DIY akusticke panely

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DIY akusticke panely

Příspěvek od overgrounder »

Budu si vyrábět nějaké akustické prvky, nyní konkrétně panely za repro. Uvažuji o materiálu minerální vata v deskách od Isover, dvě 4cm desky na sobě v dřevěném rámu a u stěny vzduchová kapsa cca 2cm. To vše obtazeno nějakou hrubou látkou.
Je tento materiál pro dané použití vhodný? Nyní tam mám ty desky na volno postavené a fungují. Proto se ptám zda třeba neexistuje nějaký vhodnější materiál. A druhý dotaz, zda mezi obě desky nedat ještě něco.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Ja som si vyrobil basové pasce z 20 cm hrubých dosiek ISOVER ORSIK - podľa tohto článku :
https://www.audiozone.cz/zvuk/jak-vyres ... t8786.html
Je to výborné, aj keď nemám merania pred a po, na ucho dosť podstatné zlepšenie.
Ak počuješ zlepšenie teraz, keď ich tam máš postavené, tak nemáš čo riešiť, možno, ak máš tú možnosť, použiť hrubšie dosky, alebo dať 3 ks tých 4 cm, čo už máš, na seba.

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od timcs »

Citujem z článku

“Při práci s minerální vatou určitě používejte respirátor a rukavice. Dlouhodobé vdechování částeček vaty je zdraví nebezpečné. Proto také doporučuji vatu v absorbérech umístit do nějaké fólie (např. velké igelitové pytle na odpadky) a důkladně je utěsnit, aby ve studiu nedocházelo k únikům drobných částeček vaty.” :?: :roll:

Ak minerálnu vatu zabalíš do fólie bude účinok pohltivosti znížený o nemalé percento. Prirovnal by som to k porovnaniu pohltivosti sedačky rovnakých rozmerov a výplne s čalúnením vs koža.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Ak minerálnu vatu zabalíš do fólie bude účinok pohltivosti znížený o nemalé percento. Prirovnal by som to k porovnaniu pohltivosti sedačky rovnakých rozmerov a výplne s čalúnením vs koža.
Stredné a hlboké frekvencie cez fóliu prejdu, na vysoké je tam látka. Určite tam bude prínos, aj keď jasne že zmeranie akustiky a profesionálny návrh je niekde inde...

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Teď na to zrovna koukám i dále v té odkazované diskusi - jinak super, díky za odkaz!
Na posledním postu to dokonce dával někdo do černého igelitového pytle a pak to ještě navíc zavařil do fólie. I mně se zdá, že ten igelit se tam jaksi nehodí, že jeho nepohltivý účinek bude vyšší než pracně vyzískaný prostor pro sílu samotného materiálu. Pokud to zabalím zvenku pod látku a zezadu zavřu, vata určitě nebude prášit, navíc sama od sebe. Přijde mi to efektivnější řešení. Ale opět, pouze můj názor. Nějak se mi prostě příčí pochopit, že i přes ten igelit to v tloušťce 20cm pohltí vše pod 100Hz. Navíc já budu mít jen 8cm + 2cm mezeru ke zdi. Každopádně to udělám rozebiratelné, pro jistotu... Navíc se mi nejedná o basstrapy ale absorbéry za repro. No, uvidím...

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Vyskušaj na obalenie netkanu textiliu,povačšine býva biela a čierna. Cierna je pevnejšia a trvácnejšia aj hrubšia. 8-)

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Co to je netkaná textilie černá nebo bílá. :)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Lepšie ako tie minerálne materialy Isover ,Nobasil atd je vhodné použiť http://e-shop.juta.cz/index.php?page=10&kat=NATURIZOL

NATURIZOL je přírodní tepelně - akustická izolace ve formě rohoží na bázi rostlinných, především lněných vláken, je plnohodnotnou alternativou konopných izolací.

K přednostem NATURIZOLU patří: výborné tepelně-izolační vlastnosti; výhodné akumulační schopnosti, kdy poskytuje optimální ochranu před chladem v zimě a před horkem v létě; napomáhá regulovat vzdušnou vlhkost v interiéru; má vyhovující reakci na oheň E (B2). NATURIZOL je dobrou zvukovou izolací, je odolný vůči plísním, hnilobě a škůdcům, je zdravotně a ekologicky nezávadný. Výhodou je jednoduchá a rychlá montáž bez nutnosti použití ochranných pomůcek, nedráždí kůži ani dýchací ústrojí.

a maju aj rozne tie folie,textíle na ich obalovanie. 8-)

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Klidně to dej do igelitu, mumu to píše správně, bude to i tak fungovat správně.
Noble Audio - výroba a prodej

timcs
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od timcs »

overgrounder píše:
22 úno 2018 16:36
Teď na to zrovna koukám i dále v té odkazované diskusi - jinak super, díky za odkaz!
Na posledním postu to dokonce dával někdo do černého igelitového pytle a pak to ještě navíc zavařil do fólie. I mně se zdá, že ten igelit se tam jaksi nehodí, že jeho nepohltivý účinek bude vyšší než pracně vyzískaný prostor pro sílu samotného materiálu. Pokud to zabalím zvenku pod látku a zezadu zavřu, vata určitě nebude prášit, navíc sama od sebe. Přijde mi to efektivnější řešení. Ale opět, pouze můj názor. Nějak se mi prostě příčí pochopit, že i přes ten igelit to v tloušťce 20cm pohltí vše pod 100Hz. Navíc já budu mít jen 8cm + 2cm mezeru ke zdi. Každopádně to udělám rozebiratelné, pro jistotu... Navíc se mi nejedná o basstrapy ale absorbéry za repro. No, uvidím...
8cm bude na učinné pohltenie nízkych frekvencií pod 100Hz málo. Na to by si potreboval aspoň 20cm a viac. Aj 8cm bude fungovať, avšak väčší účinok to bude mať nad 100Hz.

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Repro mám umístěné z každé strany výstupu do francouzského okna, takže je za nimi ještě závěs. Nešlo tedy dát více jak oněch 10cm, jinak by to už bylo za závěsem vidět. Včera jsem nahrubo udělal dva panely, zasadil jsem je do dřevěného 10cm rámu a spojil kovovými úhelníky. Rám jsem udělal v přesném rozměru, čili jsem do něj dvě desky 4cm minerální vaty napasoval, že se ani nehnou. Potah tkaninou nebyl problém, nyní jsou již za repro a musím říci, že na první poslech přínos znatelný.
Desky jsem nakonec neobaloval ničím, dle mého soudu není třeba, na funkci by to nemělo mít vliv.
Díky všem za tipy a rady...
Jdu laborovat dál...;-)

LONG PLAY audio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LONG PLAY audio »

Zkus ještě na celou zadní stranu té desky dát bitumenový pás.
LONG PLAY audio

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jakou funkci to bude mít, myslím ten bitumen? odtlumení zdiva? Je špatně že jsem dozadu dal dvojitou látku?
Trošku se bojím toho, že to bude smrdět. Máš s tím nějakou zkušenost?

alans
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alans »

Mohu nabídnout akustické panely s vlastní grafikou, logem cokoli.
https://www.audioakustik.cz/

Odpovědět