Akustická úprava stropu

Řešení akustiky poslechové místnosti, akustické panely, basové pasti.
vintage
Kontaktovat uživatele:

Akustická úprava stropu

Příspěvek od vintage »

Ještě nedávno o tom žena nechtěla ani slyšet, když jsme se stěhovali do nového a já navrhl upravit strop byla zásadně proti. Jenže panelák je akustický peklo, netrvalo dlouho a začali si na nás stěžovat sousedi, přišli dvakrát, třikrát, prý přes dunění neslyší bednu s přitoublýma pořadama. A to zdůrazňuju že poslouchám hlavně klasiku, občas jazz, pop... No a teď je to tak, že mě do toho sama žena nutí, ať má prý klid :-)
Máte někdo zkušenosti s tímto v paneláku? Jaký způsob úpravy zvolit? Stačí nějaký obklad, nebo radši podhled? Měl by někdo tipy na matroš případně firmu co by celou operaci provedla?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: Akustická úprava stropu

Příspěvek od Ramones »

Podobný problém, také na mě přišli, že má po noční a pod. :oops:
V paneláku z panelů je to těžký oříšek, zvuk se šíří skrze konstrukci samotných panelů přes mnoho pater. Sub, který ani nehraje majiteli v přízemí nahlas, je slyšet temně až do x-tého patra, klepnutí při zametání sněhu o zabudované zábradlí do vstupního schodiště nahradí domovní zvonek....slyšet je ve všech 12 bytech :o
řešit se to dá, ale musel bys odclonit, nejlépe plovoucí a zavěšenou konstrukcí celý pokoj...něco, jako matrjoška v kombinaci s tlumícím materiálem..a to je hooodně drahý špás.
Jinak si jen akusticky zatlumíš místnost, sousedům se markantně neuleví :(

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

...a nebude ten hlavní problém v sousedech????
Xavy tolik neduní....bez subu :idea:

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

U sousedů bude taky problém,jsou to divní patroni, 40 letý synáček žijící s maminkou - na pohled nepříjemní maloměšťáci. A pak tam mají plovoučku přímo na betonu, myslím že to taky přispívá k tomu, že se vlny tak hezký šíří. Příště jim řeknu ať si koupí koberec :D
Ale i tak rád bych provokoval co nejméně, pokud úprava stropu pomůže na 30% budu rád, navíc se mi zlepší akustika u mě v pokoji, takže to rozhodně nebudu dělat jen kvůli nim! Xavy nemají moc basů, v poslechovým místě určitě ne, ale v rozích a některých místech je jich až až, a když se člověk zavře třeba v koupelně tak to taky pěkně duní... Na gauči je však klid, basy relativně kokrétní a nehučící.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

já blbec jsem zapomněl napsat, že to jsou sousedi nademnou, proto taky ten strop, že :-) ostatní spoluobčani v domě jsou v klidu 8-)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

dík, proštuduju *thumbs up*

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Zkus se obrátit na soning.cz, anebo poprosit Velkého Boba o radu, dělal s nimi. V paneláku je většinou nízký strop, 265cm, jakýkoliv podhled nad 10 cm je esteticky smrtící, stísněný pocit z "padajícího" stropu, navíc musí být uchycený jen na bočních stěnách...

Levnějš by možná vyšlo koupit sousedům zatlumenou odpruženou podlahu :-)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

vintage píše:já blbec jsem zapomněl napsat, že to jsou sousedi nademnou, proto taky ten strop, že :-) ostatní spoluobčani v domě jsou v klidu 8-)
..neboj, došlo nám to :lol:

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

merhaut píše:V paneláku je většinou nízký strop, 265cm, jakýkoliv podhled nad 10 cm je esteticky smrtící, stísněný pocit z "padajícího" stropu ...
no právě, z toho pocitu padajícího stropu jsem se právě obával... takže přichází v úvahu nalepit tam nějaký panely, ačkoli ten podhled by byl asi účinější, i když kdo ví... Velký Bob je tuším člen slovanetu, zkusím se tam registrovat a kontaktovat... díky za tip *thumbs up*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Zajímavá diskuze na toto téma je zde problem v panelaku , od příspěvku marian 31.října 2008 dále.
Nebo Studio v paneláku - odhlučnění tamtéž.
V každém případě je zapotřebí "ucpat" všechny prostupy do horních pater a těch je v panelových domech neskutečně mnoho, není to jen šachta rozvodu energií, ale též prostupy topení. Dokonce jsem se jednou setkal i s tím, že pod okny (radiátorem) byla škvíra mezi podlahovými (stropními) panely zaplácnutá dole jenom omítkou, nahoře nic (pod radiátorem se přece nechodí). Myslím si, že nic jiného, než Mikeho řešení ti nepomůže...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

řešil jsem totéž. zvláštní je, že se sousedy pode mnou jsem neměl nikdy sebemenší problém. nikdy jsem zezdola nic neslyšel a nikdo si nikdy nestěžoval. ti nade mnou klasicky plovoucí podlahu, takže jsem slyšel každý krok (navíc mají malého syna, kterého jsem přezdíval "atomový" - dokáže, když je škaredě, běhat celý den po bytě bez jakékoliv známky únavy), taky byla slyšet hlasitější konverzace apod. - svého času ve 22:00 vzal soused koště a násadou tloukl do podlahy, dokud jsem to nestišil. nakonec jsem musel snížit strop. minerální vlna + sádrokarton. dohromady 12cm. je pravda, že v paneláku jsou stropy nízko a takové snížení už lehce vyvolává dojem, který asi nejlíp vystihuje slovo králíkárna, ale naštěstí je pokoj poměrně velký a místo lustrů jsem si nechal do podhledu dát bodovky, takže to nakonec není až tak hrozné.
od té doby je klid.
ale plnorozsahové bedny nebo sub je v paneláku z hlediska sousedských vztahů podle mě neúnosný. ty posloucháš hodně klasiku, takže basy potřebuješ, ale takové zodpovědné kontra C slyší celý barák, to prostě nijak nezatlumíš - dokonce ho mnohdy slyší líp než ty. :)

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Určitě by pomohl zavěšený sádrokartonový podhled s vloženou akustickou minerální izolací o tloušťce cca 10cm. Doporučuji použít akustické závěsy a na obvodové UD profily nalepit těsnící akustickou pásku a po obvodu se nesmí sádrokarton dotýkat stěn-spáru vytmelit pružným tmelem. Já osobně bych zvolil dvouvrstvé opláštění sádrokartonem o tl.12,5mm. Tímto můžeš dosáhnout vzduchové neprůzvučnosti cca 12dB. Pozor, nevyřeší ti to ale akustiku v místností.
Pokud bys chtěl řešit obojí, doporučil bych kazetový podhled např Thermatex Fibroakustic, který má vzduchovou neprůzvučnost 35 dB a slušnou zvukovou pohltivost.
Záleží samozřejmě na financích a v neposlední řadě na tom, co se komu líbí. Já osobně bych jakýkoliv kazetový podhled doma nechtěl.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Klidně i 35dB. Ale ne na basech! Ty jsou v panelákách největší a zároveň takřka neřešitelný problém.

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

obávam sa, že problém nebude riešiteľný tak ľahko. Basové frekvencie nezastaví nejaký upravený strop. Ten bude prínosom hlavne pre poslucháča v miestnosti. Subwoofer produkuje zvukové frekvencie o vlnovej dĺžka od 10tokcm až po nejakých 15m a na to pomôže asi iba rezonátor. V podstate zabrániť šíreniu frekvencií pod 200Hz do susedných priestorov je v bytových podmienkach možno neriešiteľný problém.

Odpovědět