Basy - malé bedne vs. velké
Basy - malé bedne vs. velké
Neviem či to patrí pod akustiku, ale tak nejak neviem kde inde by som tento dotaz položil.
Skúsim to stručne - jeden príklad. Plantov album s A. Krauss - Rising sand. Doma na regáloch vo viacerých skladbách je basová zložka dosť dominujúci prvok. Keď som to isté počul na fakt velkých a drahých bedniach (aj keď v inej akustike), tak tam ako by basy ani poriadne neboli. Ale neplatí to všeobecne. Sú nahrávky čo u mňa nehrajú velmi odlišne v porovnaní s vekými bedňami. Ale zase stalo sa mi to aj opačne, že bas čo som počul na vekých bedniach, sa proste doma nedostavil. Tomu samozrejme rozumiem. Objem a frekvenčný rozsah sa do relatívne malých reprákov proste nevlezie. Ale prečo potom pri niektorých nahrávkach mám pocit silnejších basov u mňa ako niekde inde na velkých bedniach?
Môže za tým byť akustika miestnosti? Ide o nejaké špecifické frekvancie?
Skúsim to stručne - jeden príklad. Plantov album s A. Krauss - Rising sand. Doma na regáloch vo viacerých skladbách je basová zložka dosť dominujúci prvok. Keď som to isté počul na fakt velkých a drahých bedniach (aj keď v inej akustike), tak tam ako by basy ani poriadne neboli. Ale neplatí to všeobecne. Sú nahrávky čo u mňa nehrajú velmi odlišne v porovnaní s vekými bedňami. Ale zase stalo sa mi to aj opačne, že bas čo som počul na vekých bedniach, sa proste doma nedostavil. Tomu samozrejme rozumiem. Objem a frekvenčný rozsah sa do relatívne malých reprákov proste nevlezie. Ale prečo potom pri niektorých nahrávkach mám pocit silnejších basov u mňa ako niekde inde na velkých bedniach?
Môže za tým byť akustika miestnosti? Ide o nejaké špecifické frekvancie?
Re: Basy - malé bedne vs. velké
Zřejmě se určitá basová frekvence na vašich malých bednách dostává do nějakého rezonančního rozsahu určitých kmitočtů, které pak způsobuje nárůst úrovně na této frekvenci. Např. naladění basreflexu. K tomu může přispět i zdůranující peak vaší místnosti, která dokáže na úzkém spektru zvednout úroveň basů.
Menší bedny často mají zvýrazněné pásmo vyšších basů, které ještě dokáží zahrát, a tím dosahují pocitu plnotučného zvuku. Myslím pásmo tak zhruba od 60 do 100 Hz, zatímco pod 50 Hz už skoro nehrají. A když se k tomu přidá tzv. room mode, který může docela dobře být také v tom zmíněném pásmu, začne to skoro hučet.
OK - teda to vyzerá že je to spôsobné miestnosťou v spojitosti s istými frekvenciami. Otázne je ako by sa v tom prostredí správali plnoformátovejšie bedne.
V podstate mi ten prejav nejak extra neprekáža, len mi bolo divné že velké bedne na tej istej nahrávke hrali akoby bez basov.
Inak oficiálne píšu že by mali tie moje repráky začínať na 55 Hz (-3dB).
V podstate mi ten prejav nejak extra neprekáža, len mi bolo divné že velké bedne na tej istej nahrávke hrali akoby bez basov.
On je právě bas a bas, krásný nenásilný až dolů sklepa hraný s přehledem velkou bednou a pak tlačený vyšší hukot vytvářející zdání skutečného basu, ve skutečnosti tvořící něco co tam nepatří. K tomu patří v každé místnosti trochu jiné zdůrazněné frekvence, kde se potkávají o stěny se odrážející dlouhé basové vlny. A naopak když se potkají v pravou chvíli, na určité frekvenci se navzájem vyruší, tzv. null. A to může být důvod proč velká bedna ten bas nezahraje.
postavene na tom istom mieste by sa spravali uplne rovnako. Akurat by ti pribudol este jeden - dva mody podla velkosti miestnosti. Spravanie sa basov je principialne urcene rozmermi miestnosti a vzajomnou polohou zdroja a posluchovevo miesta.JV píše: ↑24 lis 2023 10:00OK - teda to vyzerá že je to spôsobné miestnosťou v spojitosti s istými frekvenciami. Otázne je ako by sa v tom prostredí správali plnoformátovejšie bedne.
Napr. popularne pasivne dvojpasma z 6.5 palcovym wooferom, ktore dokazu realne hrat do tych cca 70Hz, do 55 ked su nadopovame bass reflexom tazia z velmi castehp modu okolo 60Hz, ktory je sposobeny vyskou miestnosti okolo 2.7 metra. “prekvapilo ma kolko basu hrali tie male repro”. Ale je tam vela dalsich premennych - napriklad inac sa to sprava ked pocuvas vyslovene v nearfielde a pomer priameho a odrazeneho zvuku je iny, ako ked uz si napr. 3-4 metre od bedni, ked ti uz hra v podstate len miestnost, co sa tyka basov.
Hlavna vyhoda plnorozsahovyxh (kvalitnych) bedni je to, ze hraju daleko od svojich limitov, preto zvykne byvat ten zvuk cistejsi. Nedostavaju sa pri dynamickych momentoch v hudbe do kompresie.
