edit: pridávam krajšiu foto aj so stropom
Drevene difuzory-rozdil ve zvuku diky montazi?
Re: Drevene difuzory-rozdil ve zvuku diky montazi?
Noo ono čo viem, to až tak pravda nie je. Tá členitosť je daná aj počtom rôzne dlhých/tvarovaných hranolov, ktoré ten zvuk v stredných a vyšších frekvenciách "rozbíjajú" a práve tá množina frekvencií, ktorých by sa to týkalo, je týmto určovaná. Záleží od počtu a od dĺžky. Súhlasím, že toto má skôr estetický efekt ako reálny.
https://www.instagram.com/p/BLx2mv4gTju/
Ano na instagramu je jich fůra, vybral jsem tuhle letmo. Jinak vím že podle délky se ladí různé fr.... a odrazy ale v praxi na boční stěně jde spíše o to aby byla stěna členitá, přidám odkaz na mojí poslechovku ať víte o co jsem stvořil
.
http://slayers.rajce.idnes.cz/Nova_slozka
Místnost má 4,8x3,8 , myslím taková klasika.
Vypadá to veľmi pekne. Máš tú posluchovku aj zmeranú, alebo si to robil len náhodou podľa sluchu? Na bočné steny by som ešte v mieste prvých odrazov doporučil doplniť aj absorbent, spresní sa tým priestor nahrávky, eliminujú sa odrazy od bočných stien.slayerss píše:Ano na instagramu je jich fůra, vybral jsem tuhle letmo. Jinak vím že podle délky se ladí různé fr.... a odrazy ale v praxi na boční stěně jde spíše o to aby byla stěna členitá, přidám odkaz na mojí poslechovku ať víte o co jsem stvořil.
Ahoj Slayerssi,
más to moc hezké (vymazlené) a urcite i úcinné, ale tyhle fotky jednoznacne patrí do vlákna "Poslechovky nasich kolegu"
Jen
, vtip, i kdyz....
(Bohuzel tady to vlákno nejak zapadlo.
)
más to moc hezké (vymazlené) a urcite i úcinné, ale tyhle fotky jednoznacne patrí do vlákna "Poslechovky nasich kolegu"
Jen
(Bohuzel tady to vlákno nejak zapadlo.
Pánové nějak to tady zapadlo, ptal jsem se jak byly frézovány drážky do desek a co je pod nimi za matroš, díky za odpověď.
Na vloženém obrázku od fotolaika.
Na vloženém obrázku od fotolaika.
Zdravím,dovolte malý příspěvek,domnívám se,že rozdíl nastává tím,že přišroubovaný difuzor zakryje stěnu v ploše tohoto segmentu,stěna,jejíž činitel zvukové pohltivosti ALFA/Hz,resp.ALFA stř.,tak přestane "přispívat" k akustice prostoru.V případě opření difuzoru zůstává prostor za ním pro zvuk"přístupný" pohltivost stěny zůstává ve hře /velikost odstupu,škvíry může pouze trochu znepříjemnit vstup některým frekvenčním pásmům/navíc do celkové bilance přistupuje další plocha/čelo i zadní stěna difuzoru/,při modelování zvukového pole by to bylo v koeficientu " stupeň zaplnění prostoru rozptylovými tělesy" a "pohltivost rozptylových těles". .Difuzory samy o sobě mají hlavně zajistit difuzitu zvukového pole v celé kubatuře /míchají polívku /,jejich materiálové řešení je podružné,spíš jde o estetiku a možnost údržby a hořlavost.Mezi činitelem pohltivosti čel řezaných hranolů a štukem je rozdíl minimální,rovněž u těžkých a strukturovaných difuzorů nehrozí vibrace,neb vlastní rezonanční kmitočet segmentu je kolem 10 Hz.
Dokonalou difuzitu najdete v jednom sále kláštera Le Mont St.Michael na rozhraní Bretaně a Normandie,kde od stropu na různě dlouhých vlascích vizí plexidestičky,jsou jich tisíce,takže jejich plocha je obrovská a i při minimální pohltivosti plexi se projeví jako absorbent,nízkofrekveční složky to částečně pohltí taky,neboť malé mezery mezi destičkami a vysoká gotická klenba nad podhledem/rezonanční kubatura/ fungují jako laděný štěrbinový rezonátor.
Nevím,kolik panelů o jaké výměře bylo přítomno,každopádně slyšíte mimořádně dobře
Dokonalou difuzitu najdete v jednom sále kláštera Le Mont St.Michael na rozhraní Bretaně a Normandie,kde od stropu na různě dlouhých vlascích vizí plexidestičky,jsou jich tisíce,takže jejich plocha je obrovská a i při minimální pohltivosti plexi se projeví jako absorbent,nízkofrekveční složky to částečně pohltí taky,neboť malé mezery mezi destičkami a vysoká gotická klenba nad podhledem/rezonanční kubatura/ fungují jako laděný štěrbinový rezonátor.
Nevím,kolik panelů o jaké výměře bylo přítomno,každopádně slyšíte mimořádně dobře
vintage1
byly opřeny/ přišroubovány 4 difuzory ze špalíků z borovice (1 ks 60 x 60 cm, cca. 20 kg).
ty co jsou na foto výše.
byly opřeny/ přišroubovány 4 difuzory ze špalíků z borovice (1 ks 60 x 60 cm, cca. 20 kg).
ty co jsou na foto výše.
Dlouho jsem se odhodlával investovat do těch dřevěných difuzorů ale teď nelituji, investice do akustiky místnosti se mi opravdu vyplatila protože je to hooodně slyšet

jiri
krásná sestava! co tam máš za kabely, prosím?

dovol mi 2 dotazy:
proč jsi se dlouho odhodlával?
na ty dřevěné se přeci sakra jinak kouká. než na polystyrén, ne? a cena je též skvělá.
nemáš jich nějak málo?
když to vezmu jako klávesnici telefonu tak bych:
sundal tu 2ku.
přidal naopak 1+3 a 7+9.
teď máš 4 ks a já bych pověsil 7 ks.
na 2+8 pověsil panel absopční. stejně velký
ale je to jen "klávesnicový tip". kulich ti určitě 4 další difosory půjčí na zkoušku.
(pozor: tvrdím, že pověšené "znějí" jinak než jen opřené)
ať to hraje/těší/drží!
krásná sestava! co tam máš za kabely, prosím?
dovol mi 2 dotazy:
proč jsi se dlouho odhodlával?
na ty dřevěné se přeci sakra jinak kouká. než na polystyrén, ne? a cena je též skvělá.
nemáš jich nějak málo?
když to vezmu jako klávesnici telefonu tak bych:
sundal tu 2ku.
přidal naopak 1+3 a 7+9.
teď máš 4 ks a já bych pověsil 7 ks.
na 2+8 pověsil panel absopční. stejně velký
ale je to jen "klávesnicový tip". kulich ti určitě 4 další difosory půjčí na zkoušku.
(pozor: tvrdím, že pověšené "znějí" jinak než jen opřené)
ať to hraje/těší/drží!
Co ten stolek, nekazí celkový efekt?
Odhodlával jsem se k tomu dlouho protože to znamenalo vystěhovat celou sestavu a navrtat pořádné úchyty pro ty docela dost těžké difuzory.
Ano, funkčnost oproti předchozímu polystyrénovému difuzoru je vyšší ale to může být i vzhledem k tomu, že tento dřevěný je mnohem členitější.
Není to ještě kompletně dokončené, chystám se přidat absorbčně-difuzní prvky a vyzkouším různé kombinace umístění s dřev. difuzory.
Stolek na komponenty prostě potřebuji ale snažil jsem se pořídit co nejnižší aby nebyl překážkou mezi měniči obou reprosoustav což se povedlo.
Ano, funkčnost oproti předchozímu polystyrénovému difuzoru je vyšší ale to může být i vzhledem k tomu, že tento dřevěný je mnohem členitější.
Není to ještě kompletně dokončené, chystám se přidat absorbčně-difuzní prvky a vyzkouším různé kombinace umístění s dřev. difuzory.
Stolek na komponenty prostě potřebuji ale snažil jsem se pořídit co nejnižší aby nebyl překážkou mezi měniči obou reprosoustav což se povedlo.
Dobrý den, začínám pracovat na stavbě dřevěného difuzoru. Bude mít rozměr 96,2x96,2cm, budu lepit na spárovku. Kvůli váze cca 110kg přemýšlím o rozdělení na 4 kusy. Teď jen přemýšlím jak ukotvit do stěny a vůbec nevím jak. Kdyby měl někdo radu jak nejlépe ukotvit diky za ní. Jinak diky moc za místní inspiraci. Az bude dílo dokonáno dodám foto.
Difuzor metr na metr a váha 110kg? Proboha, jak se jmenuje ten strom, z něhož pochází materiál na výrobu? Olovník?
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Věšel jsem si těžké skříňky v dílně za pomocí tohodle:
https://www.demos-trade.cz/strong-upevnovaci-lista-2m/
https://www.demos-trade.cz/protikus-rek ... ho-kovani/
Správná hmoždinka + správný šroub a udrží to slona
.
https://www.demos-trade.cz/strong-upevnovaci-lista-2m/
https://www.demos-trade.cz/protikus-rek ... ho-kovani/
Správná hmoždinka + správný šroub a udrží to slona
Mě se zdá hmotnost naprosto reálná...tak to je. Pokud to bude špalíkový difusor s dostatečnou hloubkou "vzorku" a ještě možná použije tvrdší dřevo (třeba kvůli vzhledu), tak je hmotnost celého bloku adekvátní.