo v bezodrazovej komore) alebo skladanim merania priamy zvuk (meranie v tesnej blizkosti basaku) a a tzv “beozdrazovo” teda s kratkym casovym oknom (radovo od basov (+-200Hz) vyssie)

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Jak píše Lubin ,před bednami není opravdu nic, ať už s jakoukoliv bednou,v rohu je to samozřejmě neposlouchatelné,nechci se bavit o zadní stěně...Bude to asi, jak píše Dark side of The moon a blesk666.... Dávám foto, není úplně aktuálni,ale pro představu...

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

Dark... Samozřejmě chápu a rozumím. Ale to co popisuje walin, zní jako totální absence basů. Nevěřím, že stěny dovedou vymazat tak značnou část basů, že je to jediný důvod. To by každá musela kmitat na jiné frekvenci a snazive se doplňovat, aby oslabily basove pásmo velmi výrazně jako celek. A toto se mi jeví jako nepravděpodobné. Propady a peaky jsou vždy a někdy dost vysoké. A v drtivé většině případů se řeší přebytek basů. Bez ohledu na skladbu stěn. Apropo, foto chybí, nepovedlo se asi připojit.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Nepovedlo.Dvouletá dcera,pes, manželka... Zkusím za chvíli😃

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

No bez měření těžko říct něco přesnějšího.
Nicméně pokud vezmeš v úvahu, že všechny stěny působí částečně jako bass trap, tak ta jejich celková plocha je tak veliká, že to opravdu může vést k tebou popisovanému jevu.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Jojo,to je ta moje primitivní úvaha, obrovské množství tlumícího materiálu okolo... Až přijde mikrofon, začnu měřit, měřit a měřit.

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

V takovém akustickém prostoru se bez měření nedá pokračovat. Vím co říkám, sám sem si tím prošel. Je to přesně jak píše Blesk. Na některých frekvencích se ta zeď chová jako by tam nebyla. Pokud to bude tady v oblasti 40-60Hz tak budou všechny bedny znít bez basů. V jiné poloze to zase může působit jako tlumení (basstrap) a v zase další jako rezonátor. V mém případě to bylo na 110Hz + asi 10db.
Proto jak jsem psal. Je potřeba začít už s měřením beden a poslechového místa. Toto umístit na co nejvyrovnanějším frekvenční odezvu. A taky aby tam nebyl nějaký šílený dozvuk na basech. A pak pomalu pokračovat přidávat panely nebo pevnou hmotu. A pokusit se to doladit alespoň do roviny na+-5Db. Popřípadě přidat subwoofery jako u mně. A pak je tu ještě možnost začlenit do systému nějakou drc korekci. Jak tu někdo psal. Jenže ta takovéto hluboké nuly nevyřeší. Dá se přidat pár decibelů, řekněme tak +6 aby to nebylo moc slyšet a netrápilo to zbytečně zesilovač. Spíš bych se touto korekci pokusil ty hluboké nuly zúžit na co nejmenší stratu na basech.

jarda_k_2005
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda_k_2005 »

Ahoj! Ještě mrkni na tento odkaz https://www.hunecke.de/de/rechner/raumeigenmoden.html, zadej rozměry místnosti a proklikej si ty frekvence. Mě to celkem pomohlo s umístěním beden, když víš, co za frek. ti tam chybí. Ale bez měření a DRC se asi neobejdeš. jrd

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

No, a pokud stojí vedle hrající reprosoustavy další dvě, klidně v tom další bordel a pohlcování frekvencí mohou dělat i ony. Sloupovky se slušným objemem rozhodně a s basreflexy tuplem.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Néé,takto to samosebou není, jen ilustrační foto...Jinak děkuji všem za vyjádření,ochotu a doporučení!

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Pro zajímavost dávám příklad, co dokáže udělat zvýšené podium pod bednama, útlum až 10dB v širokém pásmu basů.
Je to MDF nebo silnější dřevotříska na dřevěném roštu, rozměr cca 1x4m. Pán si to udělal, že se mu to tak vizuálně libí, následky na zvuk ho nenapadly.

Obrázek
Noble Audio - výroba a prodej

fb_jiří8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fb_jiří8 »

Buď jsem úplně hluchý, ale přesto, že mám taky dřevostavbu (vnitřní: sdk - vata12 - sdk, vnější: sdk - parozábrana - vata12 - osb - polyš, podlaha: masivní dub), tak žádný takový "brutální" úbytek basů jsem nikdy nepozoroval. Ano, celkově je třeba trochu "osolit" volume (ale zase nic extra), aby to hrálo, ale v podání hudby mi nic nechybí. Nikdy jsem tedy nic neměřil (nic mi nechybí, tak proč bych to dělal), ale řekl bych že větším problémem je umístění v rohu a přímo u stěny. Když si s umístěním troch pohraju, je to samozřejmě lepší, ale nic zásadního.

walin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od walin »

Snad to nemám podobně,jak píše pan Rehberger....(Mám od Vás filtraci,spokojenost, děkuji).Nechci psát o pocitech,ale cítím,a to budou ty propady, že něco schází,je to rozpatlané,atd... Na chalupě z r.1916,zdi i místy ze slámy problém nemám,trochu zatlumení a je to v pořádku,nic bych neřešil.A to levnoučkém aparátu...Tam si poslech užívám,doma se trápím.

Odpovědět