Basy - malé bedne vs. velké
Re: Basy - malé bedne vs. velké
Tou poslední větou se ptám. Jestli je to ucpání v pořádku, nebo hrát raději s otevřeným basreflexem?
Myslím že když jsem to kdysi zkoušel u Elac BS 244 tak po ucpání se to koleno před koncem zvýraznilo (asi o 2-3db). Pak jestli tomu dobře rozumím se impedance změní ze dvou na jeden pík. Zpoždění pak zůstane jen to vyzařované dopředu a je velmi nízké. A s fází se nic nestane?
Jarda69:
Je to trochu složitější. Když do toho ladíš DSP v subu a necháš otevřený basreflex tak se ti ty posunuté fáze hádají. Jednoduše řečeno, když se naladíš fází na reproduktor. Opačná fáze z basreflexu (běžně -75°) ti ubírá energii ze subu a naopak. Takže musíš pak hodně dolaďovat a stejně se to hádá mezi sebou. A v konečné fázi zůstane to spoždění basreflexu ve výsledném zvuku.
Myslím že když jsem to kdysi zkoušel u Elac BS 244 tak po ucpání se to koleno před koncem zvýraznilo (asi o 2-3db). Pak jestli tomu dobře rozumím se impedance změní ze dvou na jeden pík. Zpoždění pak zůstane jen to vyzařované dopředu a je velmi nízké. A s fází se nic nestane?
Jarda69:
Je to trochu složitější. Když do toho ladíš DSP v subu a necháš otevřený basreflex tak se ti ty posunuté fáze hádají. Jednoduše řečeno, když se naladíš fází na reproduktor. Opačná fáze z basreflexu (běžně -75°) ti ubírá energii ze subu a naopak. Takže musíš pak hodně dolaďovat a stejně se to hádá mezi sebou. A v konečné fázi zůstane to spoždění basreflexu ve výsledném zvuku.
Ano, weiron má pravdu s těmi fázemi a proto je takový problém sladit špačkobudby se subem. Kdo se v tom nevyzná, použije příslušný program a automatiku, Ti zkušenější si to naladí na basových kmitočtech na "ucho", tedy pokud sub, či ovládací appka uměji více než jen otočku o 180 stupňů. Stejně je to ale velký vopruz.
Weiron. S tím nemám zkušenost. Bral jsem to tak, že pokud ti ta bedna nebude hrát v okolí naladění bassreflexu, tak by se nic nemělo posouvat a tak. Však to poděl na 150 a to už musí být uplně mimo.
Faza a GD je len ine matematicke vyjadrenie toho isteho javu. Cize kazda zmena GD sa ti premietne do zmeny fazy.weiron píše: ↑17 úno 2024 14:18Tou poslední větou se ptám. Jestli je to ucpání v pořádku, nebo hrát raději s otevřeným basreflexem?
Jarda69:
ProblemY:
BR bedna ma na spodku uplne rohadzany GD/Fazu, Ked to NAOZAJ uzavries [nielen nejakym 2 cm hlbokym penovym stuplom] tak sa to vyrazne zlepsi, Ja na zapchatie na Height speakeroch pouzivam cca 10cm hlboku narezany valec z penoveho bass trapu.
hocijake DSP na sube ti vnesie do systemu a) delay na processing b) IIR filtre, ktore sa pouzivaju maju vplyv na fazovy posun c) LPF bude mat uplne iny priebeh ako pokles bedni ci uz s BR alebo bez. Stale hovorime o jednoduchom sube, ked mas nejaky push-pull sub na zvysenie ucinnosti - amen tma.
Riesenie:
bedne s dostatocnou rezervou na spodkoch - nic ine ako 8 palec, alebo 2 6.5 palce by som ani neskusal. Potrebujes aspon pol oktavy pod deliaciou frekvenciou.
Nejako to skusat zbuchat "analogovo" je nezmysel, este som nepocul nikdy aby to bolo naozaj dobre. Potrebujes externy digitalny crossover, kde si schopny aktivne riadit aj bednu, nielen sub.
Díky za názor a dovysvětlení.
GD/Fáze, že to spolu úzce souvisí chápu. V podstatě vždy když nastavuji sub tak se první dívám na GD s bednama.
Když bych toto opravdu začal realizovat tak bych to chtěl opravdu jen analogově. Bez použití MiniDSP. To bych nechal až jako poslední možnost. Pokud bych to nedokázal doladit. Ta regálovka má 1x8", ale malí objem. Tak to moc nízko nepůjde. Suby by byli typu Push-Pull Elac 2x12". A nešlo by mi o ty nejnižší Hz. Stačilo by aby to hrálo čistě a s rezervou do 30Hz. Pak poslouchám relativně potichu. Střední hlasitost mám kolem 85Db.
I tak díky všem za příspěvky.
GD/Fáze, že to spolu úzce souvisí chápu. V podstatě vždy když nastavuji sub tak se první dívám na GD s bednama.
Když bych toto opravdu začal realizovat tak bych to chtěl opravdu jen analogově. Bez použití MiniDSP. To bych nechal až jako poslední možnost. Pokud bych to nedokázal doladit. Ta regálovka má 1x8", ale malí objem. Tak to moc nízko nepůjde. Suby by byli typu Push-Pull Elac 2x12". A nešlo by mi o ty nejnižší Hz. Stačilo by aby to hrálo čistě a s rezervou do 30Hz. Pak poslouchám relativně potichu. Střední hlasitost mám kolem 85Db.
I tak díky všem za příspěvky.
nemusis ist rovno do MiniDsp, ale mozes ist aj do high-end profi riesenia. napr. https://www.trinnov.com/en/products/nova/#Description
Ak sa bojis AD/DA prevodu z gramo - neboj sa, bude to rovnako dobre ako ked Mofi previedlo analog do DSD a naspat. Nic lepsie momentalne v oblasti DRC neexistuje. A co som pozeral tie Brezinove merania, tak tie ELACy budu potrebovat velmi vela pomoct, aby hrali naozaj dobre. Ten zdvih na vyskach je uplne sialeny, z toho musia mat psy a netopieree post-traumaticky syndrom.
Ak sa bojis AD/DA prevodu z gramo - neboj sa, bude to rovnako dobre ako ked Mofi previedlo analog do DSD a naspat. Nic lepsie momentalne v oblasti DRC neexistuje. A co som pozeral tie Brezinove merania, tak tie ELACy budu potrebovat velmi vela pomoct, aby hrali naozaj dobre. Ten zdvih na vyskach je uplne sialeny, z toho musia mat psy a netopieree post-traumaticky syndrom.
To, že se to pod naladěním basreflexu chová jako v otevřené skříni se projevuje právě tak, jako by to tam nehrálo.Fidji99 píše: ↑17 úno 2024 09:58To je vsetko jasne - len teda moja skusenost z malymi bednami z BR je skor taka, ze pod BR tuning Fr. jednoducho nehraju. jasne pri mensich wooferoch typu 6.5 palca a vyssej hlasitosti je pocut dynamicku kompresiu a rozpadne sa to zvukovo, len ja som to cital akoby tam bol nejake vazne riziko poskodenia menica.NA píše: ↑13 úno 2024 16:45Laicky řečeno, v basreflexové bedně se chová basák nad frekvencí basreflexového otvoru jako v uzavřené a pod jako v otevřené skříni. Takže na frekvencích pod naladěním basreflexu není měnič tlumený vzduchem ve skříni.
Jinak nemohu souhlasit s názorem, že plnorozsahovější bedny by se na stejném místě chovaly stejně jako nějaké menší 2p.
Roli totiž dělá i vzdálenost zdroje basů od podlahy, a 3p sloupek má basák téměř vždy výrazně blíže k podlaze než 2p na stojanech.
Když se stojanová 2p sundá ze 70cm stojanu a umístí se na stejném místě jen na 30cm vyskládané knížky, tak tato změna umístění přinese kolem 4dB na hlubokých basech.
Co sa tyka umiestnenia repro a zmeny vysky -woofera - ci to posunies smerom k podlahe alebo smerom k stene - tam uz to je o miestnosti a SBIR, ale to predsa ako konstrukter musis vediet. Preto som napisal "na rovnakom mieste". ZOber si napriklad Neumann KH420 alebo 310 - das ich na stojan, tak sa ti od 60-150Hz budu spravat uplne rovnako ako dobre naladene dvojpasmo. Pod 200Hz hra miestnost.
To, že pod 200Hz se silně uplatňuje místnost je jasné, a proto také logicky nemůže platit cos odpověděl JV na jeho otázku. Malá 2p a sloupová dospělá 3p bedna se nemůže chovat stejně, už protože nemají zdroje basových frekvencí ve stejné vzdálenosti od země. A to se týká i různě koncipovaných 3p konstrukcí pokud mají basové měniče různě daleko od země. Takže neplatí ani to, že by se na stejném místě chovaly stejně 3p bedny totožných objemů i basových měničů když ty budou umístěné různě vysoko.
Noble Audio - výroba a prodej
To weiron
Ucpat basreflex by nemělo v Tvém případě udělat problém, protože jde o 3p. Naopak to bude lepší při slaďování se subem.
U 2p, kde hraje stredobasový měnič vysoko jsem při ucpání zaznamenal zhoršení chování na vyšších středech.
Ucpat basreflex by nemělo v Tvém případě udělat problém, protože jde o 3p. Naopak to bude lepší při slaďování se subem.
U 2p, kde hraje stredobasový měnič vysoko jsem při ucpání zaznamenal zhoršení chování na vyšších středech.
Prosim, ta co je nejasne na vyraze “na rovnakom mieste” ? Ty zijes v 2D matrixe? Na rovnakom mieste znamena na rovnakom mieste v kazdej osi. Preto som uviedol proklad 3 pasiem, ktore sa umiestnuju na stojany.NA píše: ↑17 úno 2024 20:23To, že pod 200Hz se silně uplatňuje místnost je jasné, a proto také logicky nemůže platit cos odpověděl JV na jeho otázku. Malá 2p a sloupová dospělá 3p bedna se nemůže chovat stejně, už protože nemají zdroje basových frekvencí ve stejné vzdálenosti od země. A to se týká i různě koncipovaných 3p konstrukcí pokud mají basové měniče různě daleko od země. Takže neplatí ani to, že by se na stejném místě chovaly stejně 3p bedny totožných objemů i basových měničů když ty budou umístěné různě vysoko.
Jasně že 2D, pro usazení bedny na stejné místo je to vždy plocha podlahy, akorát u stojanové bedny se podloží vhodně vysoký stojan kvůli dosažení správné poslechové osy. JV se snad ptal na praktické použití různých beden, k čemu je mu odpověď která by měla znamenat naprosto nesprávné umístění a nesmyslný případ, kdy by musel dát sloupovou bednu na nějaký stojan aby se basák dostal do shodné výšky s malou 2p na stojanu a tím pádem by byla poslechová osa bedny ve výšce uší stojícího člověka.
A ty Neumann KH420 jsi do toho zatáhl už úplně zmatečně, protože to není ani klasická malá stojanovka ani sloupovka na zem.
A ty Neumann KH420 jsi do toho zatáhl už úplně zmatečně, protože to není ani klasická malá stojanovka ani sloupovka na zem.
Ještě bych se rád zeptal na to tlumení basového reproduktoru vs dynamika v nahrávce. Funkce ozvučnice je jasná zabránit akustickému zkratu. Ale když mám reproduktor bez ozvučnice, tak má podstatně větší výchylku (tedy větší dynamiku?) než když je v ozvučnici a je tlumený.
Tak to určitě ne, v takovém případě je to asi jako když porovnáš optimálně napnutou blánu nebo strunu proti povolené. Povolená bude při hraní na nástroj vykazovat větší výchylky, ale zvuk nebude dynamický.
Weiron...jsem se ani nezeptal, jestli tím DSP dělíš i tu malou bednu. Jsem to bral jako, že jo. Tak jsem psal, že by měl odpadnout problém s bassreflexem.
Minimálně by se na těch kmitočtech snížila hlasitost podle DSP dělení. Jestli dělíš jen subb, tak beru zpět.
Minimálně by se na těch kmitočtech snížila hlasitost podle DSP dělení. Jestli dělíš jen subb, tak beru zpět.
To MiniDSP používám u Fostexu. V hlavní sestavě se mi to zvukově moc nelíbilo. Proto se bráním jít cestou se začleněním nějakého procesoru do signálové cesty. I když by se tím vyřešilo spoustu věcí. Nastavil bych si dělení pro bedny a suby. Ty by mi vlastně stačily i levnější protože tu kalibraci bych dělal jinde.
Ty 503ky vypadají v měřeních z 1m hrozně. I výrobce udává že jsou na minimální poslechovou vzdálenost 2m. V této vzdálenosti se pásma více spojí. Jedno měření z 3,5m tu je:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... elf.31805/
A nakonec se ty výšky dají stáhnout korekcemi..
Ty 503ky vypadají v měřeních z 1m hrozně. I výrobce udává že jsou na minimální poslechovou vzdálenost 2m. V této vzdálenosti se pásma více spojí. Jedno měření z 3,5m tu je:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... elf.31805/
A nakonec se ty výšky dají stáhnout korekcemi..
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Já jsem zvolil řešení - malé třípasmovky + aktivní sub.
Dělící frekvenci mezi bednami a subem jsem nastavil nad frekvencí BR, takže ten se ve výsledném zvuku neprojevuje.
Ono je to na změřených hodnotách krásně vidět, kde ještě bedna hraje v pro ni optimálním pásmu a kde už to jde dolů a následně nastupuje BR.
Samozřejmě to platí i pro sub - nemůžeš ho nutit hrát moc vysoko, frekvence na kterých by se velký měnič už "trápil". Ale to je opět na měření krásně vidět.
Prostě je nutné aby bedny i sub měly určité společné frekvenční rozpětí, ve kterém hrají oboje v dobře (pardon za zjednodušující formulace, ale snad je to jasné) a někde v tomto rozpětí nastavit dělící frekvenci. Pokud toto rozpětí zasahuje nad frekvenci BR, je tak možné ho z výsledného zvuku (téměř) eliminovat - viz. výše.
Na otázku zda ucpání BR může mít nějaký vliv na chování basového měniče a tím i na reprodukci frekvencí nad frekvencí BR neumím odpovědět.
Ucpáním dojde ke částečné změně tlakových poměrů uvnitř bedny (jakkoliv nejde o hermetické uzavření - výrobci dodávají měkké částečně porézní zátky), teoreticky by to vliv mít mohlo. Poslechem je to nezjistitelné, to se pouze projeví ten výrazný úbytek frekvencí ovlivněných BR a případné o řád nižší nuance ve vyšších frekvencích basů vyvolané ucpáním tak nejsou patrné. Tolik alespoň moje zkušenost.
Pokud to zde někdo ví, byl bych rád za odpověď.
Dělící frekvenci mezi bednami a subem jsem nastavil nad frekvencí BR, takže ten se ve výsledném zvuku neprojevuje.
Ono je to na změřených hodnotách krásně vidět, kde ještě bedna hraje v pro ni optimálním pásmu a kde už to jde dolů a následně nastupuje BR.
Samozřejmě to platí i pro sub - nemůžeš ho nutit hrát moc vysoko, frekvence na kterých by se velký měnič už "trápil". Ale to je opět na měření krásně vidět.
Prostě je nutné aby bedny i sub měly určité společné frekvenční rozpětí, ve kterém hrají oboje v dobře (pardon za zjednodušující formulace, ale snad je to jasné) a někde v tomto rozpětí nastavit dělící frekvenci. Pokud toto rozpětí zasahuje nad frekvenci BR, je tak možné ho z výsledného zvuku (téměř) eliminovat - viz. výše.
Na otázku zda ucpání BR může mít nějaký vliv na chování basového měniče a tím i na reprodukci frekvencí nad frekvencí BR neumím odpovědět.
Ucpáním dojde ke částečné změně tlakových poměrů uvnitř bedny (jakkoliv nejde o hermetické uzavření - výrobci dodávají měkké částečně porézní zátky), teoreticky by to vliv mít mohlo. Poslechem je to nezjistitelné, to se pouze projeví ten výrazný úbytek frekvencí ovlivněných BR a případné o řád nižší nuance ve vyšších frekvencích basů vyvolané ucpáním tak nejsou patrné. Tolik alespoň moje zkušenost.
Pokud to zde někdo ví, byl bych rád za odpověď.