Z mojí zkušenosti přes velké bedny, které hrají bez poklesu třeba od 30hz uslyšíš sice z nahrávky úplně všechno, pokud se ti vůbec takové vlnové délky "vlezou" do místnosti. Ale zároveň čím nižší kmitočet tím větší problém máš, protože čím nižší kmitočet tím delší vlnová délka a více energie, která se v místnosti díky odrazům od stěn nekontrolovatelně odráží, sčítá a od odčítá vznikají výrazná minima a maxima. Navíc spousta nahrávek má na nejnižší oktávě buď dunivý bas nebo rovnou hučení, které basy subjektivně otupí a rozmázne. Naproti tomu regalovky, které končí okolo 50 Hz a nejnižší oktávu vůbec nezahrají, takže seš o ní sice ochuzený, ale máš méně problémů. Navíc pokud se z nějaké takové blbé dunivé nahrávky ta nejnižší oktáva vlastně ořízne, protože ji bedny prostě nezahrají, tak to může ve výsledku znít lépe než z velké bedny, protože vyšší basy mají "rychlejší" a konkrétnější zvuk. Tolik moje zkušenost.
Ohladne reprodukcie a akustiky basov panuje medzi hifistami vela nedorozumeni a povier.
Napr. malo ludi tusi, ze pod prvou modalnou frekvenciou [najdlhsi romzer izby je menaj ako polovica vlnovej dlzky, cize napr pri 6m to je cca 25Hz] sa uz ziande stojate vlny nenznikaju a basy hraju pekne cisto [room gain].
Zaroven neexistuje nic ako "rychle" a "pomale"basy" mozes mat na nic vyhybku a casovo nezladene basy [casty jav pri BR a transmission line], Takisto neosetrena miestnost, kde ti basy zvonia este sekundu. Takisto 30Hz nedostanes z nejakeho 8 palca alebo dvoch, ako sa snazia, to je ako tie 150konove trojvalce. Ale hifisti by si radsej dali ruku odrezat namiesto toho aby si miestnost zmerali a basy skorigovali, ci uz pasivne, alebo kombinaciu z nejaky DRC sytemom.
Ja mam cca 30m2 a hra mi to do 12Hz, bez jedinej rezonancie. A je to sakra rozdiel.
Napr. malo ludi tusi, ze pod prvou modalnou frekvenciou [najdlhsi romzer izby je menaj ako polovica vlnovej dlzky, cize napr pri 6m to je cca 25Hz] sa uz ziande stojate vlny nenznikaju a basy hraju pekne cisto [room gain].
Zaroven neexistuje nic ako "rychle" a "pomale"basy" mozes mat na nic vyhybku a casovo nezladene basy [casty jav pri BR a transmission line], Takisto neosetrena miestnost, kde ti basy zvonia este sekundu. Takisto 30Hz nedostanes z nejakeho 8 palca alebo dvoch, ako sa snazia, to je ako tie 150konove trojvalce. Ale hifisti by si radsej dali ruku odrezat namiesto toho aby si miestnost zmerali a basy skorigovali, ci uz pasivne, alebo kombinaciu z nejaky DRC sytemom.
Ja mam cca 30m2 a hra mi to do 12Hz, bez jedinej rezonancie. A je to sakra rozdiel.
A co ti to dělá nad 12Hz?
12Hz je najnizsia frekvencia, ktoru to zahra s f-3. Ale mas pracdu, “od” 12Hz je spravne, slovencina nie je moj prvy jazyk.
Jak je to dělané? Basáky jsou v ozvučnici a mají svůj rezonanční kmitočet kolem 6Hz nebo jak je to řešené?
8 kusov 18 palcovych subwooferov, kazdy v 130 litrovej skrini, Ipal, uzavrenky, pasiv, 2.500w na kanal. Double bass Array usporiadanie.Je to cely system.
Napojene na stereo z 2x12 basakmi kazde repro.
a trochu ciernej magie.
https://hub.trinnov.com/trinnov-reveals ... t-ise-2024
Akusticky tomu pomaha to ze to je uzavreta miestnost, zo stenami z betonu, co da az cca 10dB room gain a zaroven si tam mozes dovolit dat filtre dost nizko.
Napojene na stereo z 2x12 basakmi kazde repro.
a trochu ciernej magie.
https://hub.trinnov.com/trinnov-reveals ... t-ise-2024
Akusticky tomu pomaha to ze to je uzavreta miestnost, zo stenami z betonu, co da az cca 10dB room gain a zaroven si tam mozes dovolit dat filtre dost nizko.
Lol. Pěkné.
ad 12Hz
Infrazvuk vo vhodnej úrovni zlepší aj peristaltiku a metabolizmus , takže bacha
Infrazvuk vo vhodnej úrovni zlepší aj peristaltiku a metabolizmus , takže bacha
12hz se v normálních nahrávkách vůbec nevyskytuje, jedině snad v nahrávce kostelních varhan. To už člověk vnímá spíše jako tlak než zvuk. Znám jednoho zvukaře a ten mi řekl vše od 40hz dolů řezu pryč, protože jsou s tím jenom problémy, takže asi tak. Jinak souhlas, že bez měření to nejde bohužel